Wat zijn de gevolgen van te veel werken?
Bij hard en/of veel werken wordt vaak gedacht dat het nadelen heeft voor de gezondheid van uw medewerkers. Maar van hard werken krijgt iemand geen burn-out. Dat kan wel van te veel werken: hierdoor kan stress ontstaan. Als werkgever is het belangrijk om verzuim door hard en/of veel werken te voorkomen en verminderen. En wist u ook dat hard werken voordelen kan hebben? In dit artikel leest u hier meer over.
Wat is de invloed van hard werken op de gezondheid?
Hard werken vormt op zich geen gevaar voor de gezondheid. Het hoeft geen extreme vermoeidheid of stress op te leveren of nog erger, een burn-out.
Veel energie geven is geen probleem, als na het werk de energie weer wordt opgeladen. Maar als er geen werk-privébalans is, dan loopt uw medewerker eerder risico om oververmoeid te raken en stress te krijgen van het werk. Extreme vermoeidheid en stress zijn dus geen direct gevolg van hard werken.
De positieve kanten van hard werken
Bij hard werken en werkdruk wordt vaak de link gelegd met negatieve gevolgen ervan. Maar er zijn ook positieve kanten aan hard werken, namelijk:
- Het geeft voldoening;
- Medewerkers kunnen hun talenten gebruiken;
- Medewerkers kunnen er hun dromen door waarmaken;
- Medewerkers dragen iets bij.
Wat zijn aandachtspunten voor u als werkgever bij hard werken?
Met mate hard werken zorgt voor een goed gevoel. Te hard werken kan een dieperliggende oorzaak hebben, zoals het niet voelen van lastige emoties. Het werk wordt dan gebruikt als een verslaving. Maar de boog kan niet altijd gespannen zijn. Daarom is het belangrijk voor uw medewerker om:
- De energie tijdens het werk goed te verdelen;
- Te zorgen voor afwisseling in het werk;
- Ontspanningsoefeningen te doen;
- Momenten van rust te nemen;
- Regelmatig te bewegen;
- In contact te blijven met collega’s.
Door momenten in te bouwen van rust, beweging en contact met collega’s, kan uw medewerker zijn of haar energie opladen. Dit heeft een positief effect op lichaam, geest en de werksfeer.
Klachten als gevolg van hard of veel werken
Toch zijn er volgens Stichting MIND (2023) ook nadelen wanneer een medewerker last heeft van stress, bijvoorbeeld door te hard en/of veel werken. Hij of zij kan dan de volgende lichamelijke klachten hebben:
- Vermoeidheid;
- Slecht slapen;
- Spier-, hoofd- of rugpijn;
- Maagpijn en/of darmstoornissen;
- Minder weerstand;
- Hartkloppingen en een hogere bloeddruk;
- Zweten en trillen.
Ook kan iemand last hebben van psychische klachten, namelijk:
- Last hebben van een opgejaagd gevoel;
- Prikkelbaar;
- Last hebben van sombere buien;
- Angstig gevoel;
- Niet meer kunnen genieten van leuke dingen;
- Vergeetachtig;
- Weinig zelfvertrouwen;
- Last hebben van schuldgevoelens.
Hoe kunt u dit als werkgever herkennen?
Stress komt vaak tot uiting in lichamelijke klachten. De lichamelijke klachten van uw medewerker kunnen dus een signaal zijn van een (te) hoge werkdruk en/of overbelasting. Denkt u dat uw medewerker stress heeft dat is ontstaan door te veel en/of te hard werken? Dat zijn er een aantal dingen die u kunt doen:
- Ga het gesprek aan met de medewerker;
- Bekijk samen welke werkzaamheden er bij de medewerker op de planning staan en stel prioriteiten;
- Maak duidelijke afspraken en kijk regelmatig terug of alles goed gaat.
Verzuim door werkstress voorkomen en verminderen?
Wist u dat de kosten van een zieke medewerker kunnen oplopen tot gemiddeld € 405,- per dag? Als uw medewerker ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het loon door te betalen. Daarnaast krijgt u bij ziekteverzuim ook te maken met andere, extra kosten. Bent u goed verzekerd? Met een verzuimverzekering van Sazas, beschermt u uzelf tegen de financiële risico’s van verzuim. Bij ons regelt u alles in één keer: loondoorbetaling, verzuimbegeleiding én re-integratie.
Met slechts drie gegevens berekent u makkelijk en snel online uw premie. Dit kan 24 uur per dag, het hele jaar door.
◄ Terug naar overzicht voorkomen psychisch verzuim
Ook interessant voor u:
-
Trenddocument: Verzuimtrends voor 2025
Als werkgever wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan dan helpen. Daarom zetten wij, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2025 voor u op een rij.
Whitepaper -
Whitepaper: Werkstress
In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.Whitepaper -
In gesprek over verzuim
Als uw medewerker zich regelmatig ziek meldt, wordt dit frequent verzuim genoemd. Veel werkgevers vinden het lastig om hierover in gesprek te gaan. Bekijk onze tips.
Kennisbank