KANS-klachten door beeldschermwerk voorkomen

Aantal keer gelezen:
 11178

Medewerkers die meer dan zes uur per dag achter een beeldscherm zitten, hebben een hogere kans op klachten aan armen, nek en schouders. Vooral als zij te weinig bewegen tussendoor. Uit onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst 42% van deze medewerkers een hoger risico loopt om arm-, nek- of schouderklachten te krijgen. Bij medewerkers die veel thuiswerken is het risico hierop ook groot.

Lichte klachten kunnen uiteindelijk erger worden. Dit kan leiden tot ziekteverzuim of zelfs beroepsziekten. Als de medewerker ook nog eens last heeft van een hoge werkdruk, dan is het risico op klachten nog groter. Hieronder leest u wat u kunt doen om arm-, nek-, of schouderklachten en langdurige uitval te voorkomen.

KANS-klachten door beeldschermwerk voorkomen

Whitepaper: Meer bewegen tijdens het werk

Voldoende beweging kunnen KANS-klachten verminderen of zelfs voorkomen. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In ons whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u meer over de voordelen van meer bewegen en de richtlijnen voor bewegen. We geven u praktische tips om uw medewerkers aan te moedigen om meer te bewegen.

Wat zijn KANS-klachten?

De term KANS staat voor klachten aan arm, nek en/of schouder. Ook gaat het om de bovenrug, ellebogen, polsen, handen en vingers. Deze klachten kunnen ontstaan doordat medewerkers te lang in dezelfde houding zitten. Daardoor krijgen zij soms pijn, tintelingen of krachtsverlies.

Voor niet alle KANS-klachten is even duidelijk wat de oorzaak is. Wel is onderzocht hoe overbelasting van het lichaam ontstaat. Dit komt door het herhalen van kleine bewegingen, zoals het klikken met de muis of steeds de spieren van schouders en armen aan te spannen. Dit wordt ook wel Repetitive Strain Injury (RSI) genoemd. RSI ontstaat niet ineens. Het is iets dat er geleidelijk in sluipt. Met soms peesontstekingen tot gevolg.


Wat zegt TNO erover?

14% van al het ziekteverzuim komt door langdurig computerwerk, zegt TNO. Het is ongezond om lang achter het beeldscherm te zitten zonder pauze. Te weinig thuiswerkers nemen regelmatig een (korte) pauze. Maar 39% van de thuiswerkers doet dit. Medewerkers die weinig bewegen of lopen hebben 74% meer kans op hart- en vaatziekten dan medewerkers die minder dan vier uur per dag zitten en veel bewegen. Wist u dat Nederlandse medewerkers gemiddeld 10,7 uur zitten op een doordeweekse dag?

Beeldschermwerk komt veel voor in de ICT-sector, zoals bij software- en applicatieontwikkelaars of databank- en netwerkspecialisten. Maar ook bij journalisten, accountants, juristen, beleidsadviseurs en boekhouders. 


Gevolgen voor de gezondheid

30% van de beeldschermwerkers die meer dan zes uur per dag achter hun computer zitten, vindt dat hun werkgever meer arbo-maatregelen moet nemen. En 16% zegt dat de werkgever helemaal geen maatregelen heeft genomen. Dit blijkt uit het factsheet Beeldschermwerk van TNO.


Wat kunt u als werkgever doen om KANS-klachten te voorkomen?

Whitepaper: Meer bewegen tijdens het werk

Voldoende beweging kunnen KANS-klachten verminderen of zelfs voorkomen. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In ons whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u meer over de voordelen van meer bewegen en de richtlijnen voor bewegen. We geven u praktische tips om uw medewerkers aan te moedigen om meer te bewegen.

  • Zorg voor goede werkplekken. Goed instelbare stoelen en verstelbare bureaus horen daarbij. Beeldschermen moeten recht voor de medewerker staan, en op de juiste hoogte. Geef medewerkers ruimte om een ander soort muis te gebruiken. Een centrische muis is beter bij schouderklachten, en een verticale muis stimuleert een goede houding van de pols. Dit voorkomt RSI.
  • Geef thuiswerkers een advies over hun thuiswerkplek waarmee ze lichamelijke klachten kunnen voorkomen. Zo helpt u hen om alles goed in te stellen om KANS- en pijnklachten te voorkomen.
  • Moedig medewerkers aan om de bedrijfsarts bezoeken bij lichte klachten. Voorkom dat medewerkers wachten tot het te laat is. De bedrijfsarts kan uw medewerker doorverwijzen naar een fysiotherapeut.
  • Zorg dat medewerkers korte pauzes nemen. Als de werkdruk te hoog is en pauzes er vaak bij inschieten heeft dit uiteindelijk negatieve gevolgen.

  • Wees enthousiast over sporten en bewegen in de pauze. Of geef de medewerkers een fitnessabonnement.
  • Breng risico’s in kaart. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de checklist . Het doel van de checklist is medewerkers bewust te maken van nek-, schouder-, en armklachten als zij onvoldoende pauze nemen of hun klachten negeren.
  • Geef voorlichting over de gevolgen van te veel beeldschermwerk en te weinig afwisseling en beweging. De zijn daarvoor heel geschikt.  

 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u: