Voorstel wettelijk rouwverlof voor medewerkers met jonge kinderen

Aantal keer gelezen:
 456

Medewerkers die een gezinslid verliezen, maken een periode van rouw door. Om ervoor te zorgen dat ouders met jonge kinderen meer gelegenheid krijgen om te rouwen, willen een aantal Tweede Kamerfracties rouwverlof opnemen in de wet. Dit zou ook een positieve invloed op het ziekteverzuim moeten hebben.  

Het wetsvoorstel om rouwverlof op te nemen in de wet is eerder dit jaar gedaan door Tweede Kamerleden van de politieke partijen SGP, ChristenUnie en CDA. Zij willen dat medewerkers in gezinnen met jonge kinderen (onder de 18 jaar) bij het overlijden van hun partner of minderjarig kind recht krijgen op rouwverlof.

Voorstel Invoeren Rouwverlof Verlof Rouwen Jonge Gezinnen

Voor medewerkers die fulltime werken, gaat het om minimaal 5 werkdagen verlof. De werkgever betaalt het loon op deze dagen door. De werkgever kan een medewerker ook meer dan 5 dagen rouwverlof geven. Het wettelijk rouwverlof kan worden opgenomen na de begrafenis of crematie en tot 1 jaar na het overlijden. Een medewerker is niet verplicht om hiervan gebruik te maken.

 

De situatie nu: wel verlof bij overlijden, niet speciaal voor rouw

Nu is rouwverlof nog niet in de wet opgenomen. Werkgevers en medewerkers hebben in collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) van sectoren wel afspraken gemaakt over verlof bij overlijden. Soms staan daarin ook speciale afspraken over rouwverlof. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, staat het rouwverlof in de wet en moet iedere werkgever zich hieraan houden. 

Voor wie zaken moet regelen rondom het overlijden, is er nu onder voorwaarden calamiteitenverlof of kortdurend zorgverlof mogelijk. Dit is niet hetzelfde als rouwverlof en niet specifiek bedoeld om te rouwen. Het moet dan gaan om zeer bijzondere persoonlijke of onverwachte situaties. Het overlijden van een direct familielid valt daar ook onder. Het salaris loopt door tijdens het verlof. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.

Rouw en werk: hoe gaat u daar als werkgever mee om?

Als uw medewerker een verlies meemaakt, kan dat grote invloed hebben op zijn of haar leven. Ook op werkgebied. Maar wat kunt u doen om uw medewerker zo goed mogelijk te ondersteunen bij rouw? En hoe voorkomt u langdurig verzuim? Lees meer over deze onderwerpen in ons kennisbankartikel.

Wat betekent het voorstel voor werkgevers?

Het wettelijk rouwverlof heeft als doel om medewerkers te helpen om hun werk stap voor stap weer op te pakken na een overlijden van hun partner of kind. Rouw kan namelijk leiden tot ziekteverzuim. Rouwverlof kan ervoor zorgen dat medewerkers meer tijd krijgen om te rouwen en daarmee kan het mogelijk ziekteverzuim voorkomen. Dit kan leiden tot lagere verzuimzorgen voor werkgevers. Ook kan het bijdragen aan een goede relatie tussen werkgever en medewerker. Het wettelijk rouwverlof moet er ook voor zorgen dat werkgevers en medewerkers meer in gesprek gaan over de onderwerpen verlies en rouw.

Het wetsvoorstel: hoe gaat het nu verder? 

In mei is het wetsvoorstel geplaatst op internetconsultatie.nl. Dit is een website waar burgers hun mening over wetsvoorstellen kunnen geven. Naar aanleiding hiervan worden er misschien nog aanpassingen gedaan aan het wetsvoorstel. Daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer over het voorstel stemmen. Het is nog niet duidelijk wanneer dit gebeurt. Als beide Kamers akkoord gaat, wordt het rouwverlof opgenomen in de Nederlandse wet. 


Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Rouw en werk: hoe gaat u daar als werkgever mee om?

Als uw medewerker een verlies meemaakt, kan dat grote invloed hebben op zijn of haar leven. Ook op werkgebied. Maar wat kunt u doen om uw medewerker zo goed mogelijk te ondersteunen bij rouw? En hoe voorkomt u langdurig verzuim? Lees meer over deze onderwerpen in ons kennisbankartikel.
Terug naar overzicht Nieuwsberichten

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Medewerkers van een kwekerij bekijken het verzuimprotocol

    Verzuimprotocol

    Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
    Kennisbank
  • Rouw en werk - Rouwende medewerkers, Hoe als werkgever mee omgaan, onderzoek en nieuws

    Rouw en werk: medewerkers voelen niet altijd ruimte en begrip

    Medewerkers die rouwen, voelen niet altijd genoeg begrip en ruimte hiervoor vanuit hun werkgever. Dit blijkt uit recent onderzoek van vakbond CNV (november 2023). Als werkgever kunt u hierop inspelen. Samen kijken naar wat uw medewerker nodig heeft bij rouw, kan langdurig verzuim helpen voorkomen.
    nieuws
  • Verzuim kost meer dan alleen geld

    Wat kost ziekteverzuim en waaruit bestaan deze kosten?

    Verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag. U betaalt als werkgever niet alleen het loon door, maar u bent ook geld kwijt aan andere zaken. We leggen de verschillende kosten van ziekteverzuim aan u uit.
    Kennisbank