Geen extra verhoging minimumloon op 1 juli 2024

Aantal keer gelezen:
 123

De eerder gemelde extra verhoging van het wettelijk minimumloon op 1 juli 2024 gaat niet door. De Eerste Kamer ging niet akkoord met het wetsvoorstel om het minimumloon 1,2% extra te laten stijgen. Toch gaat het minimumloon op 1 juli aanstaande wel omhoog, door de indexatie die ieder half jaar plaatsvindt.

De extra verhoging van het minimumloon was een wens van de ‘oude’ Tweede Kamer, vlak voor de verkiezingen in 2023. Deze wilde per 1 juli 2024 een extra stijging van 1,2% van het minimumloon doorvoeren van. Dit om ervoor te zorgen dat medewerkers met lagere inkomens en mensen met een uitkering hun rekeningen kunnen blijven betalen.

Geen Verhoging Minimumloon

De Eerste Kamer stemde op dinsdag 16 april tegen het wetsvoorstel. Pas als de Eerste Kamer akkoord gaat, mag een nieuwe wet worden ingevoerd. Dat betekent dat de extra verhoging dus niet doorgaat.


Geen extra stijging minimumloon in 2024: gevolgen voor werkgevers en medewerkers

Dat de extra stijging van het minimumloon niet doorgaat, scheelt medewerkers met de laagste lonen bruto zo’n € 25 per maand. Voor mensen die recht hebben op bijstand of een AOW-uitkering krijgen, gaat het om een verschil van ongeveer € 12,50.

Voor werkgevers betekent het dat de loonkosten niet extra stijgen. Werkgevers kregen de afgelopen tijd al te maken met hogere kosten voor arbeid. Het wettelijk minimumloon steeg in ruim een jaar tijd met 18 tot 31%. Dit is een optelsom van de standaard aanpassing die ieder half jaar plaatsvindt, de bijzondere verhoging van het minimumloon met 8,05% per 1 januari 2023 en de invoering van het wettelijk minimumuurloon sinds 1 januari 2024.

Halfjaarlijkse indexatie

Los van de extra verhoging die de Tweede Kamer wenste, wordt het wettelijk minimumloon standaard twee keer per jaar aangepast: op 1 januari en 1 juli. Dit wordt de halfjaarlijkse indexatie genoemd. Het minimumloon stijgt dan mee met de lonen die zijn afgesproken in de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Hierin maken werkgevers en medewerkers afspraken over arbeidsvoorwaarden.

Door de indexatie stijgt het minimumloon per 1 juli 2024 met 3,09%, naar € 13,68 per uur (bruto). Dit werkt ook door in de uitkeringen, waaronder de bijstand, AOW-, WIA- en andere UWV-uitkeringen. Vanaf 1 juli 2024 is het € 2.133,60 (bruto). Het referentiemaandloon is afgeleid van het minimumloon en wordt onder andere gebruikt om de hoogte van uitkeringen vast te stellen.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Whitepaper voorbeeld verzuimprotocol voor accountants, tips voor uw klanten

    Voorbeeld verzuimprotocol

    Een verzuimprotocol is onderdeel van het verzuimbeleid. In het verzuimbeleid staat hoe er binnen een bedrijf wordt omgegaan met verzuim en welke regels er gelden. Als accountant kunt u uw klant ook helpen bij het opstellen van een verzuimbeleid voor zijn of haar organisatie.
    whitepaper
  • Terugbetaling Whk Premie Aanvragen

    Snel en eenvoudig terugbetaling Whk-premie aanvragen

    Werkgevers betalen premie om een deel van de kosten te vergoeden van (oud-)medewerkers die zijn uitgevallen en een uitkering krijgen. Dat wordt de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas genoemd, in het kort de premie Whk. Werkgevers die in de afgelopen jaren te veel premie betaalden, kunnen deze nu snel en eenvoudig terugvragen via een speciaal formulier van de Belastingdienst. Goed om te kijken of dit van toepassing is op uw klanten en hen hierop te wijzen. Zo voorkomt u dat zij geld mislopen.
    Nieuws
  • Whitepaper Pesten op het werk - Sazas

    Pesten op het werk leidt tot verzuim; wat kan uw klant doen?

    Pesten op het werk is een groot probleem. Voor zowel werkgevers, als medewerkers. Pesten op het werk kost bedrijven vier miljoen verzuimdagen per jaar en maar liefst 900 miljoen euro aan loon dat moet worden doorbetaald. Reden genoeg om als accountant pesten bespreekbaar te maken bij uw klant.

    whitepaper