Zieke medewerker niet bereikbaar: wat kunt u doen?

Is uw medewerker ziek? Dan bent u als werkgever verantwoordelijk voor de begeleiding en re-integratie. Dit staat in de Wet verbetering poortwachter. Om dit te kunnen doen, is contact nodig is. Maar wat als u uw medewerker niet kunt bereiken? Wij zetten de stappen die u kunt nemen op een rij.


1. Probeer het nog eens

Is uw medewerker niet bereikbaar? Probeer het dan later nog eens. Iedereen is weleens onbereikbaar.
Zieke Medewerker Niet Bereikbaar

2. Probeer een andere manier

Probeert u het nogmaals, maar krijgt u geen contact? Zoek contact op een andere manier. Als bellen niet lukt, dan kunt u appen of mailen proberen.

3. Neem contact op met de arbodienst of bedrijfsarts

Lukt het op verschillende momenten en manieren niet om contact te krijgen? Vertel dit uw arbodienst of bedrijfsarts. Misschien hebben zij wel contact. Of lukt het hen om contact te leggen.

Maakt u zich zorgen over uw medewerker? Dan kunt u contact opnemen met het noodcontact van uw medewerker. Jallal Fatah, verzuimexpert bij Sazas: ‘Denkt u dat er iets aan de hand is met uw medewerker waardoor hij of zij niet reageert? Veel werkgevers vragen medewerkers die in dienst komen om een noodcontact op te geven. Bijvoorbeeld een partner of ouder. Deze kunt u bellen in geval van nood. Bijvoorbeeld als u lange tijd geen contact krijgt. U kunt vragen hoe het met de medewerker gaat, maar u mag niet vragen naar medische details. Ook mag u niet zomaar zelf de medewerker bezoeken.’

Twijfelt u of uw medewerker echt ziek is? Als werkgever mag u niet zelf controleren of een medewerker echt ziek is. De arbodienst of bedrijfsarts mag dit wel.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft hier regels voor opgesteld.



Contact met zieke medewerker: frequentie, regels en adviezen

Waarom is contact tussen werkgever en zieke medewerker zo belangrijk? Hoe vaak moet er contact zijn? En welke regels gelden er? In een ander artikel zet Sazas dit voor u op een rij.

4. Leg alles vast in een dossier

Lukt het langere tijd niet om contact te krijgen? Houd een dossier bij. Hierin zet u wanneer en hoe u contact heeft gezocht. Voeg berichten en e-mails toe aan het dossier.

5. Waarschuwing en loonopschorting

Blijft het een lange periode onmogelijk om contact te krijgen? Dan mag u het loon tijdelijk stopzetten. Dit heet loonopschorting. Uw medewerker houdt recht op het loon, maar dit wordt pas uitbetaald als weer aan de re-integratieverplichtingen wordt voldaan. Het doel hiervan is om weer in contact te komen. Stuur uw medewerker eerst een officiële waarschuwing waarin u uitlegt dat u dit van plan bent en waarom. Geef uw medewerker een termijn waarbinnen hij of zij kan reageren. Breng uw arbodienst en verzuimverzekeraar hiervan op de hoogte.

6. Loonstop

Heeft een loonopschorting geen effect? Dan kunt u het loon stopzetten. Stuur vooraf weer een waarschuwing dat u dit gaat doen en waarom. Geef uw medewerker weer een termijn waarin hij of zij kan reageren. Geef ook deze stap door aan uw arbodienst en verzuimverzekeraar. Bij een loonstop zet u het loon helemaal stop. De medewerker krijgt dit loon niet met terugwerkende kracht alsnog. Als hij of zij weer aan de re-integratieverplichtingen voldoet, krijgt de medewerker weer loon.

Contact met zieke medewerker: frequentie, regels en adviezen

Waarom is contact tussen werkgever en zieke medewerker zo belangrijk? Hoe vaak moet er contact zijn? En welke regels gelden er? In een ander artikel zet Sazas dit voor u op een rij.

7. Laatste stap: ontslag aanvragen

Heeft u alles geprobeerd, maar blijft contact onmogelijk? Dan is ontslag soms de enige optie. Daarvoor gelden speciale regels. Het is vaak het beste om de kantonrechter te vragen om het arbeidscontract te stoppen. Een goed opgebouwd dossier is hierbij belangrijk. Vermeld ook in het dossier of u de loonbetaling heeft opgeschort of gestopt. Natuurlijk is het altijd afhankelijk van de situatie of u deze stappen neemt. Verzuimexpert Jallal: ‘Als uw medewerker te maken heeft met overmacht, zoals een coma of vermissing, dan is dat natuurlijk anders dan een medewerker die niet wil meewerken aan re-integratie.’


Een voorbeeld: rechter zet arbeidscontract stop

De eigenaar van een schoonmaakbedrijf vraagt de rechter om het arbeidscontract van een medewerker te beëindigen. De medewerker heeft een vast contract en zou na haar zwangerschap en vakantie weer aan het werk gaan. In plaats daarvan meldt ze zich ziek. Zowel de werkgever als de bedrijfsarts probeert meerdere keren contact met haar op te nemen.
De werkgever stopt daarom de loonbetaling. Als ook daarop geen reactie komt, stapt de werkgever naar de rechter. De medewerker laat ook dan niets van zich horen. De rechter oordeelt dat zij ‘verwijtbaar en nalatig heeft gehandeld’. Het contract mag worden beëindigd. Ze reageert niet op telefoontjes, brieven of berichten.

Vragen en antwoorden over contact met zieke medewerkers

Waarom is contact tussen werkgever en zieke medewerker nodig?

Is een medewerker ziek? Dan heeft u als werkgever verschillende verantwoordelijkheden, zoals begeleiding en re-integratie. Dit staat in de Wet verbetering poortwachter. Contact tussen werkgever en zieke medewerker is daarbij nodig.

Moet een zieke medewerker bereikbaar zijn?

Een zieke medewerker moet bereikbaar zijn voor de werkgever en arbodienst.

Hoe vaak moet een werkgever contact hebben met de zieke medewerker?

Er zijn hiervoor geen vaste regels, maar er is wel een richtlijn. Onze verzuimexperts geven hierover uitleg in het artikel ‘Contact met zieke medewerker: frequentie, regels en adviezen’.

Wat mag ik een medewerker wel en niet vragen bij ziekte?

Er zijn privacyregels over wat u een zieke medewerker wel en niet mag vragen. Wij hebben ze voor u op een rij gezet in het artikel ‘De spelregels voor een ziekmeldingsgesprek’.

Moet ik het loon van de zieke medewerker doorbetalen?

Volgens de wet bent u verplicht om de eerste 2 ziektejaren het loon door te betalen. Als de wettelijke stappen voor re-integratie volgens UWV onvoldoende zijn gevolgd, kan UWV een loonsanctie (boete) opleggen. U moet dan langer het loon doorbetalen.

Mag ik een zieke medewerker ontslaan?

Als een medewerker ziek is, mag u het arbeidscontract de eerste 2 jaar niet opzeggen. In zeldzame gevallen geldt dit verbod niet, bijvoorbeeld als de medewerker niet meewerkt aan de re-integratie. Een voorbeeld hiervan leest u in het artikel hierboven.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.


◄ Terug naar overzicht Verzuim


Ook interessant voor u:

  • Medewerkers van een kwekerij bekijken het verzuimprotocol

    Verzuimprotocol

    Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
    Kennisbank
  • HR Manager Liesbeth Praktijkverhaal Ziekteverzuimbeleid

    Ziekteverzuimbeleid; hoe werkt dat bij Sazas?

    Praktijkverhaal: Hoe kunnen we samen met onze medewerkers verzuim voorkomen en verminderen? Vanuit deze vraag ontstond een nieuwe kijk op het ziekteverzuimbeleid van Sazas, met als achterliggende gedachte: goed voorbeeld doet volgen.

    Whitepaper
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: