Wat is zomergriep en hoe voorkomt u het?

Griep in de zomer, ook wel zomergriep of buikgriep genoemd, is niet hetzelfde als de ‘normale’ (winter)griep. Het wordt niet veroorzaakt door het influenzavirus (griepvirus) en geeft andere klachten. Wel is het een ziekte om rekening mee te houden. Met jaarlijks 4,5 miljoen Nederlandse buikgrieppatiënten (RIVM) zorgt het namelijk voor behoorlijk wat fysiek verzuim. Wat is de ‘zomergriep’ precies, hoe herkent u het en hoe kunt u een uitbraak op de werkvloer voorkomen? We leggen het uit in dit artikel.


Verschil tussen buikgriep en een voedselinfectie

Zomergriep 2020

De zomergriep, of buikgriep, is duidelijk anders dan de griep die vooral in de winter voorkomt. Bij een buikgriep komt bijvoorbeeld geen verkoudheid kijken. Deze kwaal wordt niet veroorzaakt door het welbekende griepvirus, maar door bijvoorbeeld het norovirus, rotavirus, of soms een bacterie of parasiet(worm) (Griepalert.nl). De ziekteverschijnselen lijken op die van een voedselinfectie. Denk daarbij aan:

  • Misselijkheid;
  • Overgeven;
  • Buikpijn;
  • Diarree;
  • En soms ook koorts.

De oorzaken zijn wel anders. Buikgriep is een maagdarminfectie die meestal ontstaat door een virus. Een voedselinfectie wordt altijd veroorzaakt door een bacterie, bijvoorbeeld salmonella (Griepalert.nl).

Zomergriep en ziekmelding? Beschrijf het in een verzuimprotocol

Het kan natuurlijk zijn dat uw medewerker zich door de buikgriep niet fit genoeg voelt om te werken. In een verzuimprotocol legt u vast hoe er binnen uw bedrijf wordt omgegaan met ziekmelding, de registratie hiervan, verzuimgesprekken, verzuimbegeleiding en re-integratie bij (langdurig) verzuim. Is uw verzuimprotocol niet actueel of heeft u er nog geen verzuimprotocol? Download dan gratis ons voorbeeld verzuimprotocol:

Waarom heet het zomergriep?

Een voedselinfectie komt vaker voor in de zomer dan in de winter. Dit komt door het warme weer. U kunt dit voorkomen door extra goed op de hygiëne te letten bij het bereiden van eten. Ook is het belangrijk om het eten niet te warm en te lang te bewaren (GGD Twente). Maar buikgriep komt niet altijd vaker voor in de zomer dan in de winter. Toch wordt dit vaak zomergriep genoemd, omdat de gebruikelijke griep mét verkoudheid vaker voorkomt in de winter (Quest) en zo makkelijk het verschil kan worden onthouden.


Let op uitdroging

Naast bijvoorbeeld misselijkheid en buikpijn kan zomergriep ook zorgen voor uitdroging. Dit is te herkennen aan flinke dorst, niet of weinig plassen (donkere urine), onrust, dieper liggende ogen en een droge mond (Thuisarts.nl). Ouderen hebben grotere kans op uitdroging. Bij hen werkt de dorstprikkel namelijk niet meer goed. Ze krijgen dan ook minder snel het gevoel dat ze dorst hebben. Daarom is het bij ouderen extra belangrijk dat zij voldoende vocht binnen krijgen. Is er sprake van ernstige uitdroging, dan kunnen de volgende klachten ontstaan (Thuisarts.nl):

  • Verwardheid;
  • Een snelle ademhaling;
  • Een snelle hartslag;
  • Koude armen en benen.

Merkt u dat uw medewerker last heeft van bijvoorbeeld sufheid, duizeligheid, flauwvallen of andere klachten? Schakel dan zo snel mogelijk de bedrijfsarts of huisarts in. Ook kan het zo zijn dat u medische hulp moet inschakelen door 112 te bellen.

Om uw zieke medewerker te ondersteunen, kunt u bijvoorbeeld zorgen voor:

  • Voldoende drinken of drinkmomenten;
  • Makkelijk verteerbaar eten (vermijd vet en kruidig eten);Het product O.R.S. (Oral Rehydration Solution) om de vochtbalans te herstellen (Apotheek.nl).

Buikgriep: zo besmettelijk is het

Na 4 dagen zijn de klachten van buikgriep, meestal verdwenen (Spaarnegasthuis). Maar let op: de ziekte is erg besmettelijk. Al vanaf het moment dat de eerste klachten ontstaan tot 2 dagen nadat de klachten weg zijn (Griepalert.nl). Het norovirus is bijvoorbeeld aanwezig in de ontlasting en het braaksel van iemand die het virus bij zich draagt. Na bezoek aan het toilet kan het virus daarom aanwezig zijn op alles dat wordt aangeraakt door de besmette persoon. En door braken komen er kleine druppeltjes in de lucht die mensen kunnen inademen. Zo kunnen zij ook besmet raken (RIVM).


Tips: zo kunt u een uitbraak proberen te voorkomen

Heeft uw medewerker buikgriep? Als uw medewerker zich goed voelt, mag deze wel komen werken. Als jullie in de zorg, met kleine kinderen of met voedsel werken, dan moet uw medewerker eerst met u, de bedrijfsarts of de GGD overleggen (RIVM). Ook is het  belangrijk om een aantal maatregelen te treffen. Zo kunt u een besmetting bij meerdere medewerkers voorkomen. Bij een geval van buikgriep is het belangrijk om het volgende te doen of medewerkers hierop te wijzen (RIVM):

  • Was de handen regelmatig met water en zeep;
  • Laat de zieke een eigen wc gebruiken. Kan dat niet? Maak dan na ieder toiletbezoek de wc, kraan, deurklink en spoelknop schoon en hang een nieuw handdoekje op;
  • Gebruik de airco zo min mogelijk; als deze op volle sterkte draait, verspreidt een virus zich makkelijker;
  • Zorg voor genoeg frisse lucht door bijvoorbeeld de ramen open te zetten.

Zomergriep en ziekmelding? Beschrijf het in een verzuimprotocol

Het kan natuurlijk zijn dat uw medewerker zich door de buikgriep niet fit genoeg voelt om te werken. In een verzuimprotocol legt u vast hoe er binnen uw bedrijf wordt omgegaan met ziekmelding, de registratie hiervan, verzuimgesprekken, verzuimbegeleiding en re-integratie bij (langdurig) verzuim. Is uw verzuimprotocol niet actueel of heeft u er nog geen verzuimprotocol? Download dan gratis ons voorbeeld verzuimprotocol:

Ook interessant voor u:

  • Vrouw ligt ziek op bank

    Griep: tips tegen de griepgolf

    Kan iemand met griep naar een kinderopvang, school of werk? Meer informatie en tips om griep zo veel mogelijk te voorkomen.
    Kennisbank
  • Risico-inventarisatie en -evaluatie

    Risico-inventarisatie en -evaluatie

    Met de Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) brengt u de gezondheids- en veiligheidsrisico's van uw bedrijf in kaart. Een goed opgestelde RI&E helpt ongevallen en gezondheidsklachten te voorkomen.
    verzuimdienst
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: