Zwangerschap en werk; hoe gaat u hier als werkgever mee om?

Aantal keer gelezen:
 1829

Heeft u een medewerker die zwanger is en vraagt u zich af welke regels er voor u als werkgever gelden? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bracht de brochure ‘Zwangerschap en werk’ uit (2023). Hierin vindt u alle rechten en plichten die tijdens en na de zwangerschap van uw medewerker gelden. 

Het krijgen van een kind heeft niet alleen invloed op de zwangere medewerker. Ook voor u als werkgever heeft het gevolgen wanneer uw medewerker een kind krijgt.

Zwangerschap En Werk; Regels Voor Werkgevers

Voor, tijdens en na de zwangerschap heeft uw medewerker namelijk een aantal rechten als het gaat om verlof, de gezondheid van zichzelf en die van de baby. Ook heeft een zwangere medewerker recht op dezelfde behandeling als de andere medewerkers.

Als werkgever moet u zich dus aan een aantal regels houden als het gaat om medewerkers die zwanger zijn of net een kind hebben gekregen. Al deze rechten en plichten zijn opgenomen in de brochure ‘Zwangerschap en werk’ van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Daarnaast heeft het ministerie een overzicht gemaakt van de verschillende soorten verlof die er zijn.

Belangrijkste rechten en plichten

Hieronder vindt u de belangrijkste rechten en plichten uit de brochure ‘Zwangerschap en werk’ op een rij, als het om uw zwangere medewerker gaat.

  • De medewerker heeft recht op zes weken zwangerschapsverlof en minstens tien weken bevallingsverlof. De totale verlofperiode duurt zestien weken. Is de bevalling later dan de uitgerekende datum, of komt het kind in het ziekenhuis, dan kan het verlof langer duren. Daarnaast hebben beide ouders recht op maximaal 26 weken (betaald) ouderschapsverlof.
  • Om veilig en gezond te kunnen werken, mag uw medewerker het werk en de werktijden aanpassen. Zo heeft de medewerker onder andere recht op regelmatige werktijden en hoeft diegene ook niet over te werken of nachtdiensten te draaien. Ook mag de medewerker extra pauzes inplannen tot maximaal een achtste van de werktijd. Werkt iemand bijvoorbeeld acht uur per dag, dan mag diegene dus een uur extra pauze nemen. Het loon wordt in de extra pauzes gewoon doorbetaald.
  • Onder werktijd mag uw medewerker naar onderzoeken en controles gaan, bijvoorbeeld naar de verloskundige. Ook dan wordt het loon gewoon doorbetaald.
  • Tot negen maanden na de bevalling heeft uw medewerker het recht op een geschikte ruimte met een bed en/of bank om borstvoeding te geven of te kolven. Deze ruimte moet kunnen worden afgesloten.
  • Als werkgever bent u verplicht om het werk aan te passen als er mogelijke gevaren zijn voor de veiligheid en gezondheid van uw medewerker. Ook is het belangrijk dat het lichaam zo min mogelijk wordt belast. Daarbij gaat het niet alleen om lichamelijke inspanningen, maar ook om werkstress, lawaai, trillingen en straling.
  • Als werkgever moet u ervoor zorgen dat uw medewerker niet in contact komt met gevaarlijke stoffen. Deze stoffen kunnen namelijk invloed hebben op de vruchtbaarheid en/of negatieve gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Maar ook tijdens het geven van borstvoeding wordt aangeraden om eventuele risico’s uit de weg te gaan.
  • U mag uw medewerker niet benadelen bij een sollicitatie, promotie of verlenging van het contract. Dit geldt ook bij een tijdelijke baan of werk via een uitzendbureau. Iemand die solliciteert, hoeft ook niets te zeggen over een eventuele zwangerschap of wens om zwanger te worden. Daarnaast heeft een medewerker het recht om na de zwangerschap terug te komen in de functie die diegene voor het verlof ook al had. Ook hoort deze medewerker evenveel kans te maken op promotie en mag een zwangerschap geen reden zijn voor het niet ontvangen van een loonsverhoging.
  • U mag een medewerker niet ontslaan als diegene zwanger is of zwangerschaps- of bevallingsverlof heeft. Ook in de eerste zes weken na het bevallingsverlof mag u uw medewerker niet ontslaan. Dit geldt ook bij arbeidsongeschiktheid door de zwangerschap of bevalling, en voor de eerste zes weken na deze arbeidsongeschiktheid.

In gesprek gaan

Iemand die zwanger is, moet dit uiterlijk drie weken voor het verlof melden op het werk. Zodra een medewerker u vertelt over de zwangerschap, is het goed om samen in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld over eventuele aanpassingen die tijdens de zwangerschap moeten worden gedaan om het werk makkelijker en veiliger te maken. Ook is het goed te bespreken hoe het gaat als iemand uiteindelijk met verlof is, en of er eventueel aanpassingen nodig zijn als de medewerker na het verlof weer aan het werk gaat.

Maar ook tijdens en na de zwangerschap is het goed om in gesprek te blijven en te bespreken hoe het gaat. Zodat u snel kunt ingrijpen als er zich problemen voordoen. En komen jullie er samen niet uit, dan is het verstandig om met hulp van een (bedrijfs)arts een oplossing te vinden.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Terug naar overzicht Nieuwsberichten

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • HR Manager Liesbeth Praktijkverhaal Ziekteverzuimbeleid

    Ziekteverzuimbeleid; hoe werkt dat bij Sazas?

    Praktijkverhaal: Hoe kunnen we samen met onze medewerkers verzuim voorkomen en verminderen? Vanuit deze vraag ontstond een nieuwe kijk op het ziekteverzuimbeleid van Sazas, met als achterliggende gedachte: goed voorbeeld doet volgen.

    Whitepaper
  • Zwangerschap, hoe zit het met verlof en verzuim?

    Zwangerschap, verlof en verzuim

    Is uw medewerkster zwanger geworden? Dan moet u als werkgever een aantal zaken regelen. In dit artikel gaan wij in op zwangerschap, verlof en verzuim, zodat u als werkgever de juiste informatie voorhanden heeft.
    Kennisbank
  • Medewerkers van Sazas zitten gezellig aan tafel

    Werkplezier vergroten

    Welke zaken hebben invloed op het werkplezier van uw medewerkers? En hoe kunt u daarmee omgaan, zodat u het werkplezier kunt vergroten?
    KENNISBANK