Uitspraak Hoge Raad: transitievergoeding ook voor (semi-)diepslaper

Aantal keer gelezen:
 1189
Vraagt een arbeidsongeschikte (oud)medewerker uw klant om het dienstverband te stoppen? Als dat op of na 20 juli 2018 is gevraagd, dan moet uw klant dit zogenaamde ‘slapende dienstverband’ stoppen én een transitievergoeding betalen. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad op 11 november 2022. U kunt deze uitspraak zien als een verbreding van de Xella-norm.

Uitspraak Hoge Raad: transitievergoeding ook voor (semi-)diepslaper

Wat is een slapend dienstverband?

Een medewerker die langer dan twee jaar arbeidsongeschikt is, wordt niet altijd ontslagen. De medewerker kan ook in dienst blijven zonder dat de werkgever loon moet betalen. De medewerker heeft dan een slapend dienstverband. Omdat er geen ontslag is geweest, krijgt de medewerker ook geen ontslag- of transitievergoeding.


Wat zijn (semi-)diepslapers?

Diepslapers zijn medewerkers waarvan het dienstverband al voor 1 juli 2015 slapend werd: de datum waarop de Wet werk en zekerheid is ingevoerd. Diepslapers waren voor 1 juli 2015 al twee jaar ziek, en bij hen had het dienstverband beëindigd kunnen worden voor 1 juli 2015. Semi-diepslapers zijn medewerkers die ook voor 1 juli 2015 twee jaar ziek waren, maar waarbij hun dienstverband pas na 1 juli 2015 kon worden beëindigd.

Diepslapers of semi-diepslapers zijn dus (oud)medewerkers die nog steeds bij uw klant in dienst zijn, zonder dat zij salaris krijgen. Uw klant hoeft hen geen salaris meer te betalen omdat zij langer dan twee jaar ziek zijn. En omdat hun dienstverband doorliep, hoefde uw klant ook geen transitievergoeding, ook wel ontslagvergoeding genoemd, te betalen. Om werkgevers aan te moedigen een transitievergoeding te betalen, zorgde de overheid dat zij van UWV compensatie konden krijgen. Dit werd geregeld in de Wet compensatie transitievergoeding van 20 juli 2018.

Whitepaper: Langdurig verzuim bij uw klanten voorkomen

Bij medewerkers die langer dan twee jaar ziek zijn, kan er een slapend dienstverband ontstaan. Hoe voorkomt u langdurig verzuim bij uw klanten? Lees meer over wat langdurig verzuim kost en waar de kosten uit bestaan. Bekijk ook handige tips om uw klanten te helpen bij het voorkomen van langdurig verzuim.

De Xella-norm

Ondanks de Wet compensatie transitievergoeding bleven slapende dienstverbanden bestaan en betaalden werkgevers niet altijd een transitievergoeding. Daardoor kwamen er rechtszaken van medewerkers tot aan de Hoge Raad. In 2019 deed zij de uitspraak dat een werkgever moet meewerken als een medewerker wil dat het dienstverband stopt. Dit heet de Xella-norm.

Bij (semi-)diepslapers werd de Xella-norm niet toegepast. Dit kwam omdat de transitievergoeding (pas) op 1 juli 2015 werd ingevoerd met de Wet werk en zekerheid. Omdat de transitievergoeding voor die datum niet bestond, kregen medewerkers van wie het dienstverband al voor 1 juli 2015 was gaan 'slapen' geen transitievergoeding. Daar heeft de Hoge Raad nu een streep doorheen gezet.

Werkgevers moeten de Xella-norm met terugwerkende kracht toepassen. Zij moeten alsnog een transitievergoeding betalen als het dienstverband voor 1 juli 2015 kon worden gestopt, maar waarbij dit niet is gebeurd. Let op: dit moet alleen bij (oud)medewerkers die op of na 20 juli 2018 hebben gevraagd het dienstverband te stoppen. De Wet compensatie transitievergoeding is op 20 juli 2018 gepubliceerd. Daarom hoeven uw klanten alleen vanaf die datum akkoord te gaan met de vraag van een (oud)medewerker om te worden ontslagen.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Transitievergoeding omhoog in 2023

    Maximale transitievergoeding omhoog in 2023

    De hoogte van de transitievergoeding hangt af van het salaris en hoelang iemand in dienst was. In 2023 stijgt de maximale transitievergoeding van € 86.000,- bruto naar € 89.000,- bruto. Hoe berekent u de transitievergoeding?
    nieuws
  • WIA-aanvragen 60-plussers sneller afgehandeld

    WIA-aanvragen 60-plussers sneller afgehandeld

    Heeft uw klant te maken met zieke medewerkers van 60 jaar en ouder die een WIA-uitkering aanvragen? Dan hoeven zij tijdelijk niet meer op gesprek bij de arts van UWV. Deze maatregel is tijdelijk en duurt tot 1 januari 2024.
    nieuws
  • Whitepaper voorbeeld verzuimprotocol voor accountants, tips voor uw klanten

    Voorbeeld verzuimprotocol

    Een verzuimprotocol is onderdeel van het verzuimbeleid. In het verzuimbeleid staat hoe er binnen een bedrijf wordt omgegaan met verzuim en welke regels er gelden. Als accountant kunt u uw klant ook helpen bij het opstellen van een verzuimbeleid voor zijn of haar organisatie.
    whitepaper