Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet stijgen in 2025

Aantal keer gelezen:
 551

Het gemiddelde premiepercentage voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) stijgt in 2025 naar 0,83%. Dat is 0,06 procentpunt meer dan in 2024 (0,77%). 

Het gemiddelde premiepercentage voor de Ziektewet wordt 0,50%. Dat is 0,05 procentpunt meer dan in 2024 (0,45%). De premies verschillen per sector. Voor de agrarische sector bijvoorbeeld wordt de WGA-premie 0,63% en de Ziektewetpremie 0,36%. (Bron: Staatscourant 2024 nr.22547-n1).

 

Gedifferentieerde Premies 2025

Waarom stijgen de premies?

Als de premies niet stijgen dan komt er een tekort in de Werkhervattingskas. En dat kan niet, omdat uit die kas de uitkeringen voor de WGA- en de Ziektewet worden betaald. De kas wordt gevuld door de sociale premies die werkgevers afdragen over het loon van hun medewerkers. Zo zijn medewerkers beschermd tegen de financiële gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Dit zijn de oorzaken waarom er in 2025 meer geld in de Werkhervattingskas moet komen:

  • Meer medewerkers kregen een WGA-uitkering dan verwacht;
  • Elk jaar worden de WGA- en Ziektewet uitkeringen hoger door de stijging van de prijzen; 
  • De versnelde beoordeling van 60-plussers stopt in 2025. Deze 60-plusmaatregel wordt nu uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) betaald. In 2025 worden de WIA-uitkeringen aan 60-plussers weer uit de Werkhervattingskas betaald.

Whitepaper: 'Voorbeeld verzuimprotocol'

Krijgt een bedrijf te maken met verzuim, dan is het handig om een verzuimprotocol te hebben, waarin staat welke afspraken er gelden. In ons whitepaper leest u over het opstellen van een verzuimprotocol.

Betaalt uw klant niet te veel premie? 

Eind 2024 krijgt elke grote en middelgrote werkgever een beschikking van de Belastingdienst. Kleinere bedrijven krijgen een melding over de sectorale premies. In de beschikkingen staat hoeveel premie het bedrijf moet betalen. U kunt uw klant helpen om de premie na te kijken. Controleer bijvoorbeeld of de medewerker van 60 jaar en ouder, die na 1 oktober 2022 de WGA is ingestroomd, niet is meegerekend. Ook kunt u controleren of er sprake is van regres. Er is sprake van regres als de medewerker van uw klant ziek is door een ongeval. Uw klant kan dan het nettoloon en de re-integratiekosten terugvragen bij degene die aansprakelijk is voor het ongeval. 

 

De hoogte van de premies verschillen voor kleine, middelgrote en grote bedrijven

Bij grote bedrijven kan de premie hoger of lager uitvallen dan het gemiddelde premiepercentage. Dit komt omdat de premie te maken heeft met het aantal medewerkers dat de WGA of de Ziektewet ingaat. Kleine bedrijven betalen altijd het premiepercentage dat geldt voor de sector waar ze bij horen. En bij middelgrote bedrijven is het een combinatie van het sectorpercentage en de resultaten van het bedrijf zelf. Een bedrijf dat meer zieke medewerkers heeft dan het landelijk gemiddelde betaalt een verhoging op de premie. Heeft het bedrijf minder zieke medewerkers dan het landelijk gemiddelde? Dan komt er een korting op de premie. 

 

Werkgeverscategorieën voor de premieloongrens 2025

Of uw klant een middelgrote of een grote werkgever is, wordt berekend op basis van de totale loonsom. Er wordt gerekend met het gemiddeld premieplichtig loon. Het gemiddelde premieplichtig loon is gebaseerd op gegevens van het Centraal Planbureau (CPB). Het gemiddelde premieplichtige loon is € 39.600,- (er wordt teruggekeken naar de loonsom van 2023).
Wat Berekening 2025
Gemiddelde loonsom n.v.t. € 39.600,-
Grens kleine/middelgrote werkgevers 25 x € 39.600,- = € 990.000,- € 990.000,-
Grens middelgrote/grote werkgevers 100 x € 39.600,- = € 3.960.000,- € 3.960.000,-
  • Als de loonsom kleiner of gelijk aan 25 maal het gemiddelde premieplichtig loon is, dan wordt een werkgever beschouwd als ‘klein’ (de loonsom is dan kleiner of gelijk aan € 990.000,-);
  • Als de loonsom groter dan 25 en kleiner of gelijk aan 100 maal het gemiddelde premieplichtig loon is, dan wordt een werkgever beschouwd als ‘middelgroot’ (loonsom is dan groter dan 990.5000,- en kleiner of gelijk aan € 3.960.000,-);
  • Als de loonsom groter dan 100 maal het gemiddelde premieplichtige loon is, wordt een werkgever beschouwd als ‘groot’ (de loonsom is groter dan € 3.960.000,-).

Wat is de WGA?

WGA staat voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Medewerkers van uw klant die tijdelijk of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn, kunnen een WGA-uitkering krijgen via UWV. Bij een WGA-uitkering kan iemand in de toekomst weer (deels) aan het werk. De medewerker kan een WGA-uitkering krijgen als hij of zij tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt is.

 

Wat is de Ziektewet?

In de Ziektewet is geregeld dat zieke medewerkers die geen vaste baan hebben en geen loon krijgen, toch een inkomen hebben. Bijvoorbeeld als zij oproep- of invalkracht zijn. Of als het contract of uitzendovereenkomst afloopt tijdens ziekte.

 

Wat zijn gedifferentieerde premies?

De Belastingdienst stuurt voor het begin van het nieuwe premiejaar een beschikking of mededeling aan elke werkgever met de voor hem of haar geldende premiepercentages WGA en Ziektewet. Het premiepercentage is ‘gedifferentieerd’ omdat deze voor elke werkgever anders kan uitpakken. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met hoe groot het bedrijf is en hoe groot de instroom vanuit het bedrijf in de WGA en Ziektewet is. De overheid heeft in een lijst per sector de premies opgesomd.

 

Wat is de Werkhervattingskas 2025?

Alle premies die werkgevers samen voor de WGA en de Ziektewet betalen komen terecht in de Werkhervattingskas. De premie wordt betaald aan de werkhervattingskas. Dit wordt gebruikt om de kosten te dekken voor uitkeringen voor medewerkers die uitstromen bij ziekte. Dat kan zijn aan het einde van een tijdelijk dienstverband of als ze langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt zijn geweest.

Wilt u meer weten over de premies 2025? Lees er meer over in de pdf van UWV.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Wat is de WIA

    Wat is de WIA?

    Een medewerker die langdurig ziek is, krijgt na twee jaar arbeidsongeschiktheid te maken met de WIA. Wat is dit? Wat moet ik ervan weten? Wij leggen het u uit.
    Kennisbank
  • Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

    Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

    Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft een aantal veranderingen doorgevoerd. De kans is groot dat uw klant weleens met UWV te maken krijgen. In dit artikel brengen we u daarom op de hoogte van de 3 veranderingen die u met uw klant kunt bespreken.
    Nieuws