Thuiswerken: houd het hoofd koel tijdens warme dagen

Aantal keer gelezen:
 935
De populariteit van thuiswerken is de afgelopen jaren toegenomen. Door de coronacrisis zijn het afgelopen jaar in versneld tempo veel meer mensen vanuit huis gaan werken. Veel mensen waren hier niet op voorbereid. Thuiswerkplekken zijn in veel gevallen haastig ingericht en voldoen niet altijd aan de arbo-eisen. En dat probleem wordt groter als de temperaturen omhoog gaan. Hoe voorkomt u als werkgever dat de prestaties van uw medewerkers dalen wanneer het warmer wordt?

Een mooie zomer; veel mensen worden er blij van. Door de klimaatverandering kan het zijn dat er in Nederland steeds vaker lange, warme perioden voorkomen.

Thuiswerken bij warm weer

Hoge temperaturen hebben ook nadelen, zeker als je moet werken. Mensen functioneren namelijk het best bij een temperatuur van 21 à 22 graden. Aan enkele graden extra in de zomer raken we snel gewend. Maar bij temperaturen boven de 26 graden nemen de prestaties snel af. Kantoren hebben meestal een airco of een goede klimaatregeling, maar bij de thuiswerkplek is dat vaak anders. Wat kunt u als werkgever doen om de werkomstandigheden bij warm weer acceptabel te houden?


Koele thuiswerkplek

Voor een goede werkplek zijn hulpmiddelen tegen de hitte belangrijk, zoals zonwering, ventilatie of airconditioning. Dat geldt ook voor thuiswerkplekken. Maar een werkgever is niet verplicht om te investeren in een koele thuiswerkplek. Ook noemt de Arbowet geen exacte temperaturen waaronder werkzaamheden het beste kunnen worden uitgevoerd.

Als werkgever wilt u natuurlijk dat uw medewerker zijn of haar werk optimaal kan doen. Daarom kunt u wel overwegen hulpmiddelen voor warmteregulatie op de thuiswerkplek (deels) te vergoeden.



Kijk samen naar mogelijkheden

Hoewel het investeren in een koele thuiswerkplek niet is vastgelegd in regels, bent u als werkgever wel verplicht om er alles aan te doen om gezondheidsproblemen bij uw medewerkers te voorkomen. Kan de thuiswerkplek niet aan de eisen voldoen? Dan moet de werkgever kijken of het werken in de hitte wel echt nodig is, en of het mogelijk is om tijdelijk het aantal werkuren te verminderen of te kijken naar andere oplossingen. Bijvoorbeeld door medewerkers (deels) in de avond te laten werken als het wat koeler is. Natuurlijk moet de functie dat wel toelaten. U kunt ook met uw medewerkers afspreken dat zij op warme dagen naar kantoor kunnen komen als dat mogelijk is.

Het is dus belangrijk dat u als werkgever met uw medewerkers in gesprek gaat en oog hebt voor individuele omstandigheden. Zoek samen naar oplossingen. Daarmee behaalt u de beste resultaten. En soms doet alleen een stukje persoonlijke aandacht en erkenning al wonderen.


Wat kan de medewerker zelf doen?

Iedereen met een thuiswerkplek kan een aantal simpele maatregelen nemen om warme periodes beter te doorstaan. U kunt uw medewerkers op weg helpen met de volgende tips:

  • Zoek de koelste plek in huis en pas eventueel de inrichting erop aan. Misschien is dit niet altijd ideaal, maar kan het tijdelijk een goede oplossing zijn.

  • Ventileer slim. Zet ’s ochtends vroeg ramen en deuren open en laat de koelte binnen. Sluit, als het warmer wordt, ramen, deuren en gordijnen, om de warmte zoveel mogelijk buiten te houden.

  • Heb je geen airco? Zet dan in ieder geval een ventilator aan. En als je een hekel hebt aan de koude luchtstroom, laat de ventilator dan de andere kant op blazen. Als de lucht in de kamer in beweging komt, voelt het al koeler aan.

  • Doe wat plastic flessen water in de vriezer. Zet ze voor de ventilator en je hebt een simpele airco.

  • Houd regelmatig je polsen even onder de kraan. Het stromende water zorgt voor verkoeling.

  • Drink regelmatig. Water op kamertemperatuur is het beste. Koude dranken kunnen heerlijk zijn, maar je krijgt het er warmer door. Vermijd ook frisdranken met veel suikers. Je lichaam moet die energie verwerken, waardoor je het nog warmer krijgt.

  • Kies voor lichte maaltijden. Gedurende de dag wat vaker kleine, lichte hapjes eten is ook aan te raden.

  • Zorg voor een goede bureaustoel. Een goede houding is altijd belangrijk, maar op warme dagen zeker. Bovendien is het belangrijk dat de stoel goed ventileert.

  • Draag makkelijke en luchtige kleding. Een korte broek, thuis is er niemand die zich eraan stoort. En bij het beeldbellen ziet niemand het.

  • Deel je werk logisch in. Doe vroeg op de dag het werk dat de meeste concentratie vraagt, zodat je later op de dag de makkelijkere taken kunt doen. Of kunt bellen waarvoor je makkelijker een koele plek kunt zoeken.

 

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u: