Vluchtelingen uit Oekraïne: hoe zit het met een werkplek bieden en de verzuimverzekering?
Sazas volgt de ontwikkelingen rond het conflict in Oekraïne op de voet. De huidige, onwerkelijke situatie houdt ons bezig, niet alleen emotioneel, maar ook in praktische zin. De impact van dit conflict is voor Sazas op dit moment relatief beperkt, maar wat kan de situatie voor onze klanten betekenen? En hoe kunnen wij onze klanten ondersteunen, met name klanten die overwegen Oekraïense vluchtelingen aan werk en inkomen te helpen?
Misschien denken uw klanten er ook wel over na om Oekraïense vluchtelingen (tijdelijk) aan te nemen in hun onderneming. Wat komt daarbij kijken op het gebied van verzuim, de verzuimverzekering en de verzuimbegeleiding? In dit artikel vertellen we u over de wetgeving van dit moment, hoe werkgevers Oekraïense vluchtelingen aanmelden voor onze verzuimverzekering en waar zij verder praktische informatie kunnen vinden.
Nederland en Oekraïense vluchtelingen
Nederland heeft zich opengesteld voor Oekraïners die het oorlogsgeweld uit hun land ontvluchten. Vele duizenden zijn inmiddels al in onze samenleving opgenomen. Het is zeer waarschijnlijk dat dit, helaas voor hen, een verblijf voor een langere periode zal zijn. Het is dan ook te verwachten dat vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland aan het werk gaan. Wij verwachten dat zij voor een (groot) deel in de agrarische en groene sector aan de slag gaan. Zeker in de komende oogstperiodes, waarbij veel vraag is naar tijdelijke krachten, zal de hulp van Oekraïense vluchtelingen meer dan welkom zijn. Maar ook in andere sectoren verwachten wij een bijdrage van de vluchtelingen, zoals de horeca. De horecasector heeft namelijk al langere tijd een groot tekort aan personeel.
De wet en werkende Oekraïense vluchtelingen in Nederland
Oekraïners kunnen vanaf 25 maart 2022 in Nederland aan het werk. Werkgevers moesten tot en met maart 2022 nog wel een zogenaamde tewerkstellingsvergunning aanvragen. Deze vergunning vraagt een werkgever aan als een buitenlandse medewerker korter dan drie maanden blijft werken. Maar de vergunning is vanaf 1 april gewijzigd naar een meldplicht. Zo houdt de overheid zicht op de groep Oekraïners in Nederland.
Om in Nederland te mogen werken heeft iedere medewerker een burgerservicenummer (BSN) nodig, ook Oekraïense medewerkers. Het BSN-nummer is nodig voor contact met de overheid, bijvoorbeeld voor zorg, belastingen en het openen van een bankrekening. Zij krijgen een BSN-nummer als zij zich inschrijven in de Basisregistratie Personen (BRP). Een medewerker kan dit regelen bij de gemeente waar hij of zij (tijdelijk) woont.
Heeft uw klant interesse in het aannemen van Oekraïense vluchtelingen?
Voor meer informatie kan de werkgever het beste contact opnemen met het werkgeversservicepunt in zijn of haar gemeente. Voor vragen over de actuele situatie en werkvergunningen kunnen werkgevers contact opnemen met UWV. Zie ook de volgende handige links:
- Rijksoverheid: vergunningen voor buitenlandse medewerkers
- Kamer van Koophandel: werk bieden aan Oekraïense vluchtelingen
- Vluchtelingenwerk: wat hebben Oekraïners nodig om te werken in Nederland?
- Vluchtelingenwerk: stappenplan werk en vluchteling
- RVO: Q&A Oekraïne/Rusland en de invloed op zakendoen
- LTO Werkgeverslijn: informatie over huisvesting en werken
Hoe werkgevers de Oekraïense vluchtelingen aanmelden voor onze verzuimverzekering
Voor Oekraïense medewerkers is er, net als bij iedere andere (tijdelijke) medewerker, sprake van loondoorbetaling tijdens ziekte. Ook hebben werkgevers hun gebruikelijke verplichtingen bij de verzuimbegeleiding tijdens ziekte. Om dit af dekken meldt een werkgever de Oekraïense medewerker(s) op de gebruikelijke manier aan op zijn of haar lopende verzuimverzekering bij Sazas (op MijnSazas via www.mijnsazas.nl). Ook vallen deze (tijdelijke) medewerkers onder de PLUS-verzekering. Maakt een werkgever ook gebruik van een arbodienst via Sazas? Dan wordt ook de verzuimbegeleiding volgens de Wet verbetering poortwachter aan de vluchtelingen aangeboden. Zo is het allemaal goed geregeld bij eventueel verzuim.
Neem gerust contact met ons op
Heeft u hier nog vragen over? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. U bereikt ons via 088 56 79 100 of info@sazas.nl. Wij helpen u graag verder.
Deze informatie is met zorg samengesteld en wordt regelmatig geactualiseerd. Toch kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is. Als dit het geval is, dan verwijzen wij u naar onze disclaimer.
Ook interessant voor u:
-
We hebben de belangrijkste verzuimcijfers van 2021 op een rij gezet. We zien dat het gemiddelde ziekteverzuimcijfer is toegenomen, met name in de sector zorg- en welzijn. Lees nu het volledige artikel.Artikel
-
Whitepaper: 'Verzuim onder ouderen: meer aandacht nodig dan ooit'
In de whitepaper 'Verzuim onder ouderen: meer aandacht nodig dan ooit' leest u alles over de mogelijkheden voor uw oudere medewerkers: welke mogelijkheden zijn er om hem of haar zo lang mogelijk inzetbaar te houden? En welke mogelijkheden zijn er om (deels) eerder te stoppen met werken?Whitepaper -
Waarom u ook tijdelijke medewerkers wilt aanmelden voor een verzuimverzekering
Uw oproepkracht is ziek: wat moet u als werkgever doen? Wettelijk geldt er een loondoorbetalingsverplichting voor oproepkrachten, piekarbeiders en tijdelijk personeel. Met een verzuimverzekering dekt u dat financiële risico af. Wij geven u graag meer uitleg.
Kennisbank