Wat als u zelf ziek bent?
Ook u kunt ziek worden. Dit kan ook een achteruitgang in inkomen betekenen. Uw inkomensrisico is afhankelijk van de omvang van uw arbeidsongeschiktheid, maar ook of deze tijdelijk of structureel is. De financiële gevolgen kunnen u hard raken, zeker als de ziekte langer duurt en er anderen van u afhankelijk zijn.
Uw inkomen valt weg terwijl uw vaste lasten doorlopen. Misschien heeft u een buffer, maar die is in de praktijk sneller op dan u denkt. Heeft u erover nagedacht hoe u dit opvangt en uw inkomensrisico zo klein mogelijk houdt? U kunt zich tegen dit risico verzekeren.
Wat heeft u aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Afhankelijk van de mogelijkheden die u zelf heeft om ziekte financieel op te kunnen vangen, heeft u misschien een verzekering nodig om dit risico af te dekken. Ook al heeft u een buffer om de ergste klappen op te vangen.
Maar liefst de helft van alle ondernemers in Nederland is niet verzekerd tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Bent u ZZP-er? Dan is de kans nog groter dat u niet verzekerd bent. De meest voorkomende redenen voor ondernemers om zich niet te verzekeren, zijn:
- 'Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is te duur'
Maar staat u er wel bij stil dat als u ziek wordt, het u dan nog veel meer kan kosten? Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een beperkte duur, kan helpen om de kosten van een verzekering te beperken. - 'Mijn bedrijf is mijn spaarpot'
U kunt het geld dat in uw bedrijf zit alleen als buffer gebruiken als dit altijd direct beschikbaar is. - 'Mijn familie springt in als ik ziek word'
Veel ondernemers rekenen op hun familie, buren of vrienden bij ziekte, maar het is vaak wel een tijdelijke oplossing. Als arbeidsongeschiktheid langer duurt, wordt het lastiger om hierop een beroep te blijven doen. - 'Ik ben nooit ziek'
Natuurlijk is dat een gezonde en productieve instelling, maar ziek worden is niet te voorspellen een ongeluk zit in een klein hoekje.
Wel of niet verzekeren?
Het is aan u om in te schatten welk risico u wilt en kunt dragen. Bij langdurige ziekte blijkt het in de praktijk moeilijk om de kosten te dragen. Sommige ondernemers worden op termijn zelfs gedwongen hun eigen onderneming te verkopen. Wat is verstandig: wel of niet verzekeren? Stel uzelf de volgende vragen:
- Ben ik bereid zelf risico te dragen?
- Kan ik dit financiële risico altijd dragen?
- Bij welke mate van risico voel ik mij prettig?
Wat betekent dit voor uw bedrijf?
Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering kan uw bedrijf tijdens uw afwezigheid blijven draaien en voor inkomsten blijven zorgen. Dit kan door bijvoorbeeld extra personeel in te huren.
U kunt kiezen voor welke periode u de arbeidsongeschiktheid wilt verzekeren:
- Looptijd tot aan uw (gewenste) pensioenleeftijd:
Hiermee verzekert u uw inkomen bij blijvende arbeidsongeschiktheid tot het moment dat u met pensioen gaat. - Beperkte looptijd om de eerste periode van arbeidsongeschiktheid te overbruggen:
Dit kan een goede keuze zijn als u alleen de eerste periode van arbeidsongeschiktheid wilt opvangen, bijvoorbeeld omdat u andere financiële mogelijkheden heeft om blijvende arbeidsongeschiktheid op te vangen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om uw bedrijf te verkopen.
Een verzekering met een beperkte looptijd is financieel voordeliger dan een verzekering die tot de pensioentijd doorloopt. Duurt uw ziekte langer dan verwacht, dan biedt deze verzekering u de mogelijkheid om een oplossing voor de langere termijn te zoeken.
Welke oplossing kan Sazas u bieden?
Sazas biedt alleen een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een beperkte looptijd aan. Deze verzekering is op dit moment alleen beschikbaar voor ondernemers in de agrarische en groene sector. Wij helpen u graag bij de beoordeling of een arbeidsongeschiktheidsverzekering met een beperkte looptijd voor u een goede oplossing is. U kunt hiervoor contact opnemen met onze klantenservice: 088 56 79 100.