Een gezonde medewerker draagt bij aan het succes van uw bedrijf

Aantal keer gelezen:
 2885

Gezonde en vitale medewerkers zitten lekker in hun vel, zijn productiever en hebben meer plezier in hun werk. Daarnaast verzuimen ze minder. De werkgever plukt dus ook de vruchten van een gezonde leefstijl. Maar wat mag en kunt u als werkgever doen om een gezonde manier van leven te stimuleren?


De helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder is te zwaar. Ook bewegen we met z’n allen veel te weinig. Volgens CBS-cijfers voldeed in 2019 bijna de helft van de mensen aan de beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad.

Stimuleer een gezonde leefstijl op de werkvloer met meer beweging

Sleutel tot succes

Omdat veel mensen een groot deel van hun leven op het werk doorbrengen, is het belangrijk om ook hier aandacht te besteden aan een gezonde leefstijl. Maar hoe kunt u er als werkgever voor zorgen dat medewerkers bijvoorbeeld meer gaan bewegen, gezonder gaan eten of stoppen met roken?

Allereerst is het belangrijk dat de medewerker zelf bereid is om gezonder te gaan leven. De sleutel tot succes ligt dus bij de medewerker zelf. Dat neemt niet weg dat u als werkgever wel een handje kunt helpen.

Zo is het goed om medewerkers bewust te maken van het effect van een gezonde leefstijl en ze daarbij ook te helpen. Door op het werk of bij de sportschool in de buurt (sport)activiteiten aan te bieden, verlaagt u de drempel om aan de gezondheid te werken. Denk aan fitnesslessen, trainingen of coaching in groepsverband. Dat is niet alleen goed voor de conditie, maar het zorgt ook voor een betere sfeer op de werkvloer.

Ook zijn er tegenwoordig heel veel mogelijkheden om zelf de gezondheid te monitoren. U kunt uw medewerkers bijvoorbeeld een smartwatch cadeau doen, die onder andere inzicht geeft in de hoeveelheid beweging en slaap. Bedenk wel dat u als werkgever geen persoonlijke gezondheidsgegevens mag bijhouden en verwerken. Dit is in strijd met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). 

Wat levert het u op?

Aandacht voor de gezondheid van uw medewerkers kan u heel veel opleveren. Medewerkers die vitaal en gezond zijn presteren namelijk beter. Ze zijn productiever en minder vaak ziek. En dat kan u veel kosten besparen. Daarmee is het stimuleren van een gezonde leefstijl dus heel waardevol voor uw bedrijf. Sterker nog: dit draagt bij aan het succes van uw organisatie.

Whitepaper Bewegen tijdens het werk

In onze whitepaper Bewegen tijdens het werk leest u wat de risico's zijn van te weinig bewegen, wat voor rol het type werk speelt en vindt u tips om beweging op het werk te stimuleren.

Hoe kunt u als werkgever een gezonde leefstijl stimuleren?

1. Moedig uw medewerkers aan om meer te bewegen
Stimuleer medewerkers bijvoorbeeld om op de fiets naar het werk te komen, maak tijdens de pauze samen een wandeling of bied sportlessen aan, eventueel met korting.


2. Zorg voor een gezonde werkomgeving
Ontmoedig het roken, bied gezonde keuzes aan als lunch, zo stimuleert u gezond eten op het werk. Zorg er ook voor dat uw medewerkers voldoende van houding kunnen wisselen tijdens het werk. Bijvoorbeeld door te kiezen voor werkplekken waar medewerkers afwisselend staand en zittend kunnen werken. Denk daarnaast niet alleen aan de lichamelijke, maar ook aan de geestelijke gezondheid. Zo kunt u uw medewerkers helpen bij het stellen van haalbare doelen of het voorkomen van werkstress. Ook het vergroten van het werkplezier, het vinden van een juiste balans tussen werk en privé en het voorkomen van een burn-out zijn belangrijke aandachtspunten. Bespreek samen met uw medewerker waar zijn of haar doelen liggen en wat daar voor nodig (bijvoorbeeld opleidingsbudget). Zo kunt u medewerkers helpen doelen te behalen en het werkplezier te vergroten.

Whitepaper Bewegen tijdens het werk

In onze whitepaper Bewegen tijdens het werk leest u wat de risico's zijn van te weinig bewegen, wat voor rol het type werk speelt en vindt u tips om beweging op het werk te stimuleren.

3. Creëer bewustzijn
Maak medewerkers duidelijk waarom een gezonde leefstijl zo belangrijk is. Vaak komen mensen pas in actie als ze klachten krijgen. Als werkgever kunt u gezond gedrag aanmoedigen door het geven van informatie, inspiratiesessies, workshops, coaching of trainingen. Hierbij kunnen verschillende onderwerpen aan bod komen, bijvoorbeeld op het gebied van voeding, werk-privébalans of slaap.


4. Bied een preventief medisch onderzoek aan
Bied een preventief medisch onderzoek (PMO) aan. Dit onderzoek geeft duidelijkheid over de fysieke en psychische gezondheid van uw medewerkers en laat zien op welke punten actie nodig is. Daarmee biedt het onderzoek inzicht in de gezondheid en vitaliteit van uw organisatie. Ook geeft het antwoord op de vraag waar uw medewerkers energie of juist stress van krijgen. En u maakt met het onderzoek duidelijk dat u de gezondheid van uw medewerkers belangrijk vindt. Op basis van de uitkomsten kunt u eventueel ook leefstijlworkshops of individuele coaching op maat aanbieden. Sta open om in gesprek te gaan over vitaliteit met uw medewerkers en laat dit ook blijken. Dit zorgt voor een preventieve aanpak van verzuim. Als medewerkers weten dat ze bij u terecht kunnen met vragen over vitaliteit, zullen zij eerder aan de bel trekken.


5. Geef zelf het goede voorbeeld
Geef uw medewerkers het gevoel dat ze zich gezond ‘mogen’ gedragen. Geef daarbij zelf het goede voorbeeld. Laat bijvoorbeeld zien dat het normaal is om op het werk, bijvoorbeeld tijdens de pauzes, te gaan wandelen of sporten. Mensen die op tijd pauzes nemen, zijn creatiever en meer gefocust.


6. Zorg voor een goede communicatie
Geef voldoende informatie over alle mogelijkheden die u aanbiedt op het gebied van een gezonde leef- en werkstijl. Als medewerkers er geen kennis van hebben, kunnen ze er ook geen gebruik van maken. Besteed er bijvoorbeeld aandacht aan in de interne nieuwsbrief of in andere communicatiemiddelen van uw bedrijf.


7. Ga het gesprek aan
Ga als werkgever het gesprek aan als u het gevoel heeft dat iemand niet lekker in zijn of haar vel zit. Misschien voelt dit privé, maar als iemands functioneren eronder lijdt, gaat het u ook aan. Uiteindelijk draait het namelijk om de inzetbaarheid en vitaliteit van de medewerkers.


8. Deel succesverhalen
Zijn er medewerkers begonnen met sporten of gestopt met roken? Deel dit dan binnen het bedrijf. Het moedigt de betreffende medewerkers niet alleen aan om vol te houden, maar geeft anderen misschien net dat extra zetje om ook iets aan de gezondheid te gaan doen.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Werkstress

    Whitepaper: Werkstress

    In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.
    Whitepaper
  • Tips voor een betere werk-privébalans

    Tips voor een goede werk-privébalans

    Nu veel medewerkers thuiswerken, vervaagt de grens tussen werk en privé. Aan de ene kant biedt dat medewerkers veel vrijheid en flexibiliteit, maar het zorgt er ook voor dat ze te lang of minder efficiënt werken. Op de lange termijn kan dit zorgen voor stress, een hoger verzuim of zelfs langdurige uitval.
    Artikel
  • Webinar Ons Verzuimbeleid En Psychisch Verzuim Sazas

    Opname: webinar 'psychisch verzuim, ontwikkelingen en tips'

    Liesbeth Post, HR manager bij Sazas, neemt u mee in de wereld van (psychisch) verzuim. Wat is de visie van Sazas op verzuim en wat is belangrijk in ons eigen verzuimbeleid? Wat is het verschil tussen mentaal en psychisch verzuim, en welke tips heeft zij waar u direct mee aan de slag kan in uw bedrijf?
    Webinar