Eelco de Haan in Het Parool over psychisch werkverzuim: 'Tijd voor actie'
Het verzuim door psychische klachten is groter dan ooit. Dus is het tijd voor actie, vindt Financieel Directeur Eelco de Haan. Hij vertelt erover in een opiniestuk, dat maandag 18 december is geplaatst op de website van Het Parool.
U leest het opiniestuk uit Het Parool hieronder of op de website van Het Parool.
Opinie: ‘Psychisch werkverzuim loopt spuigaten uit. Nodig psycholoog uit op de werkvloer’
Verzuim door psychische klachten is groter dan ooit. Volgens verzuimspecialist Eelco de Haan van Sazas is het tijd voor actie. Hij pleit voor het invoeren van een ‘socratisch gesprek’ en een preventieve psycholoog op de werkvloer.
Zeker 1,3 miljoen Nederlandse werknemers kampen volgens onderzoeksorganisatie TNO met stressgerelateerde klachten. Werknemers die met dergelijke klachten uitvallen zijn vaak langer dan honderd dagen afwezig. Dit legt niet alleen een enorme druk op collega’s, maar het zorgt ook voor financiële problemen voor steeds meer bedrijven. De stijging van stressgerelateerd verzuim is zelfs zo groot dat arbodiensten vrezen dat over enkele jaren een derde van alle werknemers door stress uitvalt. Als dit is wat ons te wachten staat, dan moeten we nu ingrijpen. Het voortbestaan van vele Nederlandse bedrijven hangt ervan af.
Hoe kunnen wij als werkgevers verzuim terugdringen? Alles valt of staat met bewustwording en erkenning. Erkenning dat het niet langer zo door kan gaan. Wij moeten inzien dat wat we tot op heden gedaan hebben om ziekteverzuim tegen te gaan niet meer werkt. Althans, niet genoeg. Een andere aanpak is nodig.
Eén dag kost 405 euro
Werkgevers zijn aan één dag verzuim gemiddeld zo’n 405 euro kwijt. Steeds meer bedrijven zullen deze kosten niet meer kunnen dragen als verzuim blijft toenemen. Laten we als werkgevers samen in actie komen, voordat de situatie onbeheersbaar wordt.
De huidige tijd vraagt erom de mens centraal te stellen. Vooral nu werkgevers moeilijk aan goed personeel kunnen komen en goede werknemers de luxe hebben kieskeurig te zijn bij het kiezen van een baan. De hiërarchische cultuur die nog steeds veel Nederlandse bedrijven kenmerkt, is passé. Het is tijd voor een gelijkwaardige relatie tussen werknemer en werkgever.
De mens meer centraal stellen betekent meer rekening houden met de behoeften van werknemers. Sommige behoeften zijn algemeen. Denk aan respect, aandacht, vertrouwen, waardering, gezien worden, eerlijkheid, plezier en geluk. Daarnaast heeft ieder individu specifieke persoonlijke behoeften, zoals studie- en carrièremogelijkheden, het krijgen van meer verantwoordelijkheid en financiële groei. Een zogenaamd socratisch gesprek kan hierin meer inzicht geven. Zo kan de relatie tussen werkgever en werknemer aanzienlijk verbeteren en ga je verzuim tegen.
Veroordelingsgesprek
Het traditionele functioneringsgesprek heeft zijn tijd gehad. Veel werknemers ervaren een functioneringsgesprek als eenzijdig, of zelfs als een ‘veroordelingsgesprek.’ Werknemers voelen zich niet gehoord, met frustratie, stress en uiteindelijk verzuim tot gevolg. Bij een socratisch gesprek wordt het oordeel uitgesteld en krijg je met open vragen een dieper begrip van iemands gedachten, gevoelens en zorgen. Deze vorm van communicatie creëert een klimaat waarin werknemers zich gehoord en begrepen voelen. Dat kan een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van psychisch verzuim.
Wanneer uit een socratisch gesprek blijkt dat een werknemer baat zou hebben bij het inschakelen van een psycholoog, dan is mijn advies om dit als werkgever de werknemer aan te bieden én de kosten daarvoor te dragen. Ook wanneer de psychische klachten niet werkgerelateerd zijn.
Betrokken werkgever
Naar alle waarschijnlijkheid zullen de baten van een psychologisch traject ruim opwegen tegen de kosten ervan: een zieke werknemer die uitvalt door stress kost vele malen meer. Je kunt dit aanbod zelfs opnemen in je arbeidsvoorwaarden. Op die manier laat je zien een betrokken werkgever te zijn die goed werkgeverschap proactief uitdraagt.
Het is tijd dat werkgevers erkennen dat psychisch verzuim epidemische vormen aanneemt. We kunnen het ons niet langer veroorloven deze groeiende crisis te negeren. Als werkgevers beschikken wij over de kennis en de tools om positieve verandering te realiseren voor een vitalere, meer ondersteunende werkomgeving. De toekomst van onze economie hangt ervan af.
Ook interessant voor u:
-
Verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag. U betaalt als werkgever niet alleen het loon door, maar u bent ook geld kwijt aan andere zaken. We leggen de verschillende kosten van ziekteverzuim aan u uit.Kennisbank
-
Psychisch verzuim herkennen en signaleren
Meer dan de helft van het verzuim in Nederland is psychisch. Maar hoe herkent u de symptomen van psychisch verzuim?Kennisbank -
Trenddocument: Verzuimtrends voor 2025
Als werkgever wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan dan helpen. Daarom zetten wij, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2025 voor u op een rij.
Whitepaper