WIA-excedentverzekering
Komt uw medewerker door arbeidsongeschiktheid in de WIA? Dan zijn er grote risico's voor de hoogte van het inkomen. Zeker voor medewerkers met een inkomen boven de WIA-loongrens. De WIA-excedentverzekering is een financieel vangnet als een medewerker arbeidsongeschikt raakt én een WIA-uitkering krijgt.
Wilt u meer informatie ontvangen over de WIA-excedentverzekering? Laat dan uw gegevens achter, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op. Liever direct contact? Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. Bel 088 56 79 100 of stuur een e-mail naar info@sazas.nl.
Wat is de WIA-excedentverzekering?
Een WIA-excedentverzekering is een aanvulling op de WGA- of IVA-uitkering die het salaris dekt tot het (op dat moment geldende) maximale Sociale Verzekeringsloon (SV-loon). Verdient uw medewerker meer dan het maximale SV-loon? Sluit dan een WIA-excedentverzekering af voor de inkomensterugval van het loonbestanddeel boven de WIA-loongrens. Dit is belangrijk om een grote terugval in inkomen te voorkomen wanneer uw medewerker geconfronteerd wordt met langdurige arbeidsongeschiktheid.
Onze WIA-excedentverzekering geeft een aanvulling van 70%, 75% of 80% op het loon boven de WIA-loongrens. De hoogte van de uitkering hangt af van de mate van arbeidsongeschiktheid. U kunt een 5% hogere uitkering optioneel meeverzekeren bij volledige (80% - 100%) arbeidsongeschiktheid.
Wat is er wel en niet verzekerd met de WIA-excedentverzekering?
Wel verzekerd:
- Al uw medewerkers vanaf 16 jaar die niet ziek zijn op de ingangsdatum van de WIA-excedentverzekering;
- Uw medewerkers die voorheen ziek waren, maar nu 4 weken onafgebroken hersteld zijn;
- Gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers. Dit geldt voor het deel dat zij nog wel werkzaam zijn binnen uw bedrijf.
Niet verzekerd:
- Medewerkers die niet voor de verzekering zijn aangemeld of geaccepteerd;
- Wanneer ziekte is ontstaan of erger is geworden door opzet of roekeloosheid;
- Wanneer ziekte is ontstaan of erger is geworden door ernstige conflicten;
- Medewerkers die ziek zijn bij aanvang van de verzekering;
- Wanneer er sprake is van fraude.
◄ Vergelijk onze verzuimverzekeringen in de pakketvergelijker
Wat zijn de voordelen van de WIA-excedentverzekering?
Wilt u goed werkgeverschap tonen en meer weten over de WIA-excedentverzekering? Hieronder zetten wij de voordelen voor zowel u als uw medewerker op een rij. Met de WIA-excedentverzekering:
- Voorkomt u grote terugval van het inkomen van uw langdurig zieke medewerker;
- Regelt u hulp voor uw medewerker bij de re-integratie;
- Biedt u uw medewerkers een goede secundaire arbeidsvoorwaarde;
- Daarnaast is de premie voor de WIA-excedentverzekering fiscaal aftrekbaar.
Veelgestelde vragen WIA-excedentverzekering
WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Als uw medewerker langdurig ziek is, krijgt deze na twee jaar arbeidsongeschiktheid te maken met de WIA. Aan het einde van het tweede ziektejaar kan uw medewerker een WIA-uitkering aanvragen. Lees meer over de WIA.
Er is een verschil tussen WIA-excedent en WGA-hiaat. Bij WIA-excedent gaat het om het inkomensverlies dat ontstaat als uw medewerker boven de WIA-loongrens verdient. Dit is zonder de WIA-excedentverzekering dus niet verzekerd. Het WGA-hiaat rekent het verzekerde bedrag tot en met het maximale SV-loon (en dus de WIA-loongrens). Het WGA-hiaat dat eventueel ontstaat kan weer verzekerd worden met onze WGA-hiaatverzekering.
De WIA-excedentverzekering is voor medewerkers met een inkomen boven de WIA-loongrens. Deze medewerkers krijgen bij arbeidsongeschiktheid te maken met extra inkomensverlies, omdat het inkomen boven het WIA-loon niet verzekerd is. U kunt dit risico verzekeren met deze WIA-verzekering.
Vanuit goed werkgeverschap is onze WIA-excedentverzekering een uitstekende aanvulling om het inkomen van uw langdurig zieke medewerker op peil te houden. Hiermee biedt u als werkgever de beste verzuimbegeleiding voor uw zieke medewerker die na twee jaar ziekte nog niet volledig kan werken.
De WIA-loongrens of het maximale SV-loon wordt ook wel de excedentdrempel genoemd. De WIA-loongrens ligt in 2025 op € 75.864,-. De WIA-excedentverzekering vult de wettelijke WIA-uitkering aan, afhankelijk van:
- het verzekerde aanvullingspercentage
- het arbeidsongeschiktheidspercentage
De hoogte van de WIA-excedentuitkering is afhankelijk van het verzekerde dekkingspercentage en van de mate van arbeidsongeschiktheid. Lees meer over de hoogte van de WIA-excedentuitkering.
De WIA-excedentverzekering afsluiten
Wilt u een WIA-excedentverzekering afsluiten of meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met onze ervaren klantadviseurs. Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op. Wilt u meteen contact? Bel 088 56 79 100 of stuur een e-mail naar info@sazas.nl.
Ook interessant voor u:
-
Een medewerker die langdurig ziek is, krijgt na twee jaar arbeidsongeschiktheid te maken met de WIA. Wat is dit? Wat moet ik ervan weten? Wij leggen het u uit.Kennisbank
-
WIA-experts
Als uw medewerker langdurig ziek is, krijgt hij of zij na twee jaar arbeidsongeschiktheid te maken met de WIA. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Aan het einde van het tweede ziektejaar voert UWV een WIA-beoordeling uit. De WIA-regeling is best ingewikkeld. Daarom leggen wij u graag de basis van de WIA en de verschillende WIA-uitkeringen uit.WIA-experts -
Financiële gevolgen WIA
Er zijn financiële gevolgen in het kader van de WIA. Zowel voor werkgevers die geen eigenrisicodrager zijn als we voor werkgevers die wel eigenrisicodrager zijn.Kennisbank