Wintertijd 2024: welke invloed heeft de winter(tijd) op uw medewerkers?

Aantal keer gelezen:
 36914

Zondag 27 oktober wordt de klok 1 uur achteruitgezet; de wintertijd gaat dan in. Dit betekent voor veel mensen een uur langer slapen. Maar de overgang naar wintertijd kan ook zorgen voor klachten bij uw medewerkers. Hoe kunt u als werkgever hierop inspelen? 

 

Wintertijd 2024 Tips Voor Werkgevers En Medewerkers

Wintertijd 2024; hoe zit het ook al weer?    

Op de laatste zondag van oktober gaat de wintertijd in. Dit jaar dus op 27 oktober 2024. De klok gaat dan 1 uur achteruit, officieel om 3 uur ’s nachts. In de ochtend wordt het dan eerder licht en in de avond eerder donker. De wintertijd is eigenlijk de ‘standaardtijd’. In 1977 werd de zomertijd ingevoerd, om dezelfde tijd te hebben als onze buurlanden. In de Europese Unie wordt al een paar jaar gesproken over het stoppen met de zomer – en tijdwintertijd. De Nederlandse overheid heeft hier nog geen besluit over genomen (Rijksoverheid).

 

Klachten door overgang naar wintertijd    

Het verzetten van de klok heeft invloed op uw biologische klok (GezondNu). Dit is het systeem in het lichaam dat ervoor zorgt dat uw lichaam zich aanpast aan het dag –en nachtritme van de Aarde (Het Nederlandse Herseninstituut). Na het ingaan van de wintertijd, kan de biologisch klok even in de war zijn. Sommige mensen merken hiervan bijna niets, anderen kunnen er een paar dagen last van hebben. Bijvoorbeeld moeite met slapen, waardoor iemand overdag vermoeid is. Wanneer iemand zich niet fit voelt, kan dit invloed hebben op het werk.

Tips voor de overgang naar wintertijd  

Als werkgever kunt u er samen met uw medewerkers voor zorgen dat de overgang naar de wintertijd soepel verloopt. Wij hebben daarvoor deze tips: 

Whitepaper 'Bewegen op het werk'

Wilt u uw medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In ons whitepaper krijgt u praktische tips. Ook leest u over de voordelen van bewegen en ontdekt u waarom Nederlanders kampioen zitten zijn.
  • Direct alle klokken verzetten 
    Digitale apparaten passen meestal automatisch de tijd aan. Zijn er klokken aanwezig op werk? Zorg dan dat de tijd zo snel mogelijk wordt verzet.
  • Vasthouden aan routine  
    Hebben uw medewerkers vaste gewoontes op het werk? Aan deze gewoontes, ook wel routine genoemd, vasthouden kan helpen met het aanpassen aan de nieuwe tijd.
  • Voldoende licht van buiten   
    Sommige mensen hebben er moeite mee dat het in de winter vroeg donker wordt. Werken uw medewerkers binnen? U kunt dan zorgen voor voldoende licht van buiten. Bijvoorbeeld door werkplekken in de buurt van ramen te plaatsen. Maar ook door medewerkers aan te moedigen om in hun pauze of tijdens een werkoverleg buiten te wandelen.
  • Zorg voor beweging en goede voeding  
    Lekker bewegen en goede voeding hebben altijd een positieve invloed op het lichaam, ook bij de overgang naar wintertijd en tijdens de wintertijd zelf. Als werkgever kunt u hierin een rol spelen. Bijvoorbeeld door een personeelsuitje te organiseren waarbij uw medewerkers in beweging zijn en door fruit aan te bieden op de werkplek.

Whitepaper 'Bewegen op het werk'

Wilt u uw medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In ons whitepaper krijgt u praktische tips. Ook leest u over de voordelen van bewegen en ontdekt u waarom Nederlanders kampioen zitten zijn.

Winterdip

Ervaart uw medewerker de hele winterperiode klachten, dan heeft u medewerker misschien wel een winterdip. Een winterdip heeft de volgende kenmerken (huisartsenzorg Fonkelzorg):

  • vermoeidheid;
  • somberheid;
  • minder zin in sociaal contact;
  • moeite hebben om de aandacht erbij te houden;
  • minder of meer eten.

Een winterdip is niet alleen vervelend voor medewerkers. Het kan ook invloed hebben op het werk. Iemand die moe is en de aandacht er moeilijk bij kan houden, is minder productief.


Winterdepressie

De kenmerken van een winterdip komen overeen met die van een winterdepressie. Ook lijkt de oorzaak hetzelfde: weinig en zwak daglicht. Toch is een winterdip niet hetzelfde als een winterdepressie. De klachten van een winterdepressie zijn ernstiger en houden langer aan (Mentaal Vitaal). Een winterdepressie herkent u aan:

  • Erg somber zijn (depressief);
  • Veel (willen) slapen;
  • Vermoeidheid;
  • Minder zin in sociale contacten en activiteiten;
  • Veel eten en aankomen in gewicht (Universitair Medisch Centrum Groningen). 

Denkt u dat uw medewerker last heeft van een winterdip of winterdepressie? Bekijk meer informatie en tips die het te helpen voorkomen en verminderen in ons kennisbankartikel.

lees verder


Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is. 

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Medewerkers van een kwekerij bekijken het verzuimprotocol

    Verzuimprotocol

    Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
    Kennisbank
  • Verzuim kost meer dan alleen geld

    Wat kost ziekteverzuim en waaruit bestaan deze kosten?

    Verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag. U betaalt als werkgever niet alleen het loon door, maar u bent ook geld kwijt aan andere zaken. We leggen de verschillende kosten van ziekteverzuim aan u uit.
    Kennisbank
  • Eenzaamheid op de werkvloer een risico voor verzuim

    Eenzaamheid op de werkvloer: een risico voor verzuim

    Wie collega’s om zich heen heeft, is niet eenzaam op de werkvloer zou u denken. Maar ook op de werkplek komt eenzaamheid voor. Een gevoel van eenzaamheid is ontzettend vervelend voor uw medewerker. Maar het raakt ook u als werkgever. Eenzaamheid kan namelijk zorgen voor minder betrokkenheid, een lagere productiviteit, medische klachten en verzuim. In dit artikel ontdekt u hoe eenzaamheid op de werkvloer kan ontstaan en hoe u het kunt voorkomen.
    Kennisbank