Waarom u ook tijdelijke medewerkers wilt aanmelden voor een verzuimverzekering

Uw oproepkracht is ziek: wat moet u als werkgever doen? Wettelijk geldt er een loondoorbetalingsverplichting voor oproepkrachten, piekarbeiders en tijdelijk personeel. Met een verzuimverzekering dekt u dat financiële risico af. Wij geven u graag meer uitleg.

Ook voor tijdelijke krachten geldt bij ziekte de wettelijke loondoorbetalingsplicht en de plicht tot verzuimbegeleiding. Hoeveel en hoe lang u als werkgever uw zieke medewerker moet doorbetalen, verschilt per contract. We nemen de regels door voor: 

  • Medewerkers met een tijdelijk contract;
  • Oproepkrachten met een min-maxcontract;
  • Oproepkrachten met een nul-urencontract.
Klant zoekt verzuimverzekering

Tijdelijke medewerkers doorbetalen bij ziekte

Een zieke medewerker, of deze door ziekte nu deels of helemaal niet meer kan werken, betaalt u volgens de wet in het eerste ziektejaar minstens 70% van het loon. Dit moet minimaal het minimumloon zijn. Ook in het tweede ziektejaar betaalt u uw zieke medewerker minimaal 70% van het loon. U hoeft dat dan niet meer aan te vullen tot het minimumloon. In de cao of arbeidsovereenkomst kunt u een hogere loondoorbetaling afspreken. U heeft daarnaast volgens de Wet Verbetering Poortwachter ook verplichtingen als het gaat om de verzuimbegeleiding. 

Wordt uw medewerker met een tijdelijk contract ziek maar loopt het contract af binnen de loondoorbetaling van 2 jaar? Vanaf het eindigen van het tijdelijke contract neemt het UWV de loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie van u over.

Verzuimprotocol

Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimregelement’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download het voorbeeld.

Loondoorbetalingsverplichting oproepkrachten met voorovereenkomst

Als iemand oproepkracht is en ziek wordt tijdens een oproepperiode, bent u als werkgever ook in dit geval verplicht om minimaal 70% van het loon en in ieder geval het minimumloon door te betalen. Maar dit geldt niet voor de standaard 2 jaar, maar alleen voor de looptijd die de medewerker zou moeten werken.

Min-maxcontract

Uw oproepkrachten kunnen ook werken onder een min-maxcontract, waarbij er een minimaal en maximaal aantal te werken uren zijn afgesproken. Bij ziekte krijgt deze medewerker minimaal 70% en in ieder geval het minimumloon uitbetaald over het minimum aantal uren dat is afgesproken (ook wel de garantie-uren genoemd). 

Wordt uw oproepkracht ziek terwijl u diegene net voor meer uren heeft ingeroosterd? Dan heeft de oproepkracht recht op loondoorbetaling van 70% op basis van de ingeroosterde uren. Of dit ook geldt als de collega langer ziek is dan de periode waarin u diegene bovenminimaal heeft ingeroosterd, is onduidelijk in de wet. U kunt dit daarom beter zelf vaststellen in het arbeidscontract.

Nul-urencontract

Heeft uw medewerker een nul-urencontract? Loondoorbetaling bij ziekte met een nul-urencontract is alleen nodig als de medewerker al minimaal 3 maanden bij u in dienst is. Ook moet diegene ziek blijven na ziek te zijn geworden binnen of buiten de oproepperiode. Als werkgever betaalt u het loon over de uren die de afgelopen 3 maanden gemiddeld gewerkt zijn - tot de oproepperiode eindigt. 

Er gelden een paar uitzonderingen, bijvoorbeeld voor medewerkers met de AOW-gerechtigde leeftijd of zwangere medewerkers. Hier leest u meer over loondoorbetaling bij ziekte in bijzondere gevallen.

Bovenstaande is slechts op hoofdlijnen. Hier leest u meer over ziekte en loondoorbetaling.

Wat verzekert u met een verzuimverzekering?

Een verzuimverzekering vergoedt (deels) het loon van uw zieke medewerker. U verzekert alle medewerkers in het bedrijf die bij u op de loonlijst staan. Dus vaste medewerkers, oproepkrachten, maar ook uw tijdelijke krachten en piekarbeiders. Het is voor werkgevers niet wettelijk verplicht om een verzuimverzekering af te sluiten. Toch adviseren we u om dit wel te doen, want ziekteverzuim kan hoge kosten met zich meebrengen.

Combineert u deze verzuimverzekering met arbodienstverlening? Dan heeft u ook de verzuimbegeleiding afgedekt. Dat laatste is belangrijk omdat het UWV u kan beboeten als u geen (goede) verzuimbegeleiding tijdens ziekte uitvoert of laat uitvoeren.

Moet ik tijdelijke medewerkers aanmelden voor de verzuimverzekering?

Ook interessant voor u:

  • Sazas, uw verzuimspecialist voor het mkb

    Verzuimverzekering

    Met onze verzuimverzekering dekt u het financiële risico van de loondoorbetaling en re-integratiekosten af.

    Verzekering
  • Is een verzuimverzekering verplicht?

    Is een verzuimverzekering verplicht?

    Het is voor werkgevers wettelijk niet verplicht om een verzuimverzekering af te sluiten. Toch adviseren we u om dit wel te doen. Ziekteverzuim kan namelijk hoge kosten met zich meebrengen.

    Kennisbank
  • Loondoorbetaling Bij Ziekte

    Loondoorbetaling bij ziekte

    Op deze pagina leest u alles over de loondoorbetaling (het salaris) bij ziekte. U betaalt uw zieke medewerker twee jaar minimaal 70% van het laatstverdiende loon. Is er een cao van toepassing? Dan kunnen er afspraken zijn over het aanvullen van het loon tot maximaal 100%. Lees verder over loondoorbetaling bij ziekte.

    Kennisbank