Re-integratieadviseur wordt praktijkondersteuner bedrijfsarts of inzetbaarheidscoach

Deze wijziging zorgt voor nog betere afscherming van persoonsgegevens. Daarom wordt het takenpakket van de bij u bekende re-integratieadviseur (RA) opgedeeld in de twee nieuwe functies, de praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB) en de inzetbaarheidscoach (IC). De praktijkondersteuner bedrijfsarts ondersteunt de bedrijfsarts en communiceert met uw medewerker terwijl de inzetbaarheidscoach er in eerste instantie voor u als werkgever is.

Let op: deze informatie geldt voor arbodienst Zorg van de Zaak. 

Verzuimgesprek

De taken van de re-integratieadviseur die momenteel wordt ingezet, worden dus verdeeld over de praktijkondersteuner bedrijfsarts en de inzetbaarheidscoach. U heeft straks dus met twee functionarissen te maken. In de meeste gevallen blijven uw contactpersonen hetzelfde; alleen de functienaam wijzigt en er komt daarnaast een tweede functionaris bij. Door deze opdeling wordt voldaan aan de steeds strenger wordende privacywetgeving.

Wat wijzigt er voor u als werkgever?

Naast de twee nieuwe functies, zal in de communicatie aan u en uw medewerker(s) de term re-integratieadviseur niet meer terugkomen. Deze wordt vervangen door de praktijkondersteuner bedrijfsarts of inzetbaarheidscoach. 

Per wanneer gaan de wijzigingen in?

De wijzigingen gaan in per februari 2021. Zijn er voor uw medewerker(s) al (vervolg)afspraken gepland in februari 2021? Dan ziet u de wijzigingen al terug in alle voorafgaande communicatie-uitingen.

Wat is een praktijkondersteuner bedrijfsarts (POB)?

Hieronder vindt u meer informatie over de rol van de praktijkondersteuner bedrijfsarts.

  • De praktijkondersteuner bedrijfsarts ondersteunt de bedrijfsarts bij de dienstverlening aan u en uw medewerkers. De POB zal vaak het eerste gesprek voeren met uw medewerker na een ziekmelding. Soms is het mogelijk om gelijk afspraken voor werkhervatting te maken. Als de afwezigheid op het werk langer duurt, is inschakeling van de bedrijfsarts nodig. Nadat de bedrijfsarts uw medewerker heeft gesproken, kan de bedrijfsarts de POB vragen het eerstvolgende gesprek met de medewerker uit te voeren.
  • De praktijkondersteuner bedrijfsarts kan in opdracht van de bedrijfsarts deeltaken uitvoeren in het kader van verzuimbegeleiding en preventie op de werkplek. Zo kan de POB overleggen met u, uw leidinggevende(n) of HR-afdeling.
  • De praktijkondersteuner bedrijfsarts kan, op verzoek van uw medewerker, een preventief gesprek met uw medewerker hebben.
  • Uw medewerker houdt altijd de mogelijkheid om een afspraak te laten plannen bij de bedrijfsarts als de afspraak bij de praktijkondersteuner bedrijfsarts op dat moment niet voldoet.
  • De praktijkondersteuner bedrijfsarts heeft toegang tot medische informatie. Hij of zij gaat zorgvuldig om met de gezondheidsgegevens, bespreekt deze met uw medewerker en registreert de gesprekgegevens in een afgeschermd dossier. Alleen de bedrijfsarts en eventuele waarnemende collega’s hebben toegang tot dit dossier.

Wat is een inzetbaarheidscoach (IC)?  

Hieronder vindt u meer informatie over de rol van de inzetbaarheidscoach.   

  • De inzetbaarheidscoach is een onafhankelijke derde partij in een gesprek met uw leidinggevende en medewerker. De inzetbaarheidscoach maakt niet-medische oorzaken van verzuim bespreekbaar en kijkt naar oplossingen. Zowel na een ziekmelding als preventief. We noemen dit ook wel een driegesprek. Dit gesprek is nodig wanneer er lastige, nog niet goed besproken zaken spelen die stress of onzekerheid geven of demotiveren. Denk aan een te hoge werkdruk, spanningen op het werk door onenigheid met collega’s of privézorgen die worden meegenomen naar het werk. Soms is een driegesprek ook zinvol als u, uw leidinggevende en medewerker niet komen tot goede afspraken over een werkhervattings- of re-integratieplan. De inzetbaarheidscoach ondersteunt dan om gezamenlijk tot haalbare en praktische afspraken te komen.
  • De inzetbaarheidscoach leidt verzuim- en re-integratietrajecten in goede banen. Hij of zij begeleidt u als werkgever met een effectieve aanpak van uitval en inzetbaarheid van medewerkers. De inzetbaarheidscoach zorgt ervoor dat u goed geïnformeerd bent, de regie kan houden en dat uw medewerkers en leidinggevenden goed met elkaar communiceren en samenwerken. De inzetbaarheidscoach biedt u telefonisch en online advies, informatie en voorlichting over verzuimpreventie en het uitvoeren van het driegesprek. Verder helpt hij of zij ook bij het vertalen van de adviezen van de bedrijfsarts naar de uitvoering in de dagelijkse praktijk in uw bedrijf.
  • De inzetbaarheidscoach ondersteunt uw leidinggevende(n) om verzuim te verminderen en de inzetbaarheid te vergroten. Ook biedt hij of zij praktische ondersteuning en advies bij verzuimbegeleiding. 
  • De inzetbaarheidscoach bespreekt nooit gezondheidsklachten, maar helpt u en uw medewerker praktische oplossingen te vinden voor problemen van niet-medische aard.
  • De inzetbaarheidscoach heeft, net als u als werkgever, geen toegang tot medische informatie. We vragen medewerkers dan ook zelf geen gezondheidsgegevens te delen of bespreken met de inzetbaarheidscoach.

Met wie heb ik als werkgever contact?

U als werkgever zal contact hebben met de inzetbaarheidscoach. Uw medewerker zal contact hebben met de bedrijfsarts en/of praktijkondersteuner bedrijfsarts.

Waar kan ik als werkgever terecht met vragen?

Als u vragen heeft, dan kunt u bij dezelfde personen terecht die nu uw aanspreekpunt zijn. De professionals zelf (inzetbaarheidscoach, praktijkondersteuner bedrijfsarts en bedrijfsarts) lichten waar nodig hun rollen toe in de dagelijkse praktijk. Dus bijvoorbeeld wanneer een bedrijfsarts het volgende spreekuur bij de praktijkondersteuner bedrijfsarts laat plaatsvinden, kan de bedrijfsarts toelichten waarom. Hetzelfde geldt voor de inzetbaarheidscoach die tijdens een coachingsgesprek met u als werkgever de verschillende rollen kan toelichten. Uiteraard kunt u ook vragen aan Sazas stellen zoals nu ook het geval is.


Meer informatie:

  • WIA interventiekosten - Sazas vergoedt Exoskelet

    Sazas vergoedt Skelex (exoskelet)

    In 2012 scheurde een medewerker van bloemenkwekerij De Hazekampzijn pees af bij een fietsongeluk. De schouder herstelde, maar bleef een zwakke plek. Na een lang verzuimtraject bood de Skelex uitkomst, een hulpmiddel dat de spierkracht in de armen ondersteunt. Sazas speelde hierin een sleutelrol.
    Meer Sazas
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: