Wat valt onder langdurig zorgverlof?
Een belangrijke voorwaarde voor het aanvragen van langdurig zorgverlof is dat de medewerker de enige is die de zieke persoon kan verzorgen. Is de zieke in het ziekenhuis opgenomen, dan is dit geen reden voor zorgverlof. De zieke krijgt namelijk al zorg in het ziekenhuis, dus de medewerker is dan niet de enige verzorger. Net als bij kortdurend zorgverlof kan het hier gaan om zowel een familielid als een andere sociale relatie.
Wie betaalt langdurend zorgverlof?
Hoe het inkomen bij zorgverlof precies is geregeld verschilt per cao. Over het algemeen hoeft u tijdens langdurend zorgverlof niet het salaris van uw medewerker door te betalen. Het is een vorm van onbetaald verlof. De uren die een medewerker wel werkt, betaalt u natuurlijk uit.
Hoe lang duurt langdurend zorgverlof?
Jaarlijks mag een medewerker maximaal zes keer het aantal werkuren per week opnemen voor langdurend verzuimverlof. Bij een werkweek van bijvoorbeeld 38 uur, heeft de medewerker recht op 228 uur langdurend zorgverlof. Dit mag ook verspreid over het jaar in verschillende fases worden opgenomen. Andere zaken om te onthouden zijn:
- Als de ziekte langer duurt en de medewerker langer zorg moet verlenen dan het maximale zorgverlof, dan moet de medewerker onbetaald verlof aanvragen;
- Net als bij kortdurend zorgverlof bouwt de medewerker tijdens langdurend zorgverlof vakantiedagen op;
- Het langdurend zorgverlof eindigt als de persoon waarvoor de medewerker zorgt niet meer levensbedreigend ziek is of komt te overlijden.
- Het maximale aantal uren kan afwijken als er andere afspraken in het cao staan over zorgverlof. Als dat zo is, dan gelden die afspraken.
Ziek tijdens zorgverlof
Wordt een medewerker zélf ziek tijdens het langdurend zorgverlof, dan kunt u het zorgverlof in overleg stopzetten. Dan gelden de normale regels voor het doorbetalen van salaris tijdens ziekte.
Aanvraag langdurend zorgverlof
De medewerker vraagt langdurig zorgverlof twee weken voor de ingangsdatum schriftelijk bij u aan. In de aanvraag moet het volgende worden genoemd:
- De reden van het verlof
- Wie zorg nodig heeft
- Wanneer het verlof ingaat en de verwachte duur
- De eventuele spreiding van de verlofuren
U hoort uiterlijk één week voor de ingangsdatum van het verlof te reageren op deze aanvraag. Als u dit niet doet, dan gaat het verlof in volgens de wensen van de medewerker.
Langdurig zorgverlof weigeren
Een goed onderbouwde aanvraag tot langdurend zorgverlof mag u niet weigeren. De enige uitzondering is als uw bedrijf in ernstige problemen komt door het verlof van de medewerker. Dit zult u wel moeten aantonen. Ook is het belangrijk om goed af te wegen om een medewerker het recht op zorgverlof te weigeren. Het gaat om de verzorging van een voor uw medewerker dierbaar persoon. Weigering van zorgverlof kan uw relatie met uw medewerker niet ten goede komen.
◄ Terug naar overzicht Wettelijk