Ouderen willen langer doorwerken na de AOW-leeftijd
Eén op de vier AOW’ers wil best langer doorwerken (Aanzienlijk onbenut arbeidspotentieel onder gepensioneerden. Artikel ESB, 11 april 2023). Toch komt dat nog niet vaak voor. Wat kunt u als werkgever doen om deze medewerkers aan het werk te houden? Welke voordelen heeft dit en wat als deze ouderen ziek worden?
Een leuke baan geef je niet zomaar op
Sommige medewerkers willen best nog doorwerken na hun pensioen. Dit komt uit een enquête onder 800 gepensioneerden (Aanzienlijk onbenut arbeidspotentieel onder gepensioneerden. Artikel ESB, 11 april 2023). Geschat wordt dat zeker 200.000 ouderen hier interesse voor hebben. Vooral als zij hun werk leuk vinden. Doorwerken nadat de pensioenleeftijd bereikt is, gebeurt meestal in deeltijd. AOW’ers vinden het belangrijk om zelf hun werktijden te kunnen bepalen, dat het makkelijk is om vakantie op te nemen en dat thuiswerken mogelijk is. Het loon vinden zij minder belangrijk. Dat trekt minder ouderen over de streep om door te werken.
Wat kunt u als werkgever doen om doorwerken te stimuleren?
Niet iedere AOW’er die wil werken, doet dat ook. Daarom helpt het als werkgevers hun personeel vragen of zij willen doorwerken na het pensioen. Nu werkt iemand na zijn of haar pensioen pas door als de medewerker hier zelf om vraagt. Ga als werkgever daarom in gesprek met de medewerkers die binnenkort met pensioen gaan. Maar liefst één op de tien medewerkers in Nederland is 60 jaar of ouder (SZW, 2023). Veel medewerkers gaan dus binnen zeven jaar met pensioen. Weet u of uw medewerkers interesse hebben om door te werken? Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een handige toolkit gemaakt om dit bespreekbaar te maken. Hierin leest u onder andere verhalen van gepensioneerden en hun leidinggevenden.
Steeds meer werkgevers vinden het een goed idee als AOW-ers nog doorwerken. In 2003 werkte 10% van de 68-jarige mannen. In 2021 is dat gestegen naar 22% Aanzienlijk onbenut arbeidspotentieel onder gepensioneerden. Artikel ESB, 11 april 2023).
Hoe zit het met ziekteverzuim?
Als uw medewerker een AOW’er is dan gelden er andere regels als hij of zij ziek wordt. Is de medewerker nog ziek na zes weken? Dan hoeft u het loon niet meer door te betalen. Ook het opzegverbod tijdens ziekte is zes weken. En de verplichtingen van de re-integratie vervallen na zes weken. Dit betekent dat u geen passend werk hoeft te zoeken voor de zieke medewerker. Ook hoeft u geen plan van aanpak voor de re-integratie te maken.
Voordelen als oudere medewerkers doorwerken na hun pensioen
Als ouderen doorwerken na hun pensioenleeftijd, heeft dit een aantal voordelen:
- Kennis en ervaring gaat niet verloren;
- Minder personeelstekort als nieuw personeel moeilijk te vinden is;
- Bij ziekteverzuim hoeft u maar maximaal zes weken het loon door te betalen;
- Er zijn minder eisen bij re-integratie;
- U hoeft niet in te gaan op een verzoek om meer of minder uren te werken;
- De medewerker hoeft geen AOW-premie meer te betalen, daardoor is zijn of haar netto loon hoger;
- Lagere kosten: U betaalt geen premie voor de WW, AOW, WIA en ZW.
Hoe zit het met het arbeidscontract bij doorwerken?
Als in de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) staat dat het arbeidscontract vanzelf afloopt omdat de medewerker de AOW-leeftijd bereikt, dan heeft hij of zij een nieuw arbeidscontract nodig. U kunt dan een contract voor bijvoorbeeld een jaar aanbieden. Als in de CAO staat dat de medewerker mag doorwerken na de AOW-leeftijd, dan loopt het contract gewoon door.
Let op: Een medewerker mag maximaal zes keer op een tijdelijk contract werken in een periode van maximaal vier jaar. Na meer dan zes contracten of na vier jaar wordt het tijdelijke contract automatisch een vast contract. Ook kan de medewerker doorwerken als zelfstandige.
Sazas verzekert AOW’ers
Gaat uw medewerker straks langer doorwerken? Dan is het goed om te weten dat Sazas ook AOW’ers verzekert op de verzuimverzekering. Dat kan tot 70 jaar.
De wet doorwerken na de AOW-leeftijd
De wet doorwerken na de AOW-leeftijd bestaat sinds 2016. De wet is er om het aantrekkelijker te maken dat oudere medewerkers doorwerken in hun eigen baan. Door regels af te schaffen werd het makkelijker gemaakt voor werkgevers om AOW’ers in dienst te nemen.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.
Ook interessant voor u:
-
Wat is goed werkgeverschap?
U hoort de term misschien vaker: goed werkgeverschap. Dit wordt gezien als onderdeel van duurzame inzetbaarheid van personeel. Maar wat maakt u nou een goed werkgever?Kennisbank -
Duurzame inzetbaarheid: hoe doet u dat?
U kunt op verschillende manieren duurzame inzetbaarheid bevorderen. Maar hoe creëert u bewustzijn rondom duurzame inzetbaarheid?Kennisbank -
AOW'ers
AOW-gerechtigde medewerkers zijn, over het algemeen, goedkoper om in dienst te nemen dan jongere medewerkers. Sazas ondersteunt dit met haar verzekeringen.Kennisbank