Verzuim voorkomen onder 55-plussers: tips voor meer vitaliteit
Steeds meer 55-plussers kiezen ervoor om te blijven werken. Dat is positief, vooral vanwege het tekort aan arbeidskrachten. En oudere medewerkers melden zich niet vaker ziek dan hun jongere collega’s. Wel verzuimen ze - als ze uitvallen - langer. Als werkgever kunt u een veel doen om oudere medewerkers vitaal te houden en verzuim zoveel mogelijk te voorkomen.
Meer werkende 55-plussers
Onze arbeidsmarkt telde in 2022 zo’n 2 miljoen werkende 55-plussers, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Dat zijn er veel meer dan in 2013: toen waren ruim 1,4 miljoen 55-plussers aan het werk. En het aantal 55-plussers met een WW-uitkering daalde van bijna 113.000 in 2013 naar ruim 48.000 in 2022.
Het aantal oudere medewerkers stijgt door de vergrijzing en door het feit dat we allemaal langer moeten doorwerken. Op dit moment is 75 procent van de bevolking een mogelijke deelnemer aan het arbeidsproces. Maar het CBS denkt dat dit in 2040, als gevolg van de vergrijzing, nog maar 70 procent van de bevolking zal zijn. Dat maakt het nog belangrijker dat iedereen die wil werken, ook echt aan de slag kan. Oók 55-plussers.
Positieve eigenschappen oudere medewerkers
Oudere medewerkers zijn heel belangrijk voor uw bedrijf. Door hun jarenlange ervaring hebben ze veel kennis over het vak én over zichzelf. Door de jaren heen worden veel mensen milder en leren ze meer rekening te houden met anderen. Ook denken ouderen beter na voordat ze iets doen. En meestal zijn ze ook nog eens heel trouw aan hun werkgever. Al die positieve eigenschappen hebben extra waarde op de werkvloer. Onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau laat zien dat Nederlandse werkgevers meestal tevreden zijn over het functioneren van oudere medewerkers.
Ouderen melden zich niet vaker ziek
Misschien denkt u als werkgever dat oudere medewerkers zich vaker ziekmelden. Maar dat is een misverstand. Volgens ouderenorganisatie KBO-PCOB melden oudere medewerkers zich juist minder vaak ziek dan jongere medewerkers. Dit blijkt ook uit onderzoek van het CBS. De conditie van een medewerker speelt meer mee. Dat bepaalt of iemand uitvalt of niet. Een medewerker die lichamelijk en geestelijk fit is, kan tot op hoge leeftijd veel aan. Als ouderen zich toch ziekmelden, zijn ze langer afwezig zijn dan jongere collega’s. Jongeren melden zich vaak maar één of twee dagen ziek, terwijl ouderen gemiddeld langer afwezig zijn. Volgens het CBS zijn oudere medewerkers ongeveer 25 dagen per jaar afwezig. Ze hebben meestal meer tijd nodig om weer helemaal fit te worden of hebben te maken met langdurige klachten.
Whitepaper Verzuim onder ouderen meer aandacht nodig dan ooit
Lichamelijke en geestelijke klachten
Wanneer oudere medewerkers uitvallen, komt dat soms doordat het werk lichamelijk te zwaar wordt. Maar veel oudere medewerkers krijgen ook geestelijke klachten. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. Zo zat 19% van de oudere medewerkers bij het laatste verzuim meer dan 50 werkdagen thuis vanwege geestelijke problemen.
Er zijn verschillende redenen voor de geestelijke klachten. Bijvoorbeeld een gebrek aan motivatie, meningsverschillen op de werkvloer of problemen thuis. Sommige oudere medewerkers hebben moeite met de veranderingen in hun vak, bijvoorbeeld door digitalisering.
Tips om oudere medewerkers vitaal te houden
Ook in dit geval geldt: voorkomen is beter dan genezen. Met de volgende tips houdt u oudere medewerkers zo lang mogelijk vitaal:
- Kijk of het mogelijk is dat een oudere en jongere collega gaan samenwerken. De jongere collega kan dan de zwaardere taken voor zijn of haar rekening nemen. Ook kan de 55-plusser zijn of haar kennis en ervaring doorgeven aan de jongere medewerker.
- Kijk –samen en binnen het team of taken anders kunnen worden verdeeld.
- Wissel af in taken; dat geeft medewerkers meer werkplezier.
- Geef medewerkers uitleg over hoe ze zo gezond en veilig mogelijk kunnen werken.
- Denk na of machines kunnen helpen om het werk van de 55-plusser lichter te maken.
- Het werk is beter vol te houden door extra pauzes of het aantal werkuren beter te verspreiden over de werkweek.
- Investeer in training en scholing van oudere medewerkers; zo kan iemand makkelijker een andere functie gaan doen.
- Ga op tijd het gesprek met de medewerker aan over de loopbaankeuzes op latere leeftijd. Wacht niet tot iemand 60 is.
Sazas verzuimverzekering voor AOW-ers
Wanneer een medewerker de AOW-leeftijd bereikt, stoppen veel regelingen én gaat het AOW-pensioen in. In de meeste arbeidscontracten en cao’s staat dat het werk automatisch op de AOW-leeftijd stopt. Sazas wil mensen die na de AOW-leeftijd doorwerken ondersteunen. Binnen de Sazas Verzuimverzekering is het mogelijk om medewerkers tot leeftijd van 70 jaar te verzekeren tegen verzuim. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.
Ook interessant voor u:
-
AOW'ers
AOW-gerechtigde medewerkers zijn, over het algemeen, goedkoper om in dienst te nemen dan jongere medewerkers. Sazas ondersteunt dit met haar verzekeringen.Kennisbank -
Loondoorbetaling zieke AOW’er naar 6 weken vanaf 1 juli 2023
Per 1 juli 2023 wordt de loondoorbetalingsplicht van zieke AOW'ers zes weken. Wat betekent dit voor u als werkgever? En welke regels gelden er nog meer voor AOW-gerechtigde medewerkers? Lees er meer over in dit artikel.nieuws -
Whitepaper: De meerwaarde van ouderen op de werkvloer
Wat is de meerwaarde van ouderen op de werkvloer? Door de vergrijzing en het feit dat we allemaal langer moeten doorwerken, stijgt in veel bedrijven het aantal oudere medewerkers. In tegenstelling tot wat sommigen denken, heeft deze groep een enorme meerwaarde voor uw bedrijf. Waarom zijn ze zo belangrijk en waardevol?Whitepaper