Ruim een kwart van de medewerkers heeft te maken met pesten op het werk

Aantal keer gelezen:
 888

Uit onderzoek van werknemersorganisatie CNV onder 2700 werkenden blijkt dat ruim een kwart te maken krijgt met pesten op het werk. Dit gaat om treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag. Omgerekend krijgen 2,6 miljoen Nederlanders te maken met vervelend gedrag van collega’s of een leidinggevende op het werk.

Van de medewerkers die deelnamen aan het onderzoek, gaf 27% aan weleens te maken te krijgen met pestgedrag op het werk. Eén op de zes medewerkers wordt gepest door hun leidinggevende.

Pesten op het werk

De gevolgen van pestgedrag op de werkvloer

Pesten op het werk heeft vervelende gevolgen voor medewerkers. Bijna 60% van de slachtoffers van pestgedrag geeft aan dat het pesten heeft geleid tot emotionele of psychische problemen (Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO, 2022). Maar ook als werkgever krijgt u te maken met de gevolgen van pestgedrag op de werkvloer.

Eén van de belangrijkste oorzaken van werkgerelateerd verzuim is psychosociale arbeidsbelasting, ofwel PSA (Arbobalans). PSA kan ontstaan door:

  • Een te hoge werkdruk;
  • Werkstress;
  • Seksuele intimidatie;
  • Agressie;
  • Problemen met klanten;
  • Problemen met de leidinggevende;
  • Problemen met directe collega’s.

In 2019 is afgerond 27% van het totaal aantal verzuimdagen toe te schrijven aan PSA, dit blijkt uit de Arbobalans van TNO. Pesten op het werk kost werkgevers dus veel geld.

Wat kunt u als werkgever doen tegen pesten op het werk?

Volgens de Arbowet moet u als werkgever maatregelen nemen die pestgedrag zoveel mogelijk voorkomen. 43% van de deelnemers in het onderzoek van CNV geeft aan dat de spanningen oplopen door de hoge werkdruk. U kunt dus bijvoorbeeld proberen om een te hoge werkdruk te voorkomen.

Daarnaast stelt 16% van de deelnemers dat er geen vertrouwenspersoon op het werk is. Veel medewerkers vinden het moeilijk om openlijk te praten over problemen die zij ervaren op de werkvloer. Met de aanstelling van een goede vertrouwenspersoon maakt u problemen bespreekbaar binnen uw organisatie. Dit is een belangrijk onderdeel bij het maken van een pestprotocol: een plan van aanpak om pestgedrag te voorkomen. Toch is bij 1 op de 3 werkenden zo’n protocol nog niet aanwezig, blijkt uit het onderzoek van CNV.

Merkt u toch pestgedrag op de werkvloer? Dan is het belangrijk dat u actie onderneemt. Een kwart van de deelnemers stelt dat pesters wegkomen met hun gedrag. Iets meer dan de helft geeft zelfs aan dat er op de werkvloer geen actie wordt ondernomen tegen pesten of grensoverschrijdend gedrag.

Leer meer over pesten op het werk met ons whitepaper

Wilt u pestgedrag op het werk leren herkennen, meer weten over hoe pesten ontstaat en tips ontvangen om dit te stoppen? Lees dan onze whitepaper pesten op het werk.

Download gratis

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Terug naar overzicht Nieuwsberichten

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA), hoe stelt u die op? Bekijk het PSA-beleid van Sazas

    Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): stappenplan voor een beleid

    Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) tegengaan, hoe doet u dat? Een goed PSA-beleid kan hierbij helpen. Als verzuimspecialist helpen wij u daar graag bij. In ons stappenplan leest u stap voor stap de onderdelen van dit beleid en hoe u dit beleid zelf kunt opstellen.
    whitepaper
  • Wat je moet weten van de vernieuwde arbowet

    Psychisch verzuim voorkomen

    65% van het verzuim in Nederland is niet fysiek maar psychisch. Het herstel duurt vaak langer dan bij gewoon verzuim. Daarom is het belangrijk om psychisch verzuim te voorkomen.
    kennisbank
  • Ruzie op het werk

    Ongewenst gedrag op de werkvloer

    Agressie, pesten, discriminatie, ruzie en seksuele intimidatie op het werk hebben grote gevolgen. Als werkgever wilt u er natuurlijk alles aan doen om ongewenst gedrag op de werkvloer te voorkomen.
    Kennisbank