Aantal keer gelezen:
 954


‘Duurzaam werken creëert gezonde toekomst voor bedrijf’

Als er één bedrijf is dat synoniem staat voor ‘duurzaamheid’, dan is het wel Herman Vaessen Tuin Boom Groen in Maasbree. Dit bedrijf is al jarenlang Sazas-klant en is uitgeroepen tot ‘Duurzaamste Hovenier 2019’. Hier loopt duurzaamheid als een rode draad door de bedrijfsvoering en dat werpt vruchten af: het bedrijf trekt hierdoor nieuwe klanten aan en weet medewerkers aan zich te binden. Dat Herman Vaessen Tuin Boom Groen in januari van dit jaar werd uitgeroepen tot duurzaamste hovenier van ons land (in de categorie van bedrijven met personeel) was voor Ralf Vaessen een grote verrassing. Vooral omdat de ondernemer het zelf niet heel bijzonder vindt wat hij doet.

Duurzaamste hovenier Herman Vaessen

“Voor ons is duurzaam werken een vanzelfsprekendheid, het zit in ons DNA”, zegt Vaessen. “We zien het als onze plicht om een steentje bij te dragen aan een betere wereld waar toekomstige generaties mee verder kunnen. En als groenbranche zijn we ook in de positie om wat dit betreft een verschil te maken. Meer groen draagt namelijk bij aan vermindering van de CO2-uitstoot. Duurzaam werken is daarom geïntegreerd in alle facetten van onze bedrijfsvoering, wij zijn hier over de hele breedte mee bezig. Daar was de jury van de Duurzaamste Hovenier-verkiezing ook sterk van onder de indruk.”

Duurzame projecten en innovaties

Duurzaamheid is onder meer een vast ijkpunt in de diverse projecten die het bedrijf uitvoert. Het gaat dan om projecten op het gebied van aanleg, onderhoud en boomverzorging, die worden gerealiseerd in opdracht van particulieren, bedrijven en overheden. “Wanneer een klant zijn nieuwe tuin bijvoorbeeld volledig wil bestraten, proberen we hem er toch toe te bewegen om ook wat groen op te nemen. Dit dringt niet alleen de CO2-uitstoot terug, maar verbetert bijvoorbeeld ook het waterbergend vermogen van de tuin. Daarnaast werken we veelvuldig met ondergrondse systemen die regenwater opvangen en vasthouden, en op deze manier de vochtvoorziening voor bomen en planten waarborgen.”

Verder past Herman Vaessen Tuin Boom Groen tal van duurzame innovaties toe. Zo liggen de daken van de loodsen vol zonnepanelen, die onder meer elektriciteit opwekken voor het bijbehorende tuincentrum en voor de stroom die nodig is op het hoveniersbedrijf. Ook de elektrische gereedschappen en auto’s van het bedrijf draaien op deze panelen. “En bij de auto’s die nog wel op diesel rijden, maken we gebruik van speciale biologische diesel. Dit levert een flinke CO2-reductie op. Daarnaast gebruiken we zo min mogelijk turf, omdat het winnen van turf zeer vervuilend is. Al onze bemestings- en bodemverbeteringsproducten zijn gemaakt van organisch afval.”

Fit en vitaal blijven

Ook sociale duurzaamheid staat hoog op de agenda bij Herman Vaessen Tuin Boom Groen. Zo heeft het bedrijf een aantal medewerkers in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij vinden dat iedereen de kans moet krijgen om mee te draaien in de maatschappij en willen hierin onze verantwoordelijkheid nemen”, zegt Vaessen. “Zo’n vijftien medewerkers hebben een speciale training gevolgd om deze mensen te begeleiden, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.”

Daarnaast is duurzame inzetbaarheid van alle medewerkers een belangrijk thema. Om medewerkers zo lang mogelijk fit en vitaal te houden, wordt bijvoorbeeld gewerkt met speciale machines, die het werk letterlijk verlichten. “Daarnaast leren we onze mensen om machines en gereedschappen op de juiste manier te gebruiken en een juiste werkhouding aan te nemen. Hiervoor zetten we ook fysiotherapeuten in.” 

Het bedrijf beschikt sinds enkele jaren over een projectgroep rondom duurzame inzetbaarheid. Hier kunnen medewerkers aankloppen als ze vinden dat werkzaamheden makkelijker of veiliger kunnen. Daarnaast worden regelmatig toolboxmeetings georganiseerd voor medewerkers, waar wordt ingezoomd op arbozaken, veilig werken, enzovoorts. “Hiermee willen we een stukje bewustwording creëren rondom het feit dat mensen tot hun 68ste moeten doorwerken. Het is belangrijk dat medewerkers in een vroeg stadium nadenken over of ze dit fysiek aankunnen en of ze dit al dan niet willen. Zo niet, dan faciliteren we hen ook hierbij en bieden we bijvoorbeeld loopbaantrajecten aan.” 

Meer toekomstbestendig

Vaessen benadrukt dat de duurzame werkwijze inmiddels breed gedragen wordt binnen het bedrijf. “Het is niet meer iets van de directie of het management, maar ook de medewerkers omarmen deze manier van werken. Dit draagvlak komt niet van vandaag op morgen, maar bouw je geleidelijk op.” Volgens de ondernemer levert de focus op duurzaamheid veel op. Zo straalt deze aanpak positief af op het bedrijf, wat extra aanwas van klanten oplevert. “En het feit dat wij veel doen om mensen fit en met plezier aan het werk te houden, helpt om medewerkers aan ons bedrijf te binden. Op deze manier maakt de aandacht voor duurzaamheid Herman Vaessen Tuin Boom Groen meer toekomstbestendig. Duurzaam ondernemen draagt bij aan een gezonde toekomst voor ons bedrijf.”

‘Aandacht voor verzuimbeperking heeft effect’

De focus op sociale duurzaamheid draagt er volgens Ralf Vaessen aan bij dat Herman Vaessen Tuin Boom Groen relatief weinig verzuim kent. “Ons verzuimpercentage komt uit op 3,99 procent; dat is minder dan het gemiddelde in de hoveniersbranche. We hebben enkele gevallen van langdurig ziekteverzuim, maar kennen nauwelijks kortdurend verzuim. Dat komt waarschijnlijk omdat we veel doen om verzuim te beperken en ons best doen om ervoor te zorgen dat medewerkers goed in hun vel zitten en graag naar hun werk gaan. Dat heeft effect.” Herman Vaessen Tuin Boom Groen heeft haar verzuimverzekeringen al jarenlang ondergebracht bij Sazas. “De samenwerking met Sazas verloopt prima: ze zijn heel actief, en in geval van verzuim zit men er bovenop. Maar ik ben blij dat wij niet vaak een beroep op hen hoeven doen.”


Ook interessant voor u:

  • Medewerkers van een kwekerij bekijken het verzuimprotocol

    Verzuimprotocol

    Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
    Kennisbank
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: