De kantonrechter beslist: werkgever hoeft opgebouwde vakantiedagen van het 3e ziektejaar niet uit te betalen

Aantal keer gelezen:
 114
Een werkgever hoeft geen vakantiedagen uit te betalen aan de medewerker die in zijn 3e ziektejaar zit. Ook niet als het dienstverband nog niet afgelopen is. Dit besliste de kantonrechter Gelderland in een zaak van een medewerker die na 2 jaar volledig arbeidsongeschikt was.

Uitspraak Rechter 3E Ziektejaar

Vakantiedagen worden alleen opgebouwd als iemand loon krijgt

Als de werkgever na 2 jaar geen loon meer betaalt, hoeft hij de opgebouwde vakantiedagen van het derde ziektejaar niet uit te betalen. Dit is een regel die staat in artikel 7:365 van het Burgerlijk Wetboek. Vakantiedagen worden alleen opgebouwd voor de periode waarover de medewerker loon krijgt.

 

Niet-genoten vakantiedagen tijdens ziekte

Vakantiedagen van een medewerker die nog geen 2 jaar arbeidsongeschikt is, moeten wel uitbetaald worden. In de zaak van de kantonrechter wilde de medewerker ook zijn vakantiedagen van het 3e ziektejaar uitbetaald krijgen. Hij was toen nog niet ontslagen. Na 2 jaar ziekteverzuim duurde het nog 6 maanden voordat UWV toestemming gaf om het dienstverband stop te zetten. De werkgever kon de medewerker pas daarna ontslaan. 

Langdurig ziekteverzuim bij uw klanten voorkomen

Om uw klanten beter te kunnen bijstaan met raad en daad, hebben wij een whitepaper over langdurig verzuim gemaakt. Met daarin onder andere de kosten en handige tips om langdurig verzuim zoveel mogelijk te voorkomen.

Ontslagaanvraag als uw medewerker langdurig ziek is

Uw klant kan als werkgever bij UWV ontslag aanvragen voor een medewerker die al 2 jaar of langer arbeidsongeschikt is, en voor wie de loondoorbetalingsverplichting is gestopt. Het moet duidelijk zijn dat de medewerker door zijn ziekte of handicap het werk niet meer kan doen.

De behandeling van een aanvraag duurt bij UWV ongeveer 4 weken. Het duurt langer als UWV de werkgever nog een keer extra wil spreken. Als uw klant daar niet op reageert, dan kan UWV sneller beslissen. Het kan ook langer duren als UWV nog advies vraagt aan een expert of specialist. UWV beoordeelt of de medewerker ontslagen mag worden. Uw klant moet laten zien dat: 
  1. De medewerker door ziekte of gebreken zijn werk niet meer kan doen;
  2. De medewerker niet binnen 26 weken weer aan het werk is;
  3. Er geen aangepast werk is voor de medewerker binnen 26 weken;
  4. Er niet zo snel een andere passende functie is voor de medewerker.

U vindt de uitspraak van de kantonrechter op De Rechtspraak, de website van rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges. 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is

 

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Whitepaper voorbeeld verzuimprotocol voor accountants, tips voor uw klanten

    Voorbeeld verzuimprotocol

    Een verzuimprotocol is onderdeel van het verzuimbeleid. In het verzuimbeleid staat hoe er binnen een bedrijf wordt omgegaan met verzuim en welke regels er gelden. Als accountant kunt u uw klant ook helpen bij het opstellen van een verzuimbeleid voor zijn of haar organisatie.
    whitepaper
  • Verzuim kost meer dan alleen geld

    Wat kost ziekteverzuim en waaruit bestaan deze kosten?

    Verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag. U betaalt als werkgever niet alleen het loon door, maar u bent ook geld kwijt aan andere zaken. We leggen de verschillende kosten van ziekteverzuim aan u uit.
    Kennisbank
  • Wet verbetering poortwachter

    Om het aantal langdurig zieke medewerkers terug te dringen, is in 2002 de Wet verbetering poortwachter ingevoerd. Wat dit precies inhoudt en hoe u als werkgever hiermee te maken heeft, leest u in de kennisbankartikelen Wet verbetering poortwachter.

    Kennisbank