Het laatste nieuws en recente artikelen

  • Verzuimspecialist Sazas zet verzuimtrends 2025 op een rij

    Verzuim voorkomen en verminderen: Sazas zet verzuimtrends 2025 op een rij

    Als u personeel in dienst heeft, dan kan het gebeuren dat één of meerdere medewerkers ziek worden. Als werkgever wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan daarbij helpen. Daarom zetten wij, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2025 voor u op een rij.

    Nieuws
  • Week van de Werkstress 2024 - Sazas

    Werkstress: cijfers, oorzaken en tips voor werkgevers

    Werkstress heeft grote gevolgen voor zowel medewerkers als werkgevers. Een groot deel van de verzuimdagen van medewerkers komt door werkstress. Het is daarom belangrijk om als werkgever aandacht te hebben voor werkstress. Ontdek de cijfers en oorzaken van werkstress. Zo kunt u verzuim door werkstress zoveel mogelijk voorkomen en verminderen.
    nieuws
  • Verzuimpercentage 2023 Lager Maar Nog Zorgelijk

    Verzuimpercentage in 2023 gedaald, maar nog steeds zorgelijk

    Het ziekteverzuim in Nederland is gedaald. In 2023 was er minder verzuim door ziekte dan in 2022. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). We vertellen wat dit voor u en uw klanten betekent en gaan dieper in op de cijfers.
    Nieuws
  • Voorstel Invoeren Rouwverlof Verlof Rouwen Jonge Gezinnen

    Voorstel wettelijk rouwverlof voor medewerkers met jonge kinderen

    Medewerkers die een gezinslid verliezen, maken een periode van rouw door. Om ervoor te zorgen dat ouders met jonge kinderen meer gelegenheid krijgen om te rouwen, willen een aantal Tweede Kamerfracties rouwverlof opnemen in de wet. Dit zou ook een positieve invloed op het ziekteverzuim moeten hebben.
    Nieuws
  • Gedifferentieerde Premies 2025

    Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet stijgen in 2025

    Het gemiddelde premiepercentage voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) stijgt in 2025 naar 0,83%. Dat is 0,06 procentpunt meer dan in 2024 (0,77%). 

    Het gemiddelde premiepercentage voor de Ziektewet wordt 0,50%. Dat is 0,05 procentpunt meer dan in 2024 (0,45%). De premies verschillen per sector. Voor de agrarische sector bijvoorbeeld wordt de WGA-premie 0,63% en de Ziektewetpremie 0,36%. (Bron: Staatscourant 2024 nr.22547-n1).

    Nieuws
  • Zieke Medewerker Niet Bereikbaar

    Zieke medewerker niet bereikbaar: wat kunt en moet u doen?

    Een medewerker is ziek, maar niet te bereiken. Op welke manier u als werkgever ook probeert om contact te leggen, er komt geen reactie. Het is in dit geval belangrijk om de juiste stappen te zetten en alles wat u doet goed vast te leggen. Soms kan het nodig zijn om het uitbetalen van het loon tijdelijk of helemaal stop te zetten. Helpt dat allemaal niet, dan is ontslag de enige mogelijkheid.
    Nieuws
  • Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

    Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

    Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft een aantal veranderingen doorgevoerd. De kans is groot dat u en uw medewerkers weleens met UWV te maken krijgen. In dit artikel brengen we u daarom op de hoogte van de 3 veranderingen.
    Nieuws
  • Geen Verhoging Minimumloon

    Geen extra verhoging minimumloon op 1 juli 2024

    De eerder gemelde extra verhoging van het wettelijk minimumloon op 1 juli 2024 gaat niet door. De Eerste Kamer ging niet akkoord met het wetsvoorstel om het minimumloon 1,2% extra te laten stijgen. Toch gaat het minimumloon op 1 juli aanstaande wel omhoog, door de indexatie die ieder half jaar plaatsvindt.
    Nieuws
  • Kabinet wil eenvoudiger verlofstelsel

    Kabinet: verlofstelsel moet eenvoudiger, begrijpelijker en toegankelijker worden

    Het kabinet wil het verlofstelsel eenvoudiger maken. De regels voor het opnemen van verlof zijn nu namelijk ingewikkeld en onduidelijk. Hierdoor weten medewerkers niet altijd van welke regeling ze precies gebruik kunnen maken. Het nieuwe stelsel moet daar verandering in brengen. Dit moet mensen helpen om een betere balans te krijgen tussen werk en privé. Dit levert ook voordeel op voor werkgevers: het verzuim zal dalen en u heeft minder (administratie)kosten.
    Nieuws
  • Hans van Bussel algemeen directeur

    Nederlanders zijn minder ziek: langdurig verzuim blijft hoog

    Het is voor het eerst sinds 2014 dat het ziekteverzuim van medewerkers daalt. Van elke 1000 werkdagen zijn we 48 dagen ziek. In 2022 waren dat nog 56 dagen.

    Hans van Bussel, algemeen directeur Sazas: ‘De trendbreuk is nog pril. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Ik zie de trendbreuk nog niet in alle sectoren, zoals in de agrarische sectoren. Maar we moeten deze kentering vasthouden. Dus zet als werkgever nog meer in op preventie’.

    Nieuws
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: