Week van de Teek: hoe herkent u een teek of tekenbeet?

Aantal keer gelezen:
 1897
De Week van de Teek 2023 is van maandag 17 april tot en met vrijdag 21 april 2023. De Week van de Teek valt dus in het voorjaar, een periode waarin teken actief zijn. Tijdens de Week van de Teek staan de gezondheidsrisico’s van een tekenbeet centraal; teken kunnen namelijk ziektes op mensen overbrengen. Deze ziektes kunnen grote gevolgen hebben voor uw medewerkers en tot langdurig verzuim leiden. Het is daarom belangrijk dat u een teek herkent en weet hoe een tekenbeet eruit ziet. Als werkgever kunt u uw medewerkers helpen om het risico op een tekenbeet te verkleinen.

Week van de Teek 2023 - Sazas

Week van de Teek 2023

Tijdens de Week van de Teek besteedt een groot aantal organisaties aandacht aan de risico's van een tekenbeet. Denk hierbij aan organisaties als arbodiensten, werknemersorganisaties, kennis- en onderzoeksinstellingen en organisaties in de agrarische en groene sectoren.

Hoe herkent u een teek of tekenbeet?

Teken zijn insecten die van bloed leven. Een teek lijkt op een klein spinnetje, is bruinzwart van kleur en klein van formaat: 1 tot 3 millimeter. Teken kunnen niet springen of vliegen, maar alleen kruipen. Een teek kan zich vastbijten in de huid, op zoek naar bloed. Een teek die bloed opzuigt zwelt op tot een bolletje. Na een tekenbeet ontstaat op de huid een rode vlek of ring rond de tekenbeet. Bent u door een teek gebeten? Haal de teek dan snel, maar voorzichtig weg. Dit om besmetting door ziektes te voorkomen.

Teken buiten

Bent u graag buiten? Werkt u in het groen of brengt u veel tijd in de natuur door? Buiten heeft u een groter risico op een tekenbeet. Teken leven buiten in het groen, dus in bos, heide, duinen, parken en tuinen. Zij komen dan vooral voor in struiken, hoog gras en onder bladeren. Bent u buiten in het groen geweest? Controleren op teken doet u dan als volgt:

  • Controleer uw kleding op teken. Begin aan de buitenzijde en dan naar binnen. Let goed op naden, zakken en (opgerolde) randen. Bent u klaar? Dan kunt u deze kleding het beste direct in de wasmachine of droger doen.  Zorg voor goed licht en gebruik eventueel een borstel of een kledingroller met plakkende velletjes.

  • Controleer uw lichaam op teken. Kijk goed op plaatsen waar teken graag verblijven: achter oren, de haarrand en nek, oksels, navel, elleboogholtes, tussen de vingers, kruis, liezen, bilnaad, knieholtes, tussen de tenen, onder de voeten en rond de enkels.

Teek verwijderen in vijf stappen

  1. Pak de teek zo dicht mogelijk op uw huid beet. Gebruik bij voorkeur een speciale tekenverwijderaar en anders een puntige pincet;

  2. Trek de teek langzaam uit uw huid en gooi de teek weg;

  3. Ontsmet hierna het ontstane wondje met jodium of 70% alcohol;

  4. Ga douchen om eventueel resterende teken weg te spoelen;

  5. Noteer de datum van de tekenbeet en houdt uw huid tot drie maanden na de tekenbeet in de gaten.

Voorbeeld verzuimprotocol

Een verzuimprotocol is onderdeel van het verzuimbeleid. Hierin staat wat de regels bij verzuim zijn en hoe er binnen het bedrijf wordt omgegaan met ziekmeldingen, verzuimregistratie, verzuimgesprekken, verzuimbegeleiding en re-integratie bij (langdurig) verzuim. Wilt u weten hoe u een verzuimprotocol opstelt? Download ons gratis voorbeeld verzuimprotocol.

Teken en de ziekte van Lyme

Eén op de vijf teken is besmet met de ziekte van Lyme. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die voor grote gezondheidsproblemen kan zorgen. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is ongeveer 2%. Hoe eerder u de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat u ziek wordt. Hoewel de meeste mensen na een tekenbeet niet ziek worden, is het toch verstandig een tekenbeet te voorkomen. Draag daarom beschermende kleding als u buiten bent en controleer altijd even op tekenbeten. Op de website van de Week van de Teek 2023 vindt u meer achtergrondinformatie over teken, tekenbeten en de risico’s voor uw gezondheid.


Tekenbeet: naar een arts

Is één van uw medewerkers door een teek gebeten? En heeft u de arbodienstverlening bij ons afgesloten? Dan gelden voor hen geen kosten voor een bezoek van het preventief spreekuur bij de bedrijfsarts. Het preventief spreekuur is namelijk onderdeel van onze arbodienstverlening. Heeft u geen arbodienstverlening bij ons afgesloten, maar wilt u uw medewerkers toch een preventief spreekuur bij de bedrijfsarts aanbieden? Neem dan contact op met onze klantenservice via 088 56 79 100 of info@sazas.nl.

 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Voorbeeld verzuimprotocol

Een verzuimprotocol is onderdeel van het verzuimbeleid. Hierin staat wat de regels bij verzuim zijn en hoe er binnen het bedrijf wordt omgegaan met ziekmeldingen, verzuimregistratie, verzuimgesprekken, verzuimbegeleiding en re-integratie bij (langdurig) verzuim. Wilt u weten hoe u een verzuimprotocol opstelt? Download ons gratis voorbeeld verzuimprotocol.
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Tips voor veilig werken in de zon

    Veilig werken in de zon

    Teveel blootstelling aan de zon is niet goed. Het is erg schadelijk en kan leiden tot huidkanker. Wat kunt u doen om uw medewerker te beschermen tegen teveel zonlicht? Bekijk onze tips.
    Kennisbank
  • Risico op een tekenbeet verminderen - Sazas kennisbank

    Tekenbeet

    Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme of tekenencefalitis veroorzaken. Hoe kan uw medewerker het risico op een tekenbeet tijdens het werk verkleinen? Bekijk de 5 tips.
    Kennisbank