Kan een kantoorhond verzuim voorkomen?

Dieren op kantoor, zoals een kantoorhond, komen niet vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een kantoorhond geen gek idee is. Dieren hebben een positieve invloed op de gezondheid van mensen: de aanwezigheid van een dier werkt stressverlagend. Ook een kantoorhond kan zorgen voor minder verzuim en een hogere productiviteit. Toch zijn er weinig bedrijven met een kantoorhond. Zo kunnen medewerkers bijvoorbeeld allergisch zijn. De laatste jaren is het ziekteverzuim door stress enorm toegenomen. Daarom is het de moeite waard om na te denken over de komst van een kantoorhond.

Een kantoorhond kan verzuim voorkomen


Wat zijn de voordelen van een kantoorhond?

Bij het knuffelen van een dier als een kantoorhond maakt het menselijk lichaam het hormoon oxytocine aan; het zogenaamde gelukshormoon. Dit hormoon zorgt dat de hartslag en bloeddruk van uw medewerkers dalen. Ook wordt minder cortisol (stresshormoon) aangemaakt. Naast dit positieve lichamelijke effect, zorgt een kantoorhond voor een goede werksfeer en meer interactie tussen medewerkers. Omdat het dier moet worden uitgelaten, krijgen uw medewerkers ook meer beweging. En frisse lucht zorgt weer voor nieuwe energie. Klantcontacten worden persoonlijker; met de hond heeft u altijd een leuk gespreksonderwerp.


Waarom geen kantoorhond?

Naast de voordelen van de aanwezigheid van een kantoorhond, zijn er ook nadelen. Niet iedereen is dol op honden. Een kantoorhond kan negatieve gevolgen hebben. We noemen deze hieronder en geven ook mogelijke oplossingen:

  • Angst: medewerkers kunnen bang zijn voor honden. Door het gedrag van honden beter te begrijpen, kan hun angst afnemen of verdwijnen. Goede informatie over het gedrag en de omgang met de hond kan helpen.
  • Allergie: een medewerker kan allergisch zijn. Maar er zijn hondenrassen die ‘hypoallergeen’ zijn, zoals de Portugese waterhond. Deze honden veroorzaken geen allergische reactie.
  • Hygiëne: haren en modderpoten zorgen voor een minder schoon kantoor. Door de hond regelmatig goed te verzorgen blijft het kantoor schoon en fris.
  • Geluidsoverlast: honden communiceren onder andere door te blaffen. Een goed opgevoede hond blaft nooit zomaar.
  • Tegenzin: om de hond uit te laten moeten medewerkers door weer en wind naar buiten. Maar mensen die door weer en wind naar buiten gaan, bouwen vaak een betere weerstand op.

Wat is een goede kantoorhond?

Niet elke hond is geschikt voor een verblijf op kantoor. Een hond die veel energie heeft, heeft bijvoorbeeld ook heel veel beweging nodig. Als dit type hond niet vaak en regelmatig wordt uitgelaten wordt de rust op kantoor verstoord met geblaf en gepiep. Daarom moet een kantoorhond de volgende kenmerken hebben:

  • De hond is tolerant en gaat makkelijk met mensen om;
  • De hond heeft van nature een rustig karakter;
  • De hond luistert goed en is gehoorzaam;
  • De hond is niet waaks, vanwege mensen die komen en gaan.

Heeft een hond deze kenmerken? Dan is deze een goede kandidaat voor uw vacature voor een Kantoorhond (m/v).

Whitepaper: Bewegen op het werk

Een kantoorhond krijgt medewerkers in beweging. Fitte medewerkers zijn gelukkiger, productiever en melden zich minder vaak ziek. U kunt er als werkgever voor zorgen dat uw medewerkers meer in beweging komen. Onze whitepaper 'Bewegen op het werk' laat zien hoe.

Welke afspraken maakt u voor het aanschaffen van een kantoorhond?

Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Bent u overtuigd dat een kantoorhond een positief effect heeft op uw medewerkers? Inventariseer dan hoeveel medewerkers voor en tegen de komst van een kantoorhond zijn. Is iedereen voor? En bent u ervan overtuigd dat uw medewerkers ook een positief effect kunnen hebben op uw kantoorhond? Bekijk dan welke hond geschikt is. Geef voorafgaand aan de komst van uw kantoorhond informatie over het gedrag van de hond en de omgang met de hond.

Start eerst een proeftijd voor de hond en zijn of haar nieuwe collega’s. Zo kan worden gekeken of de hond ook echt gelukkig wordt van het leven of kantoor. Maak met al uw medewerkers duidelijke afspraken over:

  • Eén vaste baas;
  • Consequente opvoeding en altijd dezelfde regels;
  • Eén vaste, veilige werkplek (waar staat de mand);
  • Een uitlaatschema, passend bij de behoefte van de hond;
  • Verboden zones (zoals de kantine);
  • Goede, regelmatige verzorging (eten en drinken, ontwormen, vachtverzorging e.d.);
  • Genoeg passende speelruimte (voor de hond).

Eigen hond op kantoor
Zijn er medewerkers die hun eigen hond willen meenemen naar kantoor? Dan is het belangrijk om de honden eerst op neutraal terrein rustig te laten kennismaken. Maak vooraf duidelijke afspraken, bijvoorbeeld over het maximaal aantal honden op een dag. Stel ook een proefperiode in, om te zien of er geen overlast ontstaat. Een goed getrainde kantoorhond heeft een meerwaarde op de werkvloer. Uw medewerkers kunnen veel plezier aan de hond beleven (en de hond aan uw medewerkers). Al dit extra werkgeluk door deze vriendelijke viervoeter zorgt voor minder ziekteverzuim.

 

◄ Terug naar overzicht Vitaliteit en welzijn

Whitepaper: Bewegen op het werk

Een kantoorhond krijgt medewerkers in beweging. Fitte medewerkers zijn gelukkiger, productiever en melden zich minder vaak ziek. U kunt er als werkgever voor zorgen dat uw medewerkers meer in beweging komen. Onze whitepaper 'Bewegen op het werk' laat zien hoe.

Ook interessant voor u:

  • Werkstress

    Whitepaper: Werkstress

    In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.
    Whitepaper
  • Vrouw in overleg op het werk

    Wat heeft u aan een verzuimverzekering?

    Het is verstandig om uzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen verzuim en risico's die het met zich meebrengt. De verzuimoplossingen van Sazas kunnen u daarbij helpen. Met een verzuimverzekering dekt u bijvoorbeeld het financiële risico van loondoorbetaling af.
    Kennisbank
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: