WIA en de hogere arbeidskorting in 2024
Het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) vindt dit niet eerlijk. Zij vraagt de politiek al langer om iets aan dit verschil tussen werkenden en arbeidsongeschikten te doen. CNV heeft over deze ontwikkeling de brief Belastingplan 2024 gestuurd aan de Tweede Kamer.
Belastingplan 2024
Ieder jaar op Prinsjesdag maakt het kabinet de belastingplannen bekend. In deze plannen staan de veranderingen die het kabinet dat jaar wil uitvoeren. Na Prinsjesdag moeten de Tweede Kamer en de Eerste Kamer de belastingplannen goedkeuren. In het Belastingplan 2024 staat onder andere dat het kabinet de arbeidskorting wil verhogen. Met een hogere arbeidskorting wil het kabinet werken aantrekkelijker maken.Hogere arbeidskorting niet voor mensen met een WIA-uitkering
De arbeidskorting is een korting op de belasting. De korting zorgt ervoor dat de medewerkers van uw klant minder belasting betalen. Mensen in de WIA krijgen geen arbeidskorting. De WIA (Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen) is een uitkering voor mensen die twee jaar ziek zijn. Iemand kan een WIA-uitkering aanvragen als hij of zij door ziekte niet kan werken of minder kan werken. Ook kan de aanvraag worden gedaan als iemand door ziekte niet het oude salaris kan verdienen. De WIA heeft twee uitkeringen:- Een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten) voor medewerkers die nog kunnen herstellen;
- Een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) die wordt betaald als de medewerker niet of nauwelijks kan werken en er geen kans is op herstel.
Wat merken mensen in de WIA van de hogere arbeidskorting in 2024
Een hogere arbeidskorting zorgt ervoor dat mensen die werken meer salaris overhouden. Omdat mensen met een WIA-uitkering de arbeidskorting niet krijgen, betalen ze volgens CNV vier keer zo veel belasting als werkenden.
Door de hogere arbeidskorting voor werkenden wordt het verschil in inkomen tussen werkenden en (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten groter. Het CNV heeft hierover een brief geschreven aan de Tweede Kamer omdat de vakbond vindt dat het inkomensverschil kleiner moet worden.
In 2022 kregen gemiddeld 153.000 mensen een IVA-uitkering en 235.000 mensen een WGA-uitkering. CNV denkt dat het aantal mensen met een IVA- of WGA-uitkering in 2024 verder zal stijgen.
Kabinet wil werkgeversbetalingen stoppen
De vakbond vraagt in de brief ook aandacht voor 11.000 medewerkers die deels werken en daarnaast een WGA-uitkering ontvangen. Voor deze groep maakt de werkgever het totale bedrag aan loon en uitkering over. Zij krijgen op dit moment wel arbeidskorting. Het kabinet is van plan om deze werkgeversbetaling te stoppen. Dat betekent dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten met een WIA de arbeidskorting kwijtraken. Volgens het CNV verliezen de medewerkers hierdoor gemiddeld € 2.300,-. De vakbond vindt het niet goed dat deze groep medewerkers de arbeidskorting verliest. Deze groep doet namelijk precies wat de overheid vraagt: werken naar vermogen, ondanks hun gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.
Ook interessant voor u:
-
Nieuwe wet minimumuurloon: wat betekent dit voor werkgevers?
Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog. Ook gaat een nieuwe wet in voor het minimumuurloon; de Wet invoering minimumuurloon. Dit heeft gevolgen voor u als werkgever.
nieuws -
Voor werkgevers gaan deze plannen in 2024 in
In 2024 gaan er verschillende nieuwe plannen in, die invloed hebben op de bedrijven van werkgevers. Wij zetten een aantal van deze nieuwe plannen voor u op een rij.nieuws -
De WIA-aanvraag: wat is de rol van de werkgever?
Als een medewerker bijna twee jaar ziek is, kan hij of zij een WIA-uitkering aanvragen. Een medewerker kan aan de werkgever vragen om een aantal van deze documenten aan te leveren bij UWV. Wat is de rol van de werkgever bij het aanvragen van een WIA-uitkering?Kennisbank