Verzuimpercentage in 2023 gedaald, maar nog steeds zorgelijk

Aantal keer gelezen:
 327

Het ziekteverzuim in Nederland is gedaald. In 2023 was er minder verzuim door ziekte dan in 2022. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS) en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). We vertellen wat dit voor u en uw klanten betekent en gaan dieper in op de cijfers.

Minder Verzuim In 2023, Nog Steeds Hoog

Verzuim in 2023 lager dan jaar eerder

Het gemiddelde verzuimpercentage lag in 2023 op 5,3%. Het jaar daarvoor was dit 5,6%. Dit laten gegevens zien die werkgevers doorgaven aan het CBS. Ook medewerkers zelf geven jaarlijks in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) aan in hoeverre zij verzuimd hebben. Daarbij lag het ziekteverzuimpercentage in 2023 gemiddeld op 4,8% en in 2022 op 5,2% (NEA 2023). 50,8% van de medewerkers heeft weleens verzuimd in 2023, waar dat het jaar daarvoor nog op 57,6% lag. En waar men het afgelopen jaar gemiddeld
8,22 dagen verzuimde, was dit in 2022 9,04 dagen (NEA 2023).

Whitepaper 'voorbeeld verzuimprotocol'

Krijgt een bedrijf te maken met verzuim, dan is het handig om een verzuimprotocol te hebben, waarin staat welke afspraken er gelden. In ons whitepaper leest u over het opstellen van een verzuimprotocol.

Verzuim daalt niet overal

De daling in het verzuim is vrij nieuw. Tussen 2014 en 2022 nam het verzuim namelijk juist ieder jaar toe (CBS, 2023). Ook is er in 2023 niet voor alle groepen sprake van minder verzuim. Zo nam het verzuimpercentage bij medewerkers van 65 tot 75 jaar en bij medewerkers uit de agrarische sector en transport- en logistieke sector juist toe (NEA, 2023).

Daarnaast neemt het langdurig verzuim toe. Dit is te zien aan het aantal WIA-aanvragen. Als een medewerker 2 jaar ziek is, beoordeelt UWV of hij of zij recht heeft op een WIA-uitkering. In 2023 zijn er 15% meer WIA-aanvragen gedaan dan een jaar eerder (UWV, 2024).

 

Wat is een verzuimpercentage en wat zegt dit?

Het verzuimpercentage geeft aan hoeveel dagen medewerkers in totaal ziek waren, in verhouding tot het totaal aantal beschikbare werkdagen. Zo wordt duidelijk hoeveel er jaarlijks in Nederland verzuimd is. Dat er in 2023 minder is verzuimd dan een jaar eerder, betekent niet dat het onderwerp niet belangrijk is. De kosten van een zieke medewerker zijn gemiddeld namelijk € 405,- per dag. De invloed van verzuim op een bedrijf is dus groot. Helemaal als er meerdere medewerkers tegelijk ziek zijn of er langdurig verzuim is.

 

Meer ontwikkelingen op verzuimgebied: trenddocument 2025

Wilt u meer weten over de ontwikkelingen op verzuimgebied? In oktober 2024 verschijnt ons whitepaper ‘Verzuimtrends voor 2025’. Daarin nemen we u mee langs de verwachte trends op verzuimgebied en hoe bedrijven hierop kunnen inspelen. Meld u aan voor de nieuwsbrief  om op de hoogte te blijven.

 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Whitepaper 'voorbeeld verzuimprotocol'

Krijgt een bedrijf te maken met verzuim, dan is het handig om een verzuimprotocol te hebben, waarin staat welke afspraken er gelden. In ons whitepaper leest u over het opstellen van een verzuimprotocol.

Ook interessant voor u:

  • Verzuim kost meer dan alleen geld

    Wat kost ziekteverzuim en waaruit bestaan deze kosten?

    Verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag. U betaalt als werkgever niet alleen het loon door, maar u bent ook geld kwijt aan andere zaken. We leggen de verschillende kosten van ziekteverzuim aan u uit.
    Kennisbank
  • Whitepaper langdurig verzuim bij uw klanten voorkomen, tips voor accountants

    Langdurig ziekteverzuim bij uw klanten voorkomen

    Langdurig ziekteverzuim bij uw klanten voorkomen? Om uw klanten beter te kunnen bijstaan met raad en daad, leest u in het whitepaper onder andere meer over langdurig verzuim, verzuimkosten en wat u kunt doen om uw klanten te helpen bij het terugdringen van verzuim.
    whitepaper
Terug naar overzicht Nieuwsberichten

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: