Het laatste nieuws en artikelen voor accountants

  • Bedrijven doen niet genoeg aan ziekteverzuimbeleid

    Ziekteverzuimbeleid onder de loep: helft van de bedrijven laat het liggen

    Maar 52% van de bedrijven heeft een schriftelijk ziekteverzuimbeleid (Arbeidsinspectie, 2024). Dat is zorgwekkend. Bedrijven zijn namelijk verplicht om een ziekteverzuimbeleid te hebben. Een beleid op papier geeft zowel werkgevers als medewerkers duidelijkheid over de rechten, plichten en verwachtingen bij ziekte. Bovendien vormt een goed verzuimbeleid de basis voor het voorkomen en verminderen van verzuim. Wat zorgt voor minder verzuimkosten.

    Nieuws
  • Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties gepubliceerd

    Belastingdienst publiceert ‘Toelichting Beoordeling Arbeidsrelaties

    Huurt uw bedrijf zelfstandigen in? Controleer dan regelmatig of het toch geen arbeid in loondienst is. Zo voorkomt u dat u premies voor de werknemersverzekeringen moet afdragen. Waar u op moet letten staat in de nieuwe brochure ‘Toelichting beoordeling arbeidsrelaties’ van de Belastingdienst.
    Nieuws
  • Week van de Werkstress 2024 - Sazas

    Week van de Werkstress 2024

    Sinds 2014 organiseren de overheid en verschillende organisaties en bedrijven de Week van de Werkstress. Dit jaar vindt deze plaats van 11 tot en met 15 november. Het doel is om werkstress te voorkomen. Dit blijft belangrijk, want werkstress heeft grote gevolgen voor zowel medewerkers als werkgevers. Als accountant is het slim om uw klanten hier op te wijzen.
    nieuws
  • Minder Verzuim In 2023, Nog Steeds Hoog

    Verzuimpercentage in 2023 gedaald, maar nog steeds zorgelijk

    Het ziekteverzuim in Nederland is gedaald. In 2023 was er minder verzuim door ziekte dan in 2022. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). We vertellen wat dit voor u en uw klanten betekent en gaan dieper in op de cijfers.
    Nieuws
  • Recht Op LKV Bij Overname Overgang Onderneming

    Recht op loonkostenvoordeel (LKV) bij overname en overgang van onderneming

    Komen er bij uw klant medewerkers in dienst omdat de werkgever een ander bedrijf inclusief personeel overneemt? En hebben deze medewerkers een loonkostenvoordeel? Dan neemt de medewerker zijn loonkostenvoordeel mee naar de nieuwe werkgever. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland.

    Nieuws
  • Gedifferentieerde Premies 2025

    Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet stijgen in 2025

    Het gemiddelde premiepercentage voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) stijgt in 2025 naar 0,83%. Dat is 0,06 procentpunt meer dan in 2024 (0,77%). 

    Het gemiddelde premiepercentage voor de Ziektewet wordt 0,50%. Dat is 0,05 procentpunt meer dan in 2024 (0,45%). De premies verschillen per sector. Voor de agrarische sector bijvoorbeeld wordt de WGA-premie 0,63% en de Ziektewetpremie 0,36%. (Bron: Staatscourant 2024 nr.22547-n1).

    Nieuws
  • Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

    Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

    Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft een aantal veranderingen doorgevoerd. De kans is groot dat uw klant weleens met UWV te maken krijgen. In dit artikel brengen we u daarom op de hoogte van de 3 veranderingen die u met uw klant kunt bespreken.
    Nieuws
  • LIV vervalt

    Afgeschaft en afgebouwd: aanpassingen bij de LIV en LKV

    Hebben uw klanten oudere of kwetsbare medewerkers in dienst? Of medewerkers met een laag loon? Zo ja, dan zijn de loonkosten van uw klanten vanaf volgend jaar hoger. Dat komt hierdoor: de overheid schaft het lage-inkomensvoordeel (LIV) af en het loonkostenvoordeel (LKV) voor oudere medewerkers wordt afgebouwd. In plaats hiervan komen er ruimere voorwaarden bij het herplaatsen van arbeidsgehandicapte medewerkers.

    nieuws
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: