
Stijging burn-outklachten onder medewerkers: herken de signalen
Iedereen heeft weleens stress, bijvoorbeeld door werk. Maar wie lange tijd over zijn of haar grenzen gaat, kan een burn-out krijgen. Steeds meer medewerkers hebben hier last van, zo blijkt uit burn-out cijfers van TNO. In 2022 had 1 op de 5 werkenden burn-outklachten. Dat zijn 1,6 miljoen medewerkers, terwijl dat in 2021 nog 1,3 miljoen was. Burn-outklachten leiden vaak tot langdurig verzuim. Voor werkgevers zijn de kosten van verzuim dan ook hoog: werkstress kostte in 2021 in totaal € 3,3 miljard (TNO, factsheet ‘Werkstress’ 2023). Het is daarom belangrijk dat u als werkgever de signalen van een burn-out op tijd herkent.

Waarom krijgen steeds meer medewerkers burn-outklachten?
Sommige gebeurtenissen of problemen kunnen zorgen voor stress en spanning. Vaak herstellen mensen na een periode van stress en spanning. Soms lukt dat niet, een burn-out kan dan het gevolg zijn. Langdurige werkstress kan leiden tot een burn-out. Een belangrijke oorzaak van werkstress is werkdruk. Een te hoge werkdruk ontstaat als een medewerker te weinig tijd heeft voor de uitvoering, als een medewerker te weinig inspraak heeft, of als onduidelijk is wat er van de medewerker wordt verwacht (Arbeidsinspectie, 2025).In 2022 ervaarde 42% van de medewerkers weinig autonomie in het werk. Een derde ervaarde hoge taakeisen. Werkstress kan ook worden veroorzaak door ongewenst gedrag of conflicten op het werk. In 2022 had meer dan een kwart van de medewerkers een conflict met een collega, leidinggevende of de werkgever (TNO, 2023). Er zijn ook andere factoren die stress op het werk kunnen vergroten. De volgende factoren worden algemeen erkend in literatuur over werkgerelateerde stress:
- Gebrek aan vakkennis;
- Geen goede balans tussen werk en privé;
- Onveilige werkomstandigheden;
- Weinig doorgroeimogelijkheden.
Wat zijn de signalen?

- Cognitieve problemen: de medewerker vergeet dingen, heeft moeite met concentreren en beslissingen nemen;
- Emotionele klachten: de medewerker voelt zich somber, angstig of gespannen;
- Gedragsverandering: vaker klagen, huilen, uitstellen of dingen doen zonder na te denken;
- Motivatieverlies: gevoelens van hulpeloosheid en teleurstelling. De medewerker geeft sneller op.
Een burn-out is erg vervelend voor uw medewerker, maar kan ook problemen geven voor u als werkgever. Zo kan het herstel van een burn-out lang duren en hoge kosten met zich meebrengen. Een zieke medewerker kost gemiddeld € 405,- per dag, afhankelijk van zijn of haar loon. Vaak ziet een medewerker een burn-out zelf niet aankomen, maar zijn of haar collega’s wel. Probeer medewerkers aan te moedigen om aan de bel te trekken wanneer zij veranderingen zien in het gedrag van een collega.
Wat is het verschil tussen overspannen en burn-out?
De begrippen ‘overspannen’ en ‘burn-out’ worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Wie lange tijd stress heeft, kan overspannen raken. De medewerker is dan nog niet volledig lichamelijk en geestelijk uitgeput. Bij een burn-out is dat wel het geval. Dan kan het herstel lang duren.Wat kunt u als werkgever doen?
Burn-outklachten hebben gevolgen voor medewerkers én voor uw bedrijf. Hoe eerder u signalen herkent, hoe sneller u kunt handelen.Dit kunt u doen:
- Merkt u werkstress op? Ga samen na wat de oorzaak is. Mogelijk is de werkdruk te hoog of speelt er een conflict met een collega;
- Moedig medewerkers aan om hun grenzen aan te geven en ‘nee’ te zeggen als dat nodig is;
- Moedig vitaliteit aan, zodat medewerkers lichamelijk en geestelijk in goede conditie blijven;
- Toon interesse en vraag regelmatig hoe het met uw medewerkers gaat.
Meer tips om verzuim door burn-out te voorkomen
Er zijn diverse manieren om werkstress en burn-outs te voorkomen. Ons gratis whitepaper ‘Werkstress’ biedt informatie en tips. Daarnaast leest u in het kennisbankartikel ‘Burn-out: wat is het en hoe voorkomt u het?’ aanvullende tips. U kunt op de website van TNO meer informatie vinden over onderzoek naar werkstress. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Hoewel de inhoud met zorg is samengesteld, kan bepaalde informatie verouderd zijn.Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Hoewel de inhoud met zorg is samengesteld, kan bepaalde informatie verouderd zijn.
◄ Terug naar overzicht Nieuwsberichten
Ook interessant voor u:
-
Burn-out of overgang?
‘U heeft een burn-out.’ Veel vrouwen krijgen dit te horen, maar worden niet beter door behandeling. Oorzaak is een verkeerde diagnose. En dit zorg voor langer verzuim.Kennisbank -
Hoe kunt u als werkgever omgaan met werkstress om verzuim te voorkomen?
Stress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Hoe gaat u hier als werkgever mee om? In dit artikel geven we u informatie en tips.Kennisbank -
Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): stappenplan voor een beleid
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) tegengaan, hoe doet u dat? Een goed PSA-beleid kan hierbij helpen. Als verzuimspecialist helpen wij u daar graag bij. In ons stappenplan leest u stap voor stap de onderdelen van dit beleid en hoe u dit beleid zelf kunt opstellen.whitepaper
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: