Opiniestuk: Niemand is immuun voor stress en jezelf te veel druk opleggen

Aantal keer gelezen:
 321
Onlangs kondigde Pieter Omtzigt aan tijdelijk terug te treden uit zijn functie als Tweede Kamerlid en fractievoorzitter van NSC. Hij gaat om ‘gezondheidsredenen’ met ziekteverlof, nadat er al wekenlang kritische verhalen uit de coalitie over Omtzigts optreden naar buiten kwamen.

Dit is een belangrijk moment om aan te grijpen, om te reflecteren op hoe wij als mensen in deze huidige tijd in de race staan. Niet alleen anderen leggen ons soms enorme druk op, ook stellen we vaak hoge eisen aan onszelf.

Opiniestuk Hans van Bussel over roze verzuim - Sazas

Mensen die lange tijd onder druk staan, ervaren veel stress. Ook werken ze langer door wanneer ze eigenlijk rust nodig hebben, en maken daardoor eerder fouten of presteren minder goed. Dit fenomeen heet ‘roze verzuim’; het is niet direct zichtbaar in een organisatie, maar heeft grote gevolgen. Het is een stille bedreiging voor de stabiliteit en continuïteit van elk bedrijf of organisatie, en het verdient meer aandacht.

Verlangen

We verlangen steeds meer van onszelf en ons leven: een leuke baan, een koophuis, regelmatig sporten, kinderen en een goede partner. Zowel een goedlopend professioneel als privéleven dus. Maar in dit nastreven van perfectie ligt het risico op stress op de loer, en mogelijk zelfs een burn-out. 

Als werknemers stress ervaren en minder productief worden, is het ook een taak van de werkgever om proactief met een werknemer in gesprek te gaan. Pieter Omtzigt sprak zelf in 2021 al openhartig over zijn burn-out, en de impact daarvan op zijn leven en carrière. Misschien had het electoraat, als werkgever, beter naar hem moeten luisteren. Zijn ervaring onderstreept de noodzaak voor werkgevers om signalen van overbelasting tijdig op te vangen en de werknemer ondersteuning aan te bieden.

Het grootste probleem met ‘roze’ verzuim is namelijk dat mensen zich vaak niet bewust zijn van de druk die zij op zichzelf zetten. Wij denken vaak dat we alles aankunnen en blijven doorgaan totdat we instorten. Als dit gebeurt kan iemand vaak al snel minimaal een half jaar niet werken. Een zieke werknemer kost een werkgever gemiddeld €405 per dag. Daarbij: maar liefst 20% van de werknemers ervaart burn-out klachten. In de krappe arbeidsmarkt waar elke werknemer telt, kunnen werkgevers zich dit simpelweg niet veroorloven.

Signalen

Door tijdig signalen van stress en een productiviteitsval te herkennen en hierop in te spelen, kan een werkgever bijdragen aan een gezonde, goed functionerende werkomgeving. Door een ondersteunende werkomgeving en open cultuur te creëren waarin alles bespreekbaar is, kunnen werkgevers ervoor zorgen dat de persoonlijke problemen van medewerkers niet uitmonden in langdurig verzuim en functioneren medewerkers beter.

Het is cruciaal om managers te trainen in het signaleren van roze verzuim, zodat zij actief kunnen ingrijpen en verdere escalatie kunnen voorkomen. Denk hierbij aan het aanbieden van gesprekken met een bedrijfsmaatschappelijk werker, het helpen bij het stellen van realistische doelen, het volgen van een stressmanagementtraining, het aanbieden van flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken. Soms kan het zelfs nuttig zijn om werknemers expliciet aan te moedigen om een week verlof op te nemen als zij zelf niet inzien dat ze overbelast raken.

Door het voorbeeld van Omtzigt te volgen en open te zijn over de druk die we ervaren, kunnen we als samenleving leren dat het oké is om even wat meer afstand te nemen, zodat we uiteindelijk sterker terug kunnen komen. Laten we dit ter harte nemen.

Hans van Bussel is algemeen directeur van Sazas, verzuimspecialist voor het mkb.


Lees het opiniestuk op fd.nl. Dit artikel is alleen beschikbaar voor abonnees van FD.

LEES OPINIESTUK

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u

  • Webinar stress op de werkvloer

    Te veel werken, zijn er gevolgen?

    Hard werken vormt geen gevaar voor de gezondheid. Het hoeft geen extra stress op te leveren of burn-out. Wat kunt u doen als werkgever? Lees verder.
    Kennisbank
  • Werkstress

    Whitepaper: Werkstress

    In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.
    Whitepaper