Aantal keer gelezen:
 857


Grote behoefte aan advies en scholing bij werkenden en werkzoekenden

Het kabinet heeft 50 miljoen euro beschikbaar gesteld voor ontwikkeladvies aan en (online)scholing van mensen die hun werk kwijt dreigen te raken of al kwijt zijn. Deze ‘NL leert door’ regeling is onderdeel van het tweede noodpakket om de Nederlandse economie door de coronacrisis te loodsen. Vanaf 1 augustus konden werkenden en werkzoekenden een aanvraag indienen. Binnen een maand meldden zich 22.000 mensen aan. Helaas was daarmee ook meteen het budget van 14 miljoen euro voor loopbaanadvies en 36 miljoen euro voor scholing opgebruikt.

De 22.000 mensen die zich hebben geregistreerd kunnen dit najaar een kosteloos ontwikkeladviestraject bij een loopbaanadviseur gaan volgen. De loopbaanadviseur vraagt de subsidie aan en doet de administratie. Ook kunnen zij naar verwachting vanaf later dit najaar gratis online scholingsactiviteiten volgen.

Advies scholing werkenden en werkzoekenden

Kabinet blijft om- en bijscholing stimuleren

Het kabinet wil dat mensen zich aanpassen aan de nieuwe economische realiteit en zich voorbereiden op veranderingen op de arbeidsmarkt. Dat het loket voor aanvragen van de regeling ‘Nederland leert door’ nu is gesloten, doet daar niets aan af. Het kabinet verlengde per 1 oktober 2020 de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) met drie tijdvakken van drie maanden (dus tot 1 juli 2021). In dat pakket is 1,4 miljard euro uitgetrokken voor advies en scholing voor werkenden en werkzoekenden. Dat geld komt in 2021 beschikbaar. Het is op dit moment nog niet bekend hoe het geld zal worden besteed. Hierover vindt overleg plaats met vakbonden, werkgevers, gemeenten en uitkeringsinstantie UWV.


Andere financiële ondersteuning bij een loopbaanadviestraject

Tot de overheid over de brug komt met extra budget, kunnen mensen op andere manieren financiële ondersteuning krijgen bij een adviestraject van een loopbaanadviseur. Misschien hebt u er als werkgever al een bepaalde regeling voor. Zo niet, dan is dat wellicht het overwegen waard. Ook vakbonden en O&O-fondsen (opleidings- en ontwikkelingsfondsen) die verbonden zijn aan een bepaalde sector of branche hebben hiervoor vaak een regeling. Daarnaast bieden regionale leerwerkloketten de mogelijkheid om een ontwikkeladvies te volgen. De tijdelijke subsidieregeling ‘Nederland leert door’ was een aanvulling op deze bestaande regelingen.

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees reageerde verrast op het enorme succes van ‘NL leert door’: “De vraag naar ontwikkeladviezen overtreft al onze verwachtingen. Het blijkt dat veel mensen het fijn vinden als iemand meedenkt over hun mogelijkheden op de huidige, veranderende arbeidsmarkt. En ik ben blij dat we ruim 20.000 mensen die hulp kunnen bieden. Maar ik snap dat anderen misschien teleurgesteld zijn. Ik hoop dat zij via andere kanalen in aanraking kunnen komen met een adviestraject. Bovendien stelt het kabinet extra budget voor ontwikkeladviezen in 2021 beschikbaar.”


Ook interessant voor u:

  • Medewerkers van een kwekerij bekijken het verzuimprotocol

    Verzuimprotocol

    Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
    Kennisbank
  • ‘Duurzaam werken creëert gezonde toekomst voor bedrijf’

    Als er één bedrijf is dat synoniem staat voor ‘duurzaamheid’, dan is het wel Herman Vaessen Tuin Boom Groen in Maasbree. Bij de Sazas-klant, die begin dit jaar werd uitgeroepen tot ‘Duurzaamste Hovenier 2019’, loopt duurzaamheid als een rode draad door de bedrijfsvoering. Lees hier hun verhaal.
    Artikel
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: