Wettelijke vakantiedagen vervallen in juli; informeer uw medewerker

Aantal keer gelezen:
 3020
Op 1 juli 2023 vervallen de wettelijke vakantiedagen die uw medewerkers in 2022 hebben opgebouwd. Als werkgever bent u verplicht uw medewerkers hierover te informeren, zodat zij hun verlofuren alsnog kunnen opnemen. Dit is niet alleen goed voor uw medewerkers; als werkgever ervaart u hier ook de voordelen van.

Wettelijke vakantiedagen vervallen; informeer uw medewerkers

Bovenwettelijke vakantiedagen

Veel werkgevers bieden meer vakantiedagen dan het wettelijk minimum. Dit worden bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. Voor bovenwettelijke vakantiedagen gelden andere regels.

Wat zijn wettelijke vakantiedagen?   

Volgens de wet hebben medewerkers recht op vakantiedagen. Deze vakantiedagen worden wettelijke vakantiedagen genoemd. Het aantal wettelijke vakantiedagen is vier keer het aantal uur dat een medewerker per week werkt. Bij een fulltime werkweek van veertig uur is dit dus honderdzestig uur, wat neerkomt op twintig wettelijke vakantiedagen per jaar.


Wat zijn de regels bij opnemen van wettelijke vakantiedagen?  

Als uw medewerker vakantie aanvraagt, moet u daar in principe mee instemmen. Alleen als de vakantie grote problemen oplevert voor uw bedrijf, mag u de aanvraag op dat moment weigeren. Uw medewerker mag dan op een ander moment vakantie nemen.  Uw medewerker moet namelijk wel de kans krijgen om het wettelijk aantal vakantiedagen op te kunnen nemen. Wettelijke vakantiedagen vervallen namelijk na een bepaalde periode.

Wanneer vervallen wettelijke vakantiedagen?

Als uw medewerker de wettelijke vakantiedagen niet opneemt, dan vervallen deze een half jaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd.

Wettelijke vakantiedagen 2022 vervallen juli 2023

Vakantiedagen die in 2022 zijn opgebouwd, vervallen dus binnenkort. Namelijk op 1 juli 2023. Soms staat in de cao een ruimere vervaltermijn.

De uitzonderingen; wettelijke vakantiedagen vervallen soms later 

Er situaties waarin wettelijke vakantiedagen later vervallen, namelijk:

  • Vakantie binnen vervaltermijn was niet mogelijk
    Als uw medewerker niet in staat was om de wettelijke vakantiedagen op tijd op te nemen, dan verjaren deze vakantiedagen pas na vijf jaar. Situaties waarin dit geldt: u gaf uw medewerker niet de kans om (genoeg) vakantie op te nemen of uw medewerker was door ziekte niet in staat vakantie op te nemen.
  • Uw heeft uw medewerker niet geïnformeerd over de vervaltermijn
    U bent verplicht om uw medewerker te informeren dat zijn of haar vakantiedagen gaan vervallen. Doet u dit niet of onduidelijk, dan mag de medewerker tot vijf jaar na het opbouwjaar gebruikmaken van de vakantiedagen. Dit blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie (2018). Uw kunt u medewerkers het beste schriftelijk hierover informeren, zodat het op papier staat. Medewerkers verplichten om vakantie op te nemen mag niet. Een medewerker mag afstand doen van zijn of haar vakantiedagen. Wettelijke vakantiedagen uitbetalen is ook toegestaan. 

De positieve gevolgen van vakantie

Hoewel de vervaltermijn verlengd kan worden of uw medewerker afstand kan doen van vakantiedagen, is het voor een goede balans tussen privé en werk goed om vakantiedagen zoveel mogelijk op tijd op te nemen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat vakantie kan zorgen voor:

  • Een frisse blik;
    Uw medewerker komt hierdoor misschien met ideeën waaraan nog niet eerder was gedacht.
  • Een lager stressniveau;
    Dit kan een buffer vormen tegen toekomstige (werk)stress. Helaas kan een vakantie langdurige (werk)stress niet oplossen.
  • Een kleinere kans op ziek worden.
    Vakantie verlaagt de kans op ziek worden en dus de kans op uitval door ziekte.

Vakantie en ziekte; hoe gaat u ermee om?

Misschien is uw medewerker (langdurig) ziek en wil hij of zij op vakantie. U heeft dan misschien vragen als:

  • Mijn medewerker is ziek en wil op vakantie naar het buitenland. Mag dat?
  • Wij kan mij adviseren of een zieke medewerker op vakantie mag?
  • Mag mijn zieke medewerker voor langere tijd naar het buitenland?
  • Gaat het re-integratietraject door als mijn medewerker langere tijd in het buitenland is?

In ons whitepaper over dit onderwerp vindt u het antwoord op deze en meer vragen over ziekte en vakantie.

Whitepaper aanvragen

 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • KANS-klachten door beeldschermwerk voorkomen

    KANS-klachten door beeldschermwerk voorkomen

    Medewerkers die meer dan zes uur per dag achter een beeldscherm zitten, hebben een hogere kans op klachten aan armen, nek en schouders. Ook wel KANS-klachten genoemd. Lichte klachten kunnen uiteindelijk erger worden. Dit kan leiden tot ziekteverzuim of zelfs beroepsziekten. Wat kunt u als werkgever doen om KANS-klachten te voorkomen?
    nieuws
  • Tips om verzuim te voorkomen onder 55-plussers - Sazas

    Verzuim voorkomen onder 55-plussers: tips voor meer vitaliteit

    Steeds meer 55-plussers kiezen ervoor om te blijven werken. Dat is positief, vooral vanwege het tekort aan arbeidskrachten. En oudere medewerkers melden zich niet vaker ziek dan hun jongere collega’s. Wel verzuimen ze - als ze uitvallen - langer. Als werkgever kunt u een veel doen om oudere medewerkers vitaal te houden en verzuim zoveel mogelijk te voorkomen.
    nieuws
  • Whitepaper Meer bewegen tijdens het werk - Sazas

    Whitepaper: Bewegen tijdens het werk

    Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.
    Whitepaper