De kantonrechter beslist: werkgever hoeft opgebouwde vakantiedagen van het 3e ziektejaar niet uit te betalen

Aantal keer gelezen:
 493

U hoeft als werkgever geen vakantiedagen uit te betalen aan een medewerker die in zijn 3e ziektejaar zit. Ook niet als het dienstverband nog niet afgelopen is. Dit besliste de kantonrechter Gelderland in een zaak van een medewerker die na 2 jaar volledig arbeidsongeschikt was.

Uitspraak Rechter 3E Ziektejaar

Vakantiedagen worden alleen opgebouwd als iemand loon krijgt

Als de werkgever na 2 jaar geen loon meer betaalt, hoeft hij de opgebouwde vakantiedagen van het derde ziektejaar niet uit te betalen. Dit is een regel die staat in artikel 7:365 van het Burgerlijk Wetboek. Vakantiedagen worden alleen opgebouwd voor de periode waarover de medewerker loon krijgt. 

Niet-genoten vakantiedagen tijdens ziekte

Vakantiedagen van een medewerker die nog geen 2 jaar arbeidsongeschikt is, moeten wel uitbetaald worden. In de zaak van de kantonrechter wilde de medewerker ook zijn vakantiedagen van het 3e ziektejaar uitbetaald krijgen. Hij was toen nog niet ontslagen. Na 2 jaar ziekteverzuim duurde het nog 6 maanden voordat UWV toestemming gaf om het dienstverband stop te zetten. De werkgever kon de medewerker pas daarna ontslaan. 

Vakantiedagen en ziekte

Meer weten over (opbouw) van vakantiedagen en (ziekte)? Bekijk de pagina 'Vakantiedagen' in onze kennisbank voor verschillende artikelen over dit onderwerp.

Ontslagaanvraag als uw medewerker langdurig ziek is

U kunt als werkgever bij UWV een ontslag aanvragen voor een medewerker die al 2 jaar of langer arbeidsongeschikt is, en voor wie de loondoorbetalingsverplichting is gestopt. Het moet duidelijk zijn dat de medewerker door zijn ziekte of handicap het werk niet meer kan doen. 

De behandeling van een aanvraag duurt bij UWV ongeveer 4 weken. Het duurt langer als UWV de werkgever nog een keer extra wil spreken. Als u daar als werkgever niet op reageert, dan kan UWV sneller beslissen. Het kan ook langer duren als UWV nog advies gaat vragen aan een expert of specialist.

UWV beoordeelt of de medewerker ontslagen mag worden. U moet als werkgever laten zien dat:

  1. De medewerker door ziekte of gebreken zijn werk niet meer kan doen;
  2. De medewerker niet binnen 26 weken weer aan het werk is;
  3. Er geen aangepast werk is voor de medewerker binnen 26 weken;
  4. Er niet zo snel een andere passende functie is voor de medewerker.

U vindt de uitspraak van de kantonrechter op De Rechtspraak, de website van rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges. 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is

 

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Medewerkers van een kwekerij bekijken het verzuimprotocol

    Verzuimprotocol

    Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
    Kennisbank
  • Verzuim kost meer dan alleen geld

    Wat kost ziekteverzuim en waaruit bestaan deze kosten?

    Verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag. U betaalt als werkgever niet alleen het loon door, maar u bent ook geld kwijt aan andere zaken. We leggen de verschillende kosten van ziekteverzuim aan u uit.
    Kennisbank
  • Wet verbetering poortwachter

    Om het aantal langdurig zieke medewerkers terug te dringen, is in 2002 de Wet verbetering poortwachter ingevoerd. Wat dit precies inhoudt en hoe u als werkgever hiermee te maken heeft, leest u in de kennisbankartikelen Wet verbetering poortwachter.

    Kennisbank