Minder verzuim: beter slapen, beter werken
Iedereen slaapt weleens minder goed. Iemand die een nachtje minder goed slaapt, is overdag moe, gevoelig en minder gemotiveerd¹. Maar langdurige slapeloosheid heeft veel grotere gevolgen, die minder opvallen en tot serieus verzuim kunnen leiden². Slaapproblemen hebben dus invloed op het werk. Voor u als werkgever is het daarom een belangrijk onderwerp.
Wat is slapeloosheid?
Slecht slapen is bijvoorbeeld moeilijk inslapen, wakker blijven, of tijdens de nacht vaak wakker worden³. Meestal heeft slapeloosheid te maken met tijdelijke drukte, emoties of kortdurende lichamelijke klachten. Gebeurt dit drie of meer nachten per week? Dan spreken we van slapeloosheid³.
Ongewenst slaappatroon
Veel mensen worden niet uitgerust wakker. Een onderzoek van Swiss Sense in 2022 onder duizend Nederlanders toont aan dat de helft van de mensen meer stress ervaart (50%) en zelfs minder gelukkig is (53%) als zij slecht slapen. 30% zegt maar één à twee keer in de week uitgerust wakker te worden. En 21% van alle Nederlanders wordt zelfs nooit uitgerust wakker.
Gevolgen slapeloosheid voor werkgever
Volwassenen hebben ongeveer acht uur slaap per nacht nodig. In Nederland slapen volwassenen gemiddeld 7,12 uur¹. Slapen gaat niet alleen over de duur van de slaap (kwantiteit), maar vooral over de kwaliteit van de slaap. Als een medewerker niet goed slaapt, kan dat voor u als werkgever nadelige gevolgen hebben²:
- Er is een grotere kans op fouten en bedrijfsongevallen;
- Slechte slapers zijn prikkelbaar en vatbaar voor kritiek en stress. En werkstress kan weer leiden tot grotere slaapproblemen;
- Slecht slapen wordt in verband gebracht met mentale aandoeningen (Trimbos instituut), fysieke aandoeningen en langdurig verzuim².
Hoe ontstaan slaapproblemen?
Werkgevers die begrijpen waarom mensen slecht slapen, kunnen hier misschien iets aan doen. Hetzelfde onderzoek van Swiss Sense leert ons dat Nederlanders wakker liggen door de volgende redenen:
- Zorgen over de toekomst (28%);
- Lichamelijke pijn (24%);
- Zorgen over familie, vrienden en/of kinderen (22%);
- Zorgen over de financiële situatie, zoals schulden (19%);
- Stress op werk (19%);
- Zorgen over de eigen gezondheid (17%).
Helaas zijn dit onderwerpen waarover veel medewerkers niet makkelijk zullen praten, zeker niet met hun werkgever. Als werkgever is het daarom belangrijk om slaapproblemen vroegtijdig te herkennen en bespreekbaar te maken. Zo kunt u verzuim voorkomen en verminderen.
Zo herkent u slechte slapers
U kunt slaapproblemen bij uw medewerkers aan de volgende signalen herkennen²:
- Moeheid: herkenbaar aan een bleek gezicht, traagheid, in de ogen wrijven, minder werk verrichten, vaak gapen;
- Chagrijnig: uw medewerker praat negatief, is snel geïrriteerd, ongeduldig, lacht niet (meer), is minder makkelijk in de omgang;
- Vergeetachtigheid: uw medewerker komt vaak te laat, is spullen kwijt, maakt meer fouten, is vaak betrokken bij vergissingen en misverstanden (‘Maar ik dacht dat …’);
- Slecht slapende medewerkers hebben ook moeite met minder zichtbare, maar werkgerelateerde zaken. Denk aan concentreren, overzicht houden en planningen maken.
Tips voor werkgevers: help medewerkers beter te slapen
Natuurlijk kunt u als werkgever ook iets doen om medewerkers aan een betere nachtrust te helpen. U kunt medewerkers aanspreken die buiten hun werktijd nog werkmails sturen, of plan bijvoorbeeld ‘s ochtends geen vergadering in voor medewerkers die tot laat moeten werken. Maar ook op lange termijn kunt u medewerkers helpen beter te slapen. Een aantal tips²:
- Creëer bewustzijn bij medewerkers en maak goed slapen bespreekbaar;
- Bied een slaapcursus aan;
- Zorg dat medewerkers een ‘power nap’ op kantoor kunnen doen;
- Moedig bewegen tijdens het werk aan;
- Verminder stress op het werk.
Preventief medisch onderzoek (PMO)
Steeds meer mensen werken vaker thuis. Als werkgever zult u deze medewerkers minder vaak zien. Het kan daarom moeilijk zijn om te bepalen of een medewerker slaapproblemen heeft. Een preventief medisch onderzoek (PMO) kan dan uitkomst bieden. In sommige situaties bent u als werkgever zelfs wettelijk verplicht uw medewerkers een PMO aan te bieden. Onze verzuimexperts informeren u graag over dit onderzoek, waarbij slaap één van de onderzoeksonderwerpen kan zijn.
Webinar: het belang van Preventief Medisch Onderzoek
Als werkgever wilt u zo min mogelijk verzuim. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) geeft medewerkers inzicht in (beginnende) klachten en gezondheidsrisico’s, bijvoorbeeld rond werkstress of slaapproblemen. In dit webinar presenteert Sazas-medewerker Edwin van der Weide het belang van een Preventief Medisch Onderzoek.
Verhaal uit de praktijk: door te weinig slaap kreeg Jan-Willem uiteindelijk een burn-out
Jan-Willem, Manager Commercie & ICT bij Sazas, heeft veel geleerd van zijn burn-out. ‘Weinig slaap en veel werken heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik in 2013 een burn-out kreeg’. Tegenwoordig pakt hij dit heel anders aan: ‘Ik slaap minimaal zeven uur per nacht en neem veel tijd voor mezelf’. Dit zorgt ervoor dat hij zich goed kan concentreren op zijn werk en weer zin heeft in leuke dingen.
Een belangrijke oorzaak die bijdroeg aan de burn-out was te weinig nachtrust volgens Jan-Willem.
Hij sliep gemiddeld vier tot vijf uur per nacht. Hierdoor merkte hij dat hij steeds meer (spannings)hoofdpijn kreeg, zich slecht kon concentreren en minder zin had in leuke dingen. Uiteindelijk was het niet meer voldoende om in het weekend extra te slapen, daarom vond hij het tijd om hier iets aan te doen.
Bij zijn toenmalige werkgever werden destijds de signalen opgepakt en kreeg Jan-Willem een coach toegewezen. Samen kwamen ze tot de conclusie dat er wat moest gaan veranderen.
'Mijn coach zei: Je bent een kop zonder kip'. Je lijf geeft het al aan, maar je hoofd wil er nog niet aan toegeven. De juiste begeleiding van zijn werkgever en voldoende slaap zijn een groot onderdeel van zijn herstel geweest.
Nu weet Jan-Willem precies hoe hij naar de signalen die zijn lichaam geeft, moet luisteren. Hij zorgt ervoor dat hij voldoende (nacht)rust heeft en plant genoeg leuke dingen. Zijn advies: ‘Wees eerlijk naar jezelf en naar anderen, luister naar je lichaam en neem rust wanneer dit nodig is’. Ook vertelt Jan-Willem dat het hem helpt om geen alcohol te drinken en voor het slapen geen telefoon te gebruiken of televisie te kijken in bed. Voldoende slaap en rust is volgens hem niet de volledige oplossing, maar onvoldoende slaap en rust kan wel problemen veroorzaken.
Verzuim voorkomen en verminderen?
Wist u dat de kosten van een zieke medewerker kunnen oplopen tot gemiddeld € 405,- per dag? Als uw medewerker ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het loon door te betalen. Daarnaast krijgt u bij ziekteverzuim ook te maken met andere, extra kosten. Bent u goed verzekerd? Met een verzuimverzekering van Sazas, beschermt u uzelf tegen de financiële risico’s van verzuim. Bij ons regelt u alles in één keer: loondoorbetaling, verzuimbegeleiding én re-integratie.
Met slechts drie gegevens berekent u makkelijk en snel online uw premie. Dit kan 24 uur per dag, het hele jaar door.
Geraadpleegde bronnen: ¹ Hersenstichting, ² ArboNed & ³ Thuisarts.nl.
◄ Terug naar overzicht Vitaliteit en welzijn
Ook interessant voor u:
-
Oorzaken en signalen van ziekteverzuim
Voordat uw medewerker zich ziek meldt, speelt er vaak al van alles. Als u op tijd de oorzaken van ziekteverzuim herkent en het gesprek met uw medewerker aangaat, kunt u verzuim voorkomen.Kennisbank -
Bore-out op het werk: hoe voorkomt u verveling onder uw medewerkers?
Een bore-out: hoe voorkomt u verveling onder uw medewerkers? Wat zijn de klachten en symptomen? Ontdek hoe u de signalen van een bore-out kunt herkennen en wat u er tegen kunt doen.Kennisbank