Ziekte tijdens proeftijd

De proeftijd is een periode waarin u als werkgever kennismaakt met een nieuwe medewerker. U kijkt of de functie bij de medewerker past. Tijdens de proeftijd gelden minder strenge regels rondom ontslag. Zowel u als de medewerker kan het contract direct opzeggen. Maar hoe zit dit als uw medewerker tijdens de proeftijd ziek wordt?

Sazas ziekte tijdens proeftijd

Ontslag tijdens ziekte in proeftijd

Tijdens de proeftijd gelden er bijzondere ontslagregels. Normaal gesproken mag u een zieke medewerker niet zomaar ontslaan. In de proeftijd ligt dit anders. U mag besluiten om niet verder te gaan met een medewerker die ziek wordt. Toch zijn er uitzonderingen waarbij het beëindigen van het contract tijdens de proeftijd niet geldig is. Dit is het geval wanneer:

  • U zich niet houdt aan de wettelijke regels rondom de proeftijd;
  • U zich niet houdt aan de basisregels van goed werkgeverschap;
  • De ziekte van uw medewerker de reden is van het ontslag.

Hieronder leggen we deze 3 uitzonderingen verder uit.


Regels rondom proeftijd

U mag het contract tijdens de proeftijd alleen beëindigen als de proeftijd geldig is. Een geldige proeftijd voldoet aan alle wettelijke regels, zoals de maximale duur van de proeftijd. De belangrijkste regels zijn:

  • Als het contract 6 maanden of korter duurt, mag er geen proeftijd zijn;
  • De proeftijd mag maximaal 1 maand duren bij een tijdelijk contract van meer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar (tenzij anders afgesproken in de cao);
  • Bij een contract voor onbepaalde tijd of langer dan 2 jaar mag de proeftijd maximaal 2 maanden duren;
  • Er mag alleen een proeftijd zijn in het eerste contract tussen u en uw medewerker.

Ziekte, proeftijd en goed werkgeverschap

Als u tijdens de proeftijd geen goed werkgeverschap toont, kan de rechter de beëindiging van het contract tijdens ziekte als onterecht zien. Goed werkgeverschap is een plicht volgens het Burgerlijk Wetboek (artikel 7:611).

Wanneer bent u een ‘goede werkgever’? Er zijn 6 basisregels van goed werkgeverschap:

Waarom een verzuimverzekering?

Een zieke medewerker kost u als werkgever gemiddeld € 405,- per dag. Een verzuimverzekering beschermt u als werkgever tegen de hoge kosten van zieke medewerkers. Bijvoorbeeld kosten als loondoorbetaling, verzuimbegeleiding, re-integratie. Maar ook de kosten voor een eventuele vervanger.

1. Het zorgvuldigheidsbeginsel:

Ga netjes om met elke medewerker. Bij grote beslissingen, zoals ontslag, onderzoekt u de situatie en luistert u naar de bezwaren van de medewerker.


2. Geen misbruik van uw machtspositie:

Maak geen misbruik van uw positie als werkgever.


3. Motiveer grote beslissingen:

U moet grote beslissingen goed uitleggen, zodat de medewerker zich kan verdedigen.


4. Het vertrouwensbeginsel:

Medewerkers moeten op u kunnen vertrouwen. Doe wat u zegt.


5. Behandel medewerkers gelijk:

Behandel alle medewerkers hetzelfde. Dit voorkomt discriminatie.


6. Zorgen voor een goede verzekering:

Zorg dat uw medewerkers goed verzekerd zijn, zoals met een ongevallenverzekering en een regeling voor langdurige arbeidsongeschiktheid, bijvoorbeeld een WGA-hiaatverzekering.

Waarom een verzuimverzekering?

Een zieke medewerker kost u als werkgever gemiddeld € 405,- per dag. Een verzuimverzekering beschermt u als werkgever tegen de hoge kosten van zieke medewerkers. Bijvoorbeeld kosten als loondoorbetaling, verzuimbegeleiding, re-integratie. Maar ook de kosten voor een eventuele vervanger.

Ziekte van de medewerker mag niet de reden van ontslag zijn

U mag een zieke medewerker tijdens de proeftijd ontslaan, mits de proeftijd geldig is en u een goede werkgever bent. Maar let op: ziekte mag nooit de reden van ontslag zijn. Dit is discriminatie. Kan een medewerker aantonen dat het ontslag direct gevolg is van zijn of haar ziekte, dan kan de rechter besluiten dat het ontslag niet geldig is.

Om een zieke medewerker tijdens de proeftijd te ontslaan, moet u geldige redenen hebben, zoals het niet goed uitvoeren van taken of een reorganisatie. Let op: u mag de proeftijd niet verlengen, ook niet als uw medewerker ziek wordt.

 

◄ Terug naar overzicht Verzuim


Ook interessant voor u:

  • Tips om het werkgeluk binnen uw organisatie te vergroten

    Werkgeluk vergroten in uw organisatie? Sazas geeft 3 tips

    Werkgeluk klinkt misschien als iets wat alleen belangrijk is voor uw medewerkers. Maar ook voor u als werkgever heeft het voordelen. Wist u bijvoorbeeld dat medewerkers die gelukkig zijn met hun werk, minder vaak ziek zijn? In dit artikel vindt u informatie over werkgeluk en geven wij 3 tips om het werkgeluk te verhogen.
    Kennisbank
  • Soorten verzuim

    De verschillende soorten en kleuren van verzuim

    Wist u dat er verschillende soorten verzuim zijn en dat ze een eigen kleur hebben? Als werkgever kunt u te maken krijgen met wit, grijs, zwart en roze verzuim. We leggen u graag meer uit over de verschillende soorten en kleuren.
    Kennisbank
  • Ongevallenverzekering

    Sazas Ongevallenverzekering

    Uw medewerkers zijn onmisbaar. De Sazas Ongevallenverzekering biedt financiële dekking, vergoedingen voor werkhervatting en uitkeringen bij arbeidsongeschikt door ongevallen.
    VERZEKERING
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: