Verzuimbegeleiding

U bent verplicht om er, samen met uw medewerker, alles aan te doen om hem of haar zo snel mogelijk weer gezond aan het werk te krijgen. Dit is vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter.

Uw medewerker moet hier ook aan meewerken.

Verzuimbegeleiding uitgelegd door Piet van Sazas

Wettelijke verplichtingen
bij verzuimbegeleiding

Bij verzuim van een van uw medewerkers heeft u de eerste twee jaar de verplichting  om alle activiteiten uit te voeren volgens de Wet verbetering poortwachter. En goed om rekening mee te houden: dit wordt getoetst door UWV. Hierbij moet u samenwerken met een professionele arbodienstverlener. Dit is wettelijk verplicht.

Stappenplan

Wij begrijpen dat u niet elke dag te maken heeft met verzuim. Daarom hebben we een handig stappenplan voor u ontwikkeld. De belangrijkste stappen in het plan zijn:

Het eerste jaar dat uw medewerker ziek is

  • Ziekmelding op dag 1
    Uw medewerker meldt zich ziek. Bent u verzekerd bij Sazas? Dan meldt u dit binnen 24 uur via MijnSazas. U en uw medewerker ontvangen na twee dagen een mail over de aanpak van het verzuim.
  • Probleemanalyse - week 6
    Als de medewerker nog steeds ziek is moet een probleemanalyse worden gemaakt. De bedrijfsarts stelt deze op.
  • Ondertekenen Plan van aanpak – week 8
    U en de werknemer stellen samen het plan van aanpak op, aan de hand van de probleemanalyse.
  • Aanmelden UWV - week 42
    Uw arbodienst meldt de zieke medewerker aan bij UWV.
  • Actueel oordeel - week 46 t/m 52
    U stelt samen met uw medewerker een actueel oordeel op. Daarin kijkt u terug of de doelen uit het plan van aanpak in het eerste ziektejaar zijn behaald. En u kijkt vooruit naar het tweede ziektejaar om nieuwe doelen voor dit jaar vast te stellen.

Het tweede jaar dat uw medewerker ziek is

  • Aanvraag WIA - uiterlijk week 93
    In week 88 ontvangt uw medewerker van UWV het aanvraagformulier voor een WIA-uitkering. Uiterlijk in de 93e week dat uw medewerker ziek is, vraagt hij of zij een WIA-uitkering aan. De medewerker stuurt de WIA-aanvraag samen met het re-integratieverslag, medische gegevens en een eigen verslag naar UWV. Zorg ervoor dat uw medewerker een kopie van de aanvraag maakt voordat hij deze naar UWV verstuurt.
  • WIA-beoordeling - week 104
    UWV beoordeelt of de zieke medewerker recht heeft op een uitkering.

Hier vindt u het volledige stappenplan voor verzuimbegeleiding met extra informatie en tips. In dit stappenplan ziet u precies welke actie u op welk moment moet uitvoeren. Ook leest u wat wij voor u doen, als u bij ons verzekerd bent en de verzuimbegeleiding via ons heeft geregeld.


Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Begeleiding en re-integratie van uw zieke medewerker is een ingewikkeld proces en kost veel tijd en aandacht. Dit komt bovenop de uren die u al aan uw bedrijf besteedt. Voor een aantal zaken bent u verplicht een professionele arbodienstverlener in te schakelen. En let op: als u één van de stappen uit de Wet verbetering poortwachter niet tijdig, correct of volledig uitvoert, kunt u te maken krijgen met een boete van UWV.
Verzuimbegeleiding

Welke oplossing kan Sazas u bieden?

Het hangt af van uw situatie welke oplossing voor u geschikt is. Beantwoord de onderstaande vragen en zie de oplossing die het best bij uw bedrijf past.

Hoeveel medewerkers heeft u?
Bij welke sector hoort uw bedrijf?
Heeft u al een arbodienst?
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: