Loonbeslag: belangrijke informatie voor u als werkgever
Uw medewerkers krijgen gelukkig niet zomaar te maken met loonbeslag. Voordat dit gebeurt, krijgt een medewerker eerst betalingsherinneringen, aanmaningen en een voorstel om de schuld in termijnen af te lossen. Loonbeslag wordt ingezet als laatste mogelijkheid wanneer de medewerker zijn schulden alsnog niet betaalt.
Wat betekent loonbeslag voor werkgevers?
Het aanvragen en op de hoogte stellen van loonbeslag werkt als volgt (Rijksoverheid):- Een deurwaarder vraagt u als werkgever om een formulier in te vullen, ook wel de ‘Verklaring derdenbeslag’ genoemd;
- Als alle informatie is verzameld, ontvangt u een officieel document waarin het loonbeslag wordt aangekondigd: een ‘beslagexploot’. U bent als werkgever verplicht om mee te werken aan het loonbeslag. Dit betekent dat u een deel van het loon van uw medewerker direct naar de deurwaarder moet overmaken. Ook moet u informatie over uw medewerker geven, zoals het woonadres en de gezinssituatie.
- De deurwaarder brengt uw medewerker kort daarna op de hoogte met een brief. De brief bevat ook vragen die de medewerker moet beantwoorden om de zogenaamde beslagvrije voet te bepalen. De beslagvrije voet is het bedrag dat de deurwaarder niet mag inhouden op het inkomen van uw medewerker, zodat hij of zij in ieder geval nog de vaste lasten kan betalen (Rijksoverheid);
- Tot slot moet uw medewerker controleren of de beslagvrije voet klopt. Als dit klopt, dan maakt u als werkgever de beslagvrije voet over naar uw medewerker. De rest van het loon maakt u over naar de deurwaarder.
Whitepaper: Medewerkers met schulden
Wat moet u als werkgever doen bij loonbeslag?
Wordt uw medewerker loonbeslag opgelegd, dan zijn er een aantal dingen die u als werkgever moet doen. De volgende 3stappen zijn van belang:- Bespreek het loonbeslag met uw medewerker
Bent u op de hoogte gebracht van het loonbeslag? Dan is het belangrijk om dit direct met uw medewerker te bespreken. U kunt samen de gevolgen voor het inkomen van uw medewerker bespreken; - Maak het beslagbare deel over
Het beslagbare deel van het inkomen moeten werkgevers overmaken aan de deurwaarder. Dit doet u door het bedrag over te maken naar het rekeningnummer van de deurwaarder. Na 2 weken moet u de deurwaarder schriftelijk op de hoogte stellen van het proces. Let op: als u de verklaring niet op tijd indient of het beslagbare deel van het loon niet (op tijd) overmaakt, kan de rechter u verplichten om het bedrag zelf te betalen (Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders); - Wees bedacht op veranderingen
Gaat het inkomen van uw medewerker veranderen, bijvoorbeeld door een loonsverhoging? Wijs uw medewerker er dan op dat hij of zij de beslagvrije voet opnieuw door de deurwaarder moet laten berekenen.
Probeer schulden en bijbehorend loonbeslag en verzuim van medewerkers te voorkomen
Geldproblemen spelen misschien een grotere rol dan dat u denkt. Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens had in 2023 te maken met betalingsproblemen. 730.000 Nederlanders hadden dat jaar zelfs problematische schulden (Nibud, 2024). Dat is vervelend voor medewerkers zelf, maar ook voor u als werkgever. Naast de administratie die komt kijken bij loonbeslag, kunnen schulden er ook voor zorgen dat uw medewerker slechter presteert of vaker verzuimt (Panteia, Hogeschool Utrecht en Nibud, 2024). Dat kan u veel geld kosten. In het whitepaper 'Medewerkers met schulden' helpen wij u om geldproblemen bij uw medewerkers te herkennen, voorkomen en waar mogelijk samen op te lossen.De antwoorden op uw vragen over loonbeslag
Bij loonbeslag wordt een deel van het loon van uw medewerker aan een deurwaarder uitbetaald. Dit komt omdat uw medewerker zijn of haar rekeningen niet op tijd betaalde, waardoor een schuld is ontstaan. Omdat de deurwaarder beslag legt op een deel van het loon van uw medewerker, ontvangt hij of zij maandelijks minder loon. Loonbeslag is een heftige maatregel en kan alleen door een deurwaarder bij de rechter worden aangevraagd. De rechter beslist dan over het loonbeslag.
Loonbeslag is de laatste poging van een schuldeiser om zijn of haar geld te ontvangen. Loonbeslag wordt dus ingezet als niets anders meer werkt. Er zijn verschillende stappen voordat het tot loonbeslag komt. Als uw medewerker een rekening niet kan betalen, ontvangt hij of zij eerst een betalingsherinnering. Daarna volgt een aanmaning. Als de rekening nog steeds niet wordt betaald, geeft de schuldeiser de rekening door aan een deurwaarder. De deurwaarder kijkt eerst of een betalingsregeling kan werken, waarin uw medewerker de rekening in termijnen kan betalen. Als dat niet lukt kan de deurwaarder loonbeslag aanvragen.
Ja, als werkgever bent u verplicht om mee te werken aan loonbeslag. Dit is opgenomen in de wet; u moet een deel van het loon van uw medewerker afdragen aan de deurwaarder.
Hoe lang het loonbeslag duurt hangt af van verschillende dingen, zoals de hoogte van de schuld en de afgesproken betalingsregeling. Meestal duurt loonbeslag tot de schuld is afbetaald, inclusief rente en kosten. Dit kan gaan om enkele maanden, maar ook om meerdere jaren. Als werkgever is het belangrijk om te weten dat loonbeslag een zware belasting voor uw medewerker is. Het is dus van belang om tot goede afspraken te komen en de schuld zo snel mogelijk te voldoen.
Er zijn een paar manieren waarop een loonbeslag stopt. Bijvoorbeeld als de medewerker de schuld heeft afbetaald. Maar ook als het dienstverband van de medewerker wordt beëindigd. Het stoppen van het loonbeslag op eigen initiatief is niet mogelijk. De deurwaarder laat de werkgever weten wanneer het loonbeslag is gestopt.
Een deurwaarder mag geen beslag leggen op het volledige inkomen van uw medewerker. Er moet altijd ruimte overblijven om de woonlasten, boodschappen en andere vaste lasten te betalen. Daarom wordt een beslagvrije voet berekend. De hoogte van deze beslagvrije voet is in principe gelijk aan 95% van de bijstandsnorm. De beslagvrije voet kan iets hoger of lager uitvallen, afhankelijk van de leef- en inkomenssituatie. Hierdoor kan deze ook regelmatig wijzigen (Rijksoverheid). U mag als werkgever uw medewerker nooit meer uitbetalen dan de berekende beslagvrije voet.
De beslagvrije voet wordt door de deurwaarder berekend. Dit gebeurt met de informatie die de werkgever en medewerker aan de deurwaarder geven.
Mag een medewerker wel het vakantiegeld houden wanneer er sprake is van loonbeslag? Vakantiegeld is ook loon en valt daarom onder het loonbeslag. Wel moet de deurwaarder altijd rekening blijven houden met de beslagvrije voet. Is het inkomen van uw medewerker hoger dan de beslagvrije voet? Dan mag de deurwaarder al het vakantiegeld inhouden.
Ook interessant voor u:
-
Medewerkers met schulden: zo beperkt u de risico's
Medewerkers met geldzorgen kunnen een risico zijn voor uw bedrijf. Lees hier belangrijke tips waar u als werkgever medewerkers met financiële problemen mee kunt helpen.Kennisbank -
Oorzaken en signalen van ziekteverzuim
Voordat uw medewerker zich ziek meldt, speelt er vaak al van alles. Als u op tijd de oorzaken van ziekteverzuim herkent en het gesprek met uw medewerker aangaat, kunt u verzuim voorkomen.Kennisbank -
Loonsanctie bij ziekte
Loonsanctie UWV bij ziekte: wat is het en hoe kan u het als werkgever voorkomen? In dit artikel beantwoorden we uw vragen.
Kennisbank