Wet verbetering poortwachter voor AOW'ers
Door wetgeving die vanaf 2016 is ingegaan, is het voor AOW’ers sinds die tijd makkelijker om door te werken. Met een contract bij de eigen werkgever of bij een andere werkgever. Hierdoor is het voor werkgevers aantrekkelijker om AOW’ers langer in dienst te houden of alsnog in dienst te nemen. Zo kan er langer gebruik worden gemaakt van hun waardevolle kennis en ervaring. Op deze pagina zetten wij voor u de belangrijkste informatie op een rij.
De belangrijkste maatregelen uit deze wet zijn:
- U hoeft het loon van een zieke medewerker die de AOW-leeftijd heeft bereikt, maximaal 6 weken door te betalen.
- Ook geldt het opzegverbod tijdens ziekte voor medewerkers met AOW-leeftijd maar 6 weken.
- Uw re-integratieverplichtingen voor een zieke medewerker met AOW-leeftijd vervallen na 6 weken. U hoeft geen plan van aanpak op te stellen en geen inspanningen te verrichten voor re-integratie 2e spoor.
- Voor een medewerker met AOW-leeftijd geldt standaard een opzegtermijn van een maand, ongeacht de duur van het contract.
- De Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag geldt straks ook voor een medewerker die de AOW-leeftijd heeft bereikt.
Re-integratieverplichtingen van medewerkers die binnen een jaar AOW krijgen
Voor medewerkers die na de WIA-beoordeling binnen een jaar en een maand in aanmerking komen voor een AOW-uitkering, gelden afwijkende regels voor re-integratie. Dit is dus van toepassing voor medewerkers die ongeveer drie jaar voor hun AOW-datum ziek worden.Sazas verzekert AOW'ers
Terwijl Nederland vergrijst en er stemmen opgaan dat we langer moeten doorwerken, zijn er nog maar weinig mensen die dat ook echt doen. Veel regelingen stoppen na het behalen van de AOW-leeftijd. Het AOW-pensioen gaat in op de dag van het bereiken van de AOW-leeftijd. En in de meeste arbeidscontracten en cao's is bepaald dat het werk automatisch op die leeftijd stopt. Sazas wil het doorwerken na de AOW-leeftijd ondersteunen. Het is met de Sazas Verzuimverzekering mogelijk om medewerkers, die doorwerken na hun AOW-leeftijd, te verzekeren voor verzuim.
Er gelden wel een aantal voorwaarden:
- De eindleeftijd van de verzekering is 70 jaar. Daarna is verzekeren niet meer mogelijk.
- Dekking vindt uitsluitend plaats vanuit de Sazas Verzuimverzekering. PLUS-dekking en Inkomen Gezond-dekking zijn voor doorwerkende AOW'ers niet mogelijk.
- De verzekering is vrijwillig. Met andere woorden: als werkgever kunt u kiezen of u deze medewerkers verzekert via de Sazas Verzuimverzekering.
Aanmelden
Sazas informeert de werkgevers waarvan een medewerker de AOW-leeftijd heeft bereikt en wijst dan op deze mogelijkheid.
Weet u wat verzuim kost?
Meer informatie
Wilt u meer informatie over doorwerkende AOW’ers en de Sazas Verzuimverzekering? Onze klantadviseurs staan u graag te woord. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur via 088 56 79 100. U kunt ook mailen naar info@sazas.nl.
Deze informatie is met zorg samengesteld en wordt regelmatig geactualiseerd. Toch kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is. Als dit het geval is, dan verwijzen wij u naar onze disclaimer.
◄ Terug naar overzicht Wet verbetering poortwachter
Ook interessant voor u:
-
Wat is de Wet verbetering poortwachter?
De Wet verbetering poortwachter verplicht werkgevers om bij ziekteverzuim vanaf de 1e ziektedag te beginnen met actieve begeleiding van de medewerker.
kennisbank -
AOW'ers
AOW-gerechtigde medewerkers zijn, over het algemeen, goedkoper om in dienst te nemen dan jongere medewerkers. Sazas ondersteunt dit met haar verzekeringen.Kennisbank -
Zo houdt u uw oudere medewerker duurzaam inzetbaar
De vitaliteit van uw (oudere) medewerkers bepaalt mede het succes van een onderneming. Daarom loont het om na te denken over duurzame inzetbaarheid. We geven u de belangrijkste tips.Kennisbank