Voorkom ziekteverzuim door mentale klachten

Aantal keer gelezen:
 14802

Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) deed in februari dit jaar onder 166 bedrijven en brancheverenigingen onderzoek naar de mentale gezondheid van medewerkers. Daaruit blijkt dat meer mensen last hebben van mentale klachten dan een jaar geleden. Als werkgever is het belangrijk om de mentale klachten van medewerkers serieus te nemen en hier op tijd iets aan te doen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mentale klachten ontstaan tijdens zowel werk- als privésituaties van de medewerker. De mentale klachten die in het onderzoek het meest worden genoemd zijn:

  • Werkdruk (64%);
  • Persoonlijke omstandigheden (61%);
  • Werk-privébalans (42%).

Voorkom ziekteverzuim door mentale klachten - Sazas

In dit artikel vertellen wij u graag hoe u als werkgever de mentale gezondheid, en daarmee het werkplezier, van uw medewerkers kunt verbeteren. We zetten ook een aantal tips voor u op een rij.

Whitepaper: Werkstress

Stress is beroepsziekte nummer één. Gemiddeld duurt een ziekmelding door stress 294 (ziekte)dagen. Een burn-out duurt zelfs langer. Lees in onze whitepaper hoe u verzuim door werkstress kunt voorkomen.

Wat betekent mentale gezondheid?

Wanneer we het over mentale gezondheid hebben, wordt de manier waarop iemand zich ten aanzien van anderen gedraagt bedoeld. Bijvoorbeeld hoe iemand omgaat met uitdagingen, emoties, kennis en andere mensen in het dagelijkse leven. Persoonlijke situaties kunnen invloed hebben op de mentale gezondheid. Voorbeelden zijn: zorgen over de thuissituatie zoals mantelzorg, financiële zorgen of het verlies van een dierbare. Ook zijn er klachten die door werk ontstaan en die invloed hebben op de mentale gezondheid van een medewerker. Hierbij kunt u denken aan een (te) hoge werkdruk of de druk om te presteren.

Welke invloed heeft mentale gezondheid op de werkvloer?

Als een medewerker plezier in zijn of haar werk heeft, dan heeft het werk een positieve invloed op de mentale gezondheid. Wanneer uw medewerker niet lekker in zijn of haar vel zit, kan dit invloed hebben op het uitvoeren van de werkzaamheden. Werkgevers geven namelijk aan dat 24% van het ziekteverzuim door mentale klachten komt, ook zijn medewerkers minder productief (16%) (AWVN, februari 2023). Uit het onderzoek blijkt ook dat er meer fouten worden gemaakt en er een slechtere sfeer binnen het team is. Deze mentale klachten kunnen leiden tot (werk)stress, een burn-out of vermoeidheid.

Hogere werkdruk voor andere medewerkers

Wanneer een medewerker verzuimt door mentale klachten, kan dit leiden tot hogere werkdruk bij andere medewerkers. De kans is groot dat ook die medewerkers te maken krijgen met mentale problemen. Uit onderzoek van CBS (november 2022) blijkt dat verzuim door mentale klachten langer duurt dan andere vormen van verzuim.

 

Waarom is mentale gezondheid op de werkvloer belangrijk?

De mentale gezondheid van een medewerker bepaalt hoe hij of zij omgaat met (stress)situaties, collega’s, de manier van keuzes maken, productiviteit en prestaties. Als een medewerker lekker in zijn of haar vel zit, dan zorgt dit vaak voor een betere werksfeer, een hogere betrokkenheid, betere prestaties en lichamelijke gezondheid. Een medewerker met een goede mentale gezondheid levert ook voordelen op voor u als werkgever. Wanneer werk een negatieve invloed heeft op de mentale gezondheid, dan kan dit bijvoorbeeld komen door:

  • Te hoge werkdruk;
  • Weinig waardering;
  • Gepest worden;
  • Meningsverschil met collega’s;
  • Andere vervelende situaties op het werk.

Whitepaper: Werkstress

Stress is beroepsziekte nummer één. Gemiddeld duurt een ziekmelding door stress 294 (ziekte)dagen. Een burn-out duurt zelfs langer. Lees in onze whitepaper hoe u verzuim door werkstress kunt voorkomen.

Welke invloed heeft thuiswerken op de mentale gezondheid van uw medewerkers?

Wanneer uw medewerkers thuiswerken kan dit zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Een volgende stap kan zijn dat een medewerker zijn of haar eigen werkplanning en werktijden bepaalt. Hierdoor ontstaat een goede balans tussen werk en privé. Dit is erg belangrijk en kan zorgen voor mentale gezondheid op het werk.

Het is wel belangrijk dat eenzaamheid wordt voorkomen. Bedenk manieren om tussen het werk door sociaal contact met collega’s te hebben. Hierbij kunt u denken aan een virtuele koffiepauze, wandelingen of en een (interactief)spel.

Risico's van thuiswerken
Ondanks de voordelen kent thuiswerken ook risico’s als psychische overbelasting. Hoe houdt u uw medewerkers zo productief en gemotiveerd mogelijk? En wat mogen zij verwachten van u als werkgever? Lees er meer over in onze whitepaper Thuiswerken. Hierin hebben we de belangrijkste cijfers, oorzaken en aandachtspunten voor u op een rij gezet.

DOWNLOAD WHITEPAPER

Hoe kunt u de mentale gezondheid van uw medewerkers verbeteren?

Als werkgever kunt u de werkdruk verlagen. Dit kunt u doen door uw medewerkers de ruimte te geven om het werk en de tijd zelf in te delen. Daarnaast kunt u een preventief verzuimbeleid opstellen. Het is belangrijk dat de leidinggevende van de medewerker signalen van mentale klachten herkent en met de medewerker praat over mentale gezondheid (AWVN, februari 2023).


Ga het gesprek aan: praat met uw medewerkers over mentale gezondheid

Mensen besteden gemiddeld 20,5 uur aan betaald werk (SCP/ CBS, 2016). Het is daarom als werkgever belangrijk om te weten welke mentale uitdagingen een medewerker kan hebben. Maar hoe gaat u samen dat gesprek aan? Wanneer iemand problemen voor zichzelf houdt, kan het zijn dat hij of zij meer stress en negatieve gevoelens heeft. Wanneer u in gesprek gaat met uw medewerkers kan verzuim door mentale gezondheidsproblemen voorkomen worden. Zorg voor voldoende een-op-een gesprekken met uw medewerkers en biedt hen de kans om eventuele mentale problemen bespreekbaar te maken. Kijk samen naar verschillende oplossingen om de mentale gezondheid te verbeteren en bespreek regelmatig hoe het gaat.

Geef uw medewerkers tips om mentaal fit te blijven

Wanneer iemand zich mentaal fit voelt, staat hij of zij vaak positiever in het leven, is mentaal weerbaar en is gelukkiger op het werk (Psyned). Tips die u kunt geven zijn:

  1. Neem op tijd pauze;
  2. Zorg voor regelmaat;
  3. Pieker bewust en schrijf het op;
  4. Zorg voor jezelf;
  5. Onderneem (leuke) activiteiten;
  6. Stel grenzen;
  7. Besteed tijd in de natuur;
  8. Probeer meditatieoefeningen;
  9. Vraag om hulp.

Welke maatregelen nemen werkgevers al?

Uit het onderzoek van AWVN blijkt ook dat werkgevers al een aantal maatregelen nemen:

  • Combinatie van maatregelen (31%);
  • Coaching (18%);
  • Inzet arbodienst/ bedrijfsarts (14%);
  • Extra gesprekken (12%);
  • Medewerkerstevredenheidsonderzoek (6%).

Helaas blijken deze maatregelen niet altijd te helpen. AWVN hoopt dat werkgevers een beleid gaan voeren dat gericht is op het voorkomen van mentale klachten. Het moet voor werkgevers vanzelfsprekend zijn om aandacht te besteden aan mentale klachten en zo de mentale gezondheid van medewerkers te verbeteren. Dit kan door het aanbieden van trainingen om bijvoorbeeld mentaal weerbaar te worden. Als een medewerker mentaal weerbaar is, dan kan hij of zij beter tegenslagen opvangen. Ook kan een werkdrukonderzoek helpen om de werkdruk te verlagen. Er wordt dan bepaald of het werk op een andere manier gedaan kan worden of er verdwijnen taken.


Wat kan de medewerker zelf doen om de mentale gezondheid te verbeteren?

De medewerker kan ook zelf iets doen aan het verbeteren van zijn of haar mentale gezondheid. Het is belangrijk dat er een goede werk-privébalans, werkplanning en mentale weerbaarheid is (AWVN, februari 2023). De volgende tips kunt u meegeven aan uw medewerkers om zelf hun mentale gezondheid te verbeteren:

  1. Breng structuur aan in de dag (ook wanneer iemand niet aan het werk is);
  2. Leer iets nieuws of vind een nieuwe hobby;
  3. Blijf in contact met anderen;
  4. Plan genoeg rust in;
  5. Praat over gevoelens en trek op tijd aan de bel, ook op het werk.

Is bewegen voor de mentale gezondheid goed?

Vitaliteit is ook een belangrijk onderdeel van de mentale gezondheid van een medewerker. Als werkgever speelt u een belangrijke rol in de ondersteuning van medewerkers en het stimuleren van vitaliteit. U kunt uw medewerker adviseren om gezond en gevarieerd te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen. Dit kan invloed hebben op een goede mentale gezondheid.

 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • KANS-klachten door beeldschermwerk voorkomen

    KANS-klachten door beeldschermwerk voorkomen

    Medewerkers die meer dan zes uur per dag achter een beeldscherm zitten, hebben een hogere kans op klachten aan armen, nek en schouders. Ook wel KANS-klachten genoemd. Lichte klachten kunnen uiteindelijk erger worden. Dit kan leiden tot ziekteverzuim of zelfs beroepsziekten. Wat kunt u als werkgever doen om KANS-klachten te voorkomen?
    nieuws
  • Tips om verzuim te voorkomen onder 55-plussers - Sazas

    Verzuim voorkomen onder 55-plussers: tips voor meer vitaliteit

    Steeds meer 55-plussers kiezen ervoor om te blijven werken. Dat is positief, vooral vanwege het tekort aan arbeidskrachten. En oudere medewerkers melden zich niet vaker ziek dan hun jongere collega’s. Wel verzuimen ze - als ze uitvallen - langer. Als werkgever kunt u een veel doen om oudere medewerkers vitaal te houden en verzuim zoveel mogelijk te voorkomen.
    nieuws
  • Whitepaper Meer bewegen tijdens het werk - Sazas

    Whitepaper: Bewegen tijdens het werk

    Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.
    Whitepaper