Aantal keer gelezen:
 21018


Zomergriep

Wat is zomergriep?

Griep in de zomer, ook wel zomergriep genoemd, is niet hetzelfde als de normale (winter)griep. Het wordt niet veroorzaakt door het griepvirus en geeft een ander soort klachten. Wel is het een griep om rekening mee te houden, net als de 'normale' griep en het nieuwe coronavirus

De zomergriep staat ook wel bekend als buikgriep. Deze kwaal wordt veroorzaakt door het enterovirus, norovirus of het rotavirus. Met jaarlijks vier miljoen Nederlandse buikgrieppatiënten zorgt dit voor behoorlijk wat verzuim. Een airco die op volle sterkte draait, maakt mensen ook kwetsbaar voor virussen.

Zomergriep 2020

Verschil tussen buikgriep en voedselinfectie

De zomergriep is dus duidelijk anders dan de wintergriep. Maar wat is het verschil tussen een buikgriep (zomergriep) en een voedselinfectie? De symptomen lijken op elkaar, maar de oorzaken zijn anders. Buikgriep is een maagdarminfectie. Deze wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie of parasiet (worm). Een voedselinfectie wordt altijd veroorzaakt door een bacterie, bijvoorbeeld salmonella. De symptomen bij beide kwalen zijn misselijkheid, overgeven, buikpijn, diarree, en soms ook koorts.

Een voedselinfectie komt vaker voor in de zomer dan in de winter door het warme weer. Het kan worden voorkomen door extra goed te letten op de hygiëne bij voedsel (goed wassen van groente en fruit) en door voedsel niet te warm en te lang te bewaren. De klachten bij een infectie kunnen één tot drie dagen duren.

Zomergriep en ziekmelding? Beschrijf het in een verzuimprotocol.
In het verzuimprotocol legt u vast hoe er binnen uw bedrijf wordt omgegaan met ziekmelding, registratie, verzuimgesprekken, verzuimbegeleiding en re-integratie bij (langdurig) verzuim. Is uw verzuimprotocol niet meer actueel of heeft u er helemaal geen? Download dan gratis ons voorbeeld verzuimprotocol:

Download voorbeeld verzuimprotocol

Tips bij buikgriep (zomergriep)

Buikgriep kan zo’n vier tot zeven dagen duren en is enorm besmettelijk. Daarom is het belangrijk om op te passen en voorzorgsmaatregelen te treffen. Bij deze vorm van griep is het belangrijk om het volgende te doen:

  • Regelmatig handen wassen.
  • Na ieder toiletbezoek de wc, kraan en spoelknop schoonmaken.
  • Het beddengoed wassen op 90°C.
  • Veel water drinken.
  • Bij een slap gevoel O.R.S. (oral rehydration solution) innemen om de vochtbalans te herstellen.
  • Makkelijk verteerbare producten (gekookte groentes, beschuit en/of bananen) eten, maar ook witte rijst of wit brood. Vermijd vet en kruidig eten.

Klachten bij buikgriep

De klachten van zomergriep zijn hetzelfde als bij een voedselinfectie. Maar buikgriep kan ook uitdroging veroorzaken. Uitdroging is te herkennen aan een dorstig gevoel, niet of weinig plassen (donkere urine), onrust, dieper liggende ogen en een droge mond. Ouderen hebben eerder kans op uitdroging. Bij hen werkt de dorstprikkel niet meer goed. Ze krijgen dan ook minder snel het gevoel dat ze dorst hebben. Daarom is het bij ouderen extra belangrijk dat zij voldoende vocht binnen krijgen. Is er sprake van ernstige uitdroging, dan kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Verwardheid;
  • Een snelle ademhaling;
  • Een snelle hartslag;
  • Koude armen en benen.

Neem contact op met de huisarts bij ernstige klachten zoals veel dorst, niet of weinig plassen, sufheid, duizeligheid of flauwvallen.

Bron: Thuisarts

 

 

 

 


Ook interessant voor u:

  • Vrouw ligt ziek op bank

    Griep: tips tegen de griepgolf

    Kan iemand met griep naar een kinderopvang, school of werk? Meer informatie en tips om griep zo veel mogelijk te voorkomen.
    Kennisbank
  • Sazas, uw verzuimspecialist voor het mkb

    Verzuimverzekering

    Met onze verzuimverzekering dekt u het financiële risico van de loondoorbetaling en re-integratiekosten af.

    Verzekering
  • Tips voor veilig werken in de zon

    Veilig werken in de zon

    Teveel blootstelling aan de zon is niet goed. Het is erg schadelijk en kan leiden tot huidkanker. Wat kunt u doen om uw medewerker te beschermen tegen teveel zonlicht? Bekijk onze tips.
    Kennisbank
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: