Kabinet: verlofstelsel moet eenvoudiger, begrijpelijker en toegankelijker worden
Het kabinet wil het verlofstelsel eenvoudiger maken. De regels voor het opnemen van verlof zijn nu namelijk ingewikkeld en onduidelijk. Hierdoor weten medewerkers niet altijd van welke regeling ze precies gebruik kunnen maken. Het nieuwe stelsel moet daar verandering in brengen. Dit moet mensen helpen om een betere balans te krijgen tussen werk en privé. Dit levert ook voordeel op voor werkgevers: het verzuim zal waarschijnlijk dalen en u heeft daardoor minder (administratie)kosten.
De regels voor verlof zijn langzamerhand steeds uitgebreider en onduidelijker geworden. Het Kabinet stelt daarom voor om de 10 verschillende regelingen voor verlof bij elkaar te brengen in 3 duidelijke regelingen. Dat gebeurt op advies van de Sociaal-Economische Raad.
Het kabinet wil 3 soorten verlof opnemen in het nieuwe verlofstelsel. Deze aanpassing moet het verlofstelsel eenvoudiger, begrijpelijker en toegankelijker maken. Zo moet het voor medewerkers makkelijker zijn om verlof op te nemen. Dit zorgt voor een betere balans tussen werk en privé. Bijvoorbeeld voor medewerkers die naast hun baan zorgen voor kinderen of mantelzorger zijn voor een naaste.
Wat betekent het nieuwe verlofstelsel voor u als werkgever?
Een eenvoudiger verlofstelsel heeft voordelen voor werkgevers. Het Kabinet wil ervoor zorgen dat bij alle 3 de soorten verlof dezelfde voorwaarden en administratieve regels gelden. Dat is niet het geval bij de regels die nu gelden. De nieuwe regelingen zorgen daardoor voor minder administratie. Hierdoor dalen ook de kosten voor u als werkgever, zo is onder meer te lezen in de brief die werd gestuurd aan de Tweede Kamer.
Het nieuwe verlofstelsel zal daarnaast leiden tot minder verzuim. Wanneer medewerkers makkelijker verlof kunnen opnemen, kunnen zij werk en privé - en bijvoorbeeld mantelzorgtaken - beter combineren. Hierdoor vallen zij minder snel uit. Ook dit scheelt kosten voor werkgevers.
Wat is de status van de plannen?
Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde in april van dit jaar een brief naar de Tweede Kamer met een voorstel voor een eenvoudiger verlofstelsel. Het nieuwe Kabinet pakt het voorstel waarschijnlijk straks, samen met de Tweede Kamer, op en werkt dit verder uit.
De soorten verlof in het nieuwe verlofstelsel
- Zorg voor kinderen
Medewerkers kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van deze regelingen bij de geboorte van een kind. Maar ook wanneer ze moeten zorgen voor jonge kinderen of bij adoptie en pleegzorg. - Zorg voor familie en vrienden
Hieronder vallen het kortere en langere zorgverlof. Medewerkers kunnen dit bijvoorbeeld gebruiken om mantelzorg te bieden. - Persoonlijke situaties
Hierbij gaat het om verlof dat kort duurt. Een medewerker kan dit onder andere opnemen wanneer hij of zij niet kan werken door onverwachte of zeer bijzondere situaties. Bijvoorbeeld bij het overlijden van een familielid, noodsituaties thuis of wanneer een medewerker naar de dokter moet met een familielid.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.
Ook interessant voor u:
-
Verzuimprotocol
Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.Kennisbank -
Klantverhaal: ‘Goed werkgeverschap betaalt zichzelf terug’
Personeel vormt de basis van ieder bedrijf. En dat geldt zeker voor Neessen Aardbei- en Aspergeplanten, waar in drukke tijden zo’n 250 mensen aan het werk zijn. Goed werkgeverschap is voor de familie Neessen ‘niet meer dan logisch’. Om die reden namen zij vorig jaar een gloednieuwe woonlocatie in gebruik voor hun internationale medewerkers.
Klantverhaal -
Nederlanders zijn minder ziek: langdurig verzuim blijft hoog
Het is voor het eerst sinds 2014 dat het ziekteverzuim van medewerkers daalt. Van elke 1000 werkdagen zijn we 48 dagen ziek. In 2022 waren dat nog 56 dagen.
Hans van Bussel, algemeen directeur Sazas: ‘De trendbreuk is nog pril. Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Ik zie de trendbreuk nog niet in alle sectoren, zoals in de agrarische sectoren. Maar we moeten deze kentering vasthouden. Dus zet als werkgever nog meer in op preventie’.
Nieuws