Steeds meer jonge medewerkers met burn-outklachten

Aantal keer gelezen:
 665

Veel jongeren hebben last van werkstress. Ook groeit het aantal jonge mensen met geestelijke klachten, zo blijkt uit nieuw onderzoek van TNO. Door geestelijke klachten die te maken hebben met het werk, neemt ook de kans op verzuim toe. Voor u als werkgever is het daarom belangrijk om de signalen van werkstress en burn-out op tijd te herkennen.

Hoge Werkdruk Verlagen Sazas Verzuimspecialist 1

Whitepaper 'Werkstress'

In het whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.

Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA)

De NEA wordt sinds 2018 ieder jaar door ruim 60.000 medewerkers ingevuld. De NEA is een onderzoek van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zo’n 10 tot 14% van deze medewerkers is tussen de 18 en 35 jaar oud en werkt meer dan zestien uur per week. In 2022 had één op de vier medewerkers in deze leeftijdsgroep maken met burn-outklachten. Verder blijkt uit de vragenlijst dat er steeds minder medewerkers met een hoge of middelbare opleiding zijn die bijna nooit burn-outklachten hebben.

Verschillen tussen sectoren

Elk beroep kent zijn eigen uitdagingen en werkdruk. In bijna alle onderzochte sectoren was - in de groep jonge werkenden van 18 tot 35 jaar - tussen 2015 en 2022 een lichte stijging te zien van psychische klachten door het werk. Maar vooral de zorg en het onderwijs springen eruit. De laatste jaren zijn er steeds minder medewerkers in deze sectoren die geen burn-outklachten hebben. In deze sectoren werken in verhouding ook veel jonge vrouwen. Nog een opvallend feit uit het onderzoek is dat in 2021 meer mensen in de ICT psychische klachten meldden. Dit was mogelijk een gevolg van de veranderingen in het werk door de coronacrisis. In de landbouw, bouw, industrie, vervoer, bestuur en horeca was het aantal meldingen van burn-outklachten tussen 2015 en 2022 relatief laag en bleef dat aantal min of meer hetzelfde.

Whitepaper 'Werkstress'

In het whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.

Aantal verzuimdagen bij werkgerelateerde klachten

Het aantal dagen dat jongeren zich ziekmeldden vanwege burn-outklachten door het werk steeg in de afgelopen jaren. Tussen 2015 en 2017 meldden jonge werkenden zich gemiddeld zes dagen per jaar ziek met klachten die te maken hadden met het werk, en dan vooral met burn-outklachten. In 2018 was dit 7,4 dagen en in 2022 steeg dit aantal naar 9,1 dagen per jaar.

Oorzaken burn-outklachten

Hoe komt het nu dat veel jonge medewerkers last krijgen van burn-outklachten? In maart en april 2023 voerde TNO een aanvullend onderzoek uit, waarbij 27 jongvolwassen medewerkers werd gevraagd naar de oorzaken van hun burn-outklachten. De top 3 van redenen die in het onderzoek werden genoemd:

  1. De druk om te moeten presteren;
  2. De onzekerheden in het leven;
  3. Sociale druk.

Deze redenen hebben onder meer te maken met het feit dat jonge werkenden het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn. Ze leggen de lat hoog voor zichzelf en vinden dat ze alle ballen hoog moeten houden, op het werk en thuis. Daarnaast maken ze zich zorgen over geldzaken, bijvoorbeeld door een hoge hypotheek of studieschuld. Ook zijn ze onzeker over onder andere hun loopbaan. Door alle onzekerheden in hun leven zijn ze niet positief over hun toekomst.

Wat te doen bij burn-outklachten?

Het is belangrijk om als werkgever te letten op de tekenen van werkstress. Toon daarom uw betrokkenheid door medewerkers te vragen hoe het met hen gaat, en hoe het evenwicht tussen werk en privé voor hen is. Er zijn nog veel meer dingen die u kunt doen om mogelijk ernstige problemen door werkstress te voorkomen en ziekteverzuim te verminderen. In het whitepaper ‘Werkstress’ leest u meer over het thema werkstress. Ook vindt u hier veel tips om hiermee om te gaan.

Meer weten over onze verzuimdiensten?

Sazas is méér dan een verzekeraar: wij zijn uw verzuimspecialist. Wij ondersteunen u op het gebied van verzuim(beleid) en verzuimpreventie. Naast onze verzuim- en inkomensverzekeringen helpen we ook om uw medewerkers vitaal aan het werk te houden. Zo ondersteunen we u bij het voorkomen en verminderen van ziekteverzuim. En dit betekent voor u minder kosten en regelwerk. Lees meer over onze verschillende verzuimdiensten.

 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.


Ook interessant voor u:

  •  Eigenrisicodrager Ziektewet (ZW ERD)

    Verzuimdiensten

    Naast onze ziekteverzuim- en inkomensverzekeringen helpen we ook om uw medewerkers vitaal aan het werk te houden met de verzuimdiensten.
    Verzuimdiensten
  • Burn-out door stress op het werk

    Burn-out: wat is het en hoe voorkomt u het?

    Stress is beroepsziekte nummer één. Als iemand voor langere tijd stress heeft en het lichaam niet meer goed kan herstellen, spreken we van een burn-out. Het is belangrijk dat u kennis over het onderwerp burn-out heeft, zodat u goed voorbereid bent.

    Kennisbank
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: