Tips om stress te voorkomen - voor werkgevers
Stressklachten en burn-outs komen steeds vaker voor. Een medewerker is dan vaak voor een langere tijd ziek. Het kan lastig zijn om uw medewerker weer aan het werk te krijgen. Wat kunt u als werkgever doen om stress bij uw medewerkers te voorkomen? In dit artikel geven wij u enkele tips.
Tip 1
Verzuim kan verschillende oorzaken hebben. Werkstress is daar een voorbeeld van. Als u op tijd de signalen en oorzaken van werkstress herkent, kunt u verzuim door werkstress helpen voorkomen.
Het is belangrijk om met uw medewerkers in gesprek te blijven. Zo weet u wat er speelt en merkt u sneller als iemand niet lekker in zijn of haar vel zit. Regelmatig een praatje met uw medewerkers maken biedt ook de kans om het over meer te hebben dan werk alleen.
Wilt u meer weten over wat u als werkgever kunt doen om verzuim door werkstress zoveel mogelijk te voorkomen? Lees dan het whitepaper ‘Werkstress’.
Tip 2
Om stress te verminderen en te voorkomen, is het belangrijk dat medewerkers werkplezier ervaren. Als werkgever kunt u hierbij helpen. Bijvoorbeeld door nieuwe kansen in de loopbaan aan te bieden, meer vrijheid in het werk te geven of meer aandacht te besteden aan vitaliteit.
Tip 3
Met een Risico-inventarisatie & -evaluatie (RI&E) brengt u de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van uw bedrijf in kaart. Een RI&E laat de risico’s binnen uw bedrijf zien en welke verbeteringen er mogelijk zijn. Maar u moet als werkgever ook duidelijk maken welke risico’s medewerkers lopen in situaties van een (te) hoge werkdruk, ongewenst gedrag op de werkvloer of slechte onderlinge relaties.
Door een inventarisatie te maken van mogelijke oorzaken van stress voor medewerkers, kunt u een passend arbobeleid opstellen. Dit helpt u om verzuim door stress te voorkomen.
Tip 4
Kijk eens kritisch naar de werkplek van uw medewerkers. Is die comfortabel en veilig genoeg? Is er een goede balans tussen ontspanning en werk binnen uw bedrijf? Omdat medewerkers vaak veel tijd doorbrengen op hun werkplek, raden wij aan om een werkplekonderzoek uit te voeren. Een goede werkplek kan namelijk zorgen voor minder stress. Een kleine aanpassing maakt soms dat iemand zich minder snel ziekmeldt.
Wilt u met een medewerker in gesprek gaan over stress? Maak dan gebruik van de handige gesprekswijzer ‘In gesprek over stress’.
Ook interessant voor u:
-
In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.Whitepaper
-
Een hoge werkdruk verlagen: hoe doet u dat?
Werkdruk ontstaat als een medewerker niet aan de eisen kan voldoen die worden gesteld. In dit artikel leest u drie manieren om een hoge werkdruk te verlagen.Kennisbank -
Werkplezier vergroten
Welke zaken hebben invloed op het werkplezier van uw medewerkers? En hoe kunt u daarmee omgaan, zodat u het werkplezier kunt vergroten?KENNISBANK