Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

Aantal keer gelezen:
 706

Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft een aantal veranderingen doorgevoerd. De kans is groot dat uw klant en en de medewerkers daarvan weleens met UWV te maken krijgen. In dit artikel brengen we u daarom op de hoogte van de volgende 3 veranderingen: de nieuwe diensten in het werkgeversportaal, het vernieuwde aanvraagformulier ‘WIA voor werknemers’ en het nieuwe formulier voor machtiging bij bezwaar.

Nieuws van UWV: deze 3 belangrijke wijzigingen moet u kennen

Nieuwe diensten in het UWV-werkgeversportaal

Via het werkgeversportaal van het UWV kunnen werkgevers nu de documenten voor een re-integratieverslag uploaden. Dit kan uw klant gebruiken wanneer een medewerker langdurig ziek is, bijvoorbeeld voor de aanvraag van een deskundigenoordeel of een WIA-uitkering (Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen). Ook staan er over deze onderwerpen een aantal brieven in het portaal.

 

Wat is het werkgeversportaal van UWV?

In het UWV-werkgeversportaal regelen werkgevers alle belangrijke zaken rondom werknemersverzekeringen. Wil uw klant hier ook gebruik van maken? Dan moet deze eHerkenning aanvragen om in te kunnen loggen. Voor de nieuwe diensten moet de werkgever gemachtigd zijn voor de UWV-dienst ‘Re-integratie, WIA, deskundigenoordeel, WAO’. Dit kan geregeld worden bij de eHerkenning-leverancier.

Vraag het onze WIA-experts

Langdurig zieke medewerker? Geen zicht op herstel binnen twee jaar? Voor alle vragen over langdurig verzuim kan de werkgever terecht bij onze WIA-experts.

Aanvraagformulier ‘WIA voor werknemers’ vernieuwd

In het vernieuwde WIA-aanvraagformulier kunnen langdurig zieke medewerkers nu ook zelf de documenten van het re-integratieverslag uploaden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om medische informatie. Ook zijn de vragen en uitleg verduidelijkt. Hierdoor kan het proces sneller gaan. Zorg ervoor dat de werkgever en medewerkers goed overleggen wie welke documenten naar het UWV stuurt via het WIA-aanvraagformulier.

 

Nieuw formulier voor machtiging bij bezwaar

Als een werkgever het niet eens is met een beslissing van UWV, kan deze bezwaar maken. De werkgever kan ook iemand anders machtigen (toestemming geven) om dit te doen. Voor zo’n machtiging wordt het nieuwe formulier ‘Machtiging voor bezwaarprocedures tegen beslissing van UWV’ gebruikt. Dit formulier kan per post verstuurd worden of de gemachtigde kan het uploaden in het werkgeversportaal. Diegene heeft dan een eigen eHerkenning nodig om toegang te krijgen tot het account.

 

Wie kan er bezwaar maken en waarom?

Werkgevers kunnen bijvoorbeeld bezwaar maken als hun aanvraag voor een voorziening is afgewezen, ze het niet eens zijn met een boete of als hun premie hoger wordt. Ook bij een beslissing van het UWV over bijvoorbeeld een WIA-uitkering voor hun medewerkers kunnen zij bezwaar maken. Let op: de medewerker zelf of iemand namens de medewerker kan dit ook.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Vraag het onze WIA-experts

Langdurig zieke medewerker? Geen zicht op herstel binnen twee jaar? Voor alle vragen over langdurig verzuim kan de werkgever terecht bij onze WIA-experts.
Terug naar overzicht Nieuwsberichten

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u

  • Whitepaper langdurig verzuim bij uw klanten voorkomen, tips voor accountants

    Langdurig ziekteverzuim bij uw klanten voorkomen

    Langdurig ziekteverzuim bij uw klanten voorkomen? Om uw klanten beter te kunnen bijstaan met raad en daad, leest u in het whitepaper onder andere meer over langdurig verzuim, verzuimkosten en wat u kunt doen om uw klanten te helpen bij het terugdringen van verzuim.
    whitepaper
  • Wat is re-integratie bij ziekte?

    Wat is re-integratie?

    Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet u als werkgever samen met uw medewerker aan de re-integratie werken. Wat is re-integratie?
    Kennisbank